Intervenció

2021.11.28. 16:29

Helyreállították a rendet a Salamon-szigeteken

Helyreállt a nyugalom a Salamon-szigeteken, ahol az utóbbi napokban zavargásokba torkollt tüntetések zajlottak – közölte vasárnapra virradóra a The Solomon Star című helyi lap.

Az újság beszámolója szerint a Salamon-szigeteki vezetés kérésére érkezett ausztrál és Pápua-Új-Guinea-i katonák és rendőrök segítettek Honiarában a rendteremtésben. A műveletek a vasárnap kora reggeli órákban indultak a főváros azon térségeiben, amelyek különösen megszenvedték az elmúlt napok történéseit.

A Reuters globális hírügynökség birtokába került felvételeken nehéz munkagépeket lehetett látni, amelyekkel eltakarították a törmeléket a kiégett üzletekből. Az egyik boltban három elégett holttestet fedeztek fel.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök sajtótájékoztatóján közölte, hogy egy további ausztrál rendőrségi kontingens fog vasárnap megérkezni a Salamon-szigetekre. Úgy fogalmazott, hogy annak ellenére, hogy

a helyzet még nagyon ingatag, vannak tervek a nyugalom fenntartására.

Honiara kínai negyede tüntetések, fosztogatások és gyújtogatások helyszíne volt az utóbbi napokban. Az országot 2000 óta vezető Manasseh Sogavare miniszterelnök lemondását követelő tiltakozók a parlamentet, egy rendőrőrsöt és több üzletet is megtámadtak. A helyi rendőrség pénteken figyelmeztető lövésekkel oszlatta fel a miniszterelnök rezidenciája felé tartó tüntetőket. A rendbontásokban három ember életét vesztette és tüntetők tucatjait állították elő, s a városban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Sogavare pénteken tett nyilatkozatában közölte: a külföldről bátorított erőszak hátterében kizárólag az áll, hogy vannak, akiknek nem tetszik, hogy kormány 2019-ben, harminchat év után megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és Pekinghez kezdett közeledni. A kormányfő ugyanakkor nem nevezte meg, hogy pontosan kikre gondol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában