franciaország

2021.11.05. 17:04

Ingyen bocsátotta a radikális csoport rendelkezésre a mecsetet a kommunista városvezetés

Kiderült az is, hogy még a rezsiköltségeket is átvállalta a muszlim szervezetektől a város önkormányzata.

A polgármester elismerte, hogy sem bérleti díjat, sem rezsit nem kellett fizetnie annak a muszlim szervezetnek, amely abban a mecsetben működött, amit a belügyminiszter két hete bezáratott radikális nézetek terjesztése és a fegyveres dzsihád legitimálása miatt – írja a V4NA.

Újabb megdöbbentő részletek láttak napvilágot a Párizstól délnyugatra fekvő Sarthe megyében lévő Allonnes nevű település mecsetjével kapcsolatban. A muszlim imahely fél évre történő bezárását október 13-án jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter, mivel a mecsetet üzemeltető két muszlim egyesület legitimálta a fegyveres dzsihádot, a mártírhalált, terrorcselekmények elkövetését és erőszak alkalmazását, továbbá radikális nézeteket terjesztettek a mecset területén működő korán vallási iskolában tanuló több mint száz gyermek körében.

Sur mon instruction, le préfet de la Sarthe a engagé la fermeture de la mosquée d’Allonnes, près du Mans. Les prêches y prônent notamment „le recours au jihad armé, la mort en martyr, la commission d’actes de terrorisme et le recours á la violence”.https://t.co/tKhzJZ4NPZ

A Le Point nevű francia hetilap úgy tudja, hogy az államkincstár október 8-án befagyasztotta több olyan személy és egyesület számláját, akiknél felmerült az iszlamista radikalizálódás gyanúja, a lap értesülései szerint köztük volt a Le Mans melletti Allonnes városában lévő mecsetet működtető két muszlim egyesület is, így hat hónapra annak számláai is befagyasztásra kerültek.

A történet most azonban újabb meglepő fordulattal gazdagodott, Allonnes kommunista polgármestere ugyanis elismerte, hogy a szóban forgó két muszlim szervezet teljesen ingyen használhatta a mecsetet, nem fizettek érte bérleti díjat az önkormányzatnak. Ám ez még mindig nem minden, kiderült ugyanis az is, hogy még a rezsiköltségeket is átvállalta a muszlim szervezetektől a város önkormányzata.

Mindez a város legutóbbi képviselő-testületi ülésén derült ki, amikor Gaëtan Cordelet ellenzéki képviselő rákérdezett a polgármesternél hogy igaz-e a pletyka, mely szerint az önkormányzat ingyenesen biztosította a mecset épületét. A kommunista párti városvezető, Gilles Leproust elismerte, hogy valóban nem kellett bérleti díjat fizetniük a muszlim egyesületeknek, ám hozzátette, hogy ugyanez vonatkozik a helyi templom épületére is. A polgármester tehát úgy véli, hogy a templomot és a mecsetet üzemeltetőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, írja a Le Figaro.

A lap kiemeli, hogy az egyház és az állam szétválasztásáról szóló 1905. évi törvény értelmében a Francia Köztársaság nem ismer el, nem finanszíroz és nem támogat egyetlen vallást sem, ugyanakkor hozzáteszi, hogy ez azokra a létesítményekre vonatkozik, amelyek a törvény elfogadásakor már léteztek. Ezek szerint a XI. század óta fennálló Saint-Martin templom valóban teljes joggal élvezte ezt a kedvezményt, a csupán pár évtizede épült Yvon Luby nevű interkulturális terem azonban nem esik bele ebbe a kategóriába, tehát nem illette volna meg a városvezető által említett könnyítés.

Az ellenzék rákérdezett arra is, hogy vajon fizetett-e a két muszlim egyesület az elhasznált vízért és áramért, a kérdésre a polgármester azt felelte, hogy az önkormányzat nem számlázta ki nekik a rezsiköltségeket, de hozzátette, hogy az épület karbantartása és tisztán tartása a muszlim egyesületek feladata volt. A lap értesülései szerint a polgármester a testületi ülésen egyértelmű nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az önkormányzat anyagilag támogatta-e a szóban forgó muszlim egyesületeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!