Ország-világ

2021.11.15. 11:15

Márki-Zay Péter szerint nem szabad csökkenteni a benzinárat, mindent az embereknek kell kifizetni

Márki-Zay Péter támadja az Orbán-kormány minden olyan intézkedését, amellyel az embereknek segít a kormány a multinacionális energiacégekkel szemben. Így dühösen ellenzi a rezsicsökkentést, amit azonnal eltörölne, ha hatalomra kerülne. Ugyanígy az sem tetszik neki, ha a kormány az üzemanyagárak befagyasztásával megakadályozza az árrobbanást. Nézzünk néhány példát!

2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: képen: Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje

Forrás: Ripost

Fotó: Máté Krisztián

A baloldali előválasztási színjáték utolsó napjaiban Márki-Zay Gyurcsány Ferenc feleségével, Dobrev Klárával ült le beszélgetni környezetvédelmi kérdésekben. Itt egyértelművé tette, hogy semmilyen szociális szempontot nem hajlandó figyelembe venni az üzemanyagárak megállapításánál – írja az Origo.

A videón 33'48-tól lehet látni a jelenetet:

Megdöbbentő módon azt is kijelentette, hogy az embereknek érezniük kell az energiaár növekedését. Mindent rá kell terhelni a fogyasztókra

– vagyis az emberekre.

Ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár növekedést, azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, mert végül is mindent a fogyasztókra (kell terhelni – a szerk.),

mondta, hozzátéve: amit a kibocsátóra terhelnek, azt be kell építeni az árba, vagyis végső soron azt is az embereknek kell fizetniük.

A jelenet a fenti videón 31'13-tól látható.

A korábban energiacégek lobbistájaként dolgozó Márki-Zay tehát az energiacégek érdekeit védi az emberekkel szemben.

Egy másik, Dobrevvel folytatott beszélgetésen, az RTL Klubon

Márki-Zay felelőtlennek nevezte az üzemanyagárak adójának csökkentését.

Vagyis még azt sem hajlandó elfogadni, hogy az állam saját bevételei terhére védje az embereket, minden erejével rá akarja szabadítani az energiaárakat a lakosságra.

„Hogyha valaki felelősen fog kormányozni, akkor meg fogja nézni azt a rengeteg ígéretet. Mindenki növelni akarja a béreket, a juttatásokat, lakást akar építeni, beruházni akar, fejleszteni akar, zöldgazdaságot akar, és a többi, ami iszonyatos pénzbe kerül. És egyébként meg adót akar csökkenteni minden egyes területen. Ezek olyan felelőtlen ígéretek.”

Mint korábban mi is megírtuk, hogy Márki-Zay Péter eltitkolta, hogy a rezsicsökkentés környékén az Eureletric bizottsági tagja volt, azonban a Kontra rátalált az elrejtett információra. Vagyis a rezsi árának csökkentése ellen lobbizott Brüsszelben. A globális szervezet ugyanis több évtizede bejáratos az uniós vezérkarhoz, rendszeresen fogalmazza meg véleményeit és iránymutatásait az Európai Bizottságnak. Ez megmagyarázza, Gyurcsány jelöltje miért megy el a falig annak érdekében, hogy megszüntesse a magyarok millióinak komoly segítséget nyújtó rezsicsökkentést, miközben Nyugat-Európában hatalmas krízist okoz az energiahiány és az egyre dráguló árak.

Arról is beszámoltunk, hogy elképesztő energiaválság fenyeget Nyugat-Európában Brüsszel és a nyugati országok teljesen elhibázott politikája miatt. Az osztrák hadsereg már pontos tervet dolgozott ki egy akár kéthetes áramszünetre. A fegyveres erők honlapján közzétett tájékoztatás az interneten kering, egymásnak küldik az Ausztriában élők és dolgozók. Akár kéthetes áramszünetet is elképzelhetőnek tartanak, ami gyakorlatilag az élet teljes leállásával járna. Gondoljunk bele abba, hogy eleve nem működnének a hűtőszekrények. De leállnának a liftek, nem lenne áram a lakásban sem, lemerülnének a telefonok, amiket nem lehetne újra tölteni. Leállna a vasúti közlekedés, a nagyvárosokban nem közlekednének a villamosok. A közlekedési lámpák se működnének, és hamar bezárnának a benzinkutak is. Az ATM-ekből nem lehetne pénzt felvenni.

Németországban is hasonló kampány indult. Ott egy idősebb nő a fűtés nélküli jéghideg otthonában ül egyedül. Még a lehelete is látszik.

Was tun bei einem " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Totalausfall? Auf dem ersten landesweiten #Katastrophenschutztag geht's ums Thema #Blackout mit viel Programm, Infos und Live-Übungen. Diesen Samstag ab 10 Uhr auf dem #Münsterplatz in @BundesstadtBonn! pic.twitter.com/9M3oja2bjX

Egy felirat jelenik meg: mit tegyünk, ha már nem megy a fűtés. A nő ezek után alufóliával ragasztja le az ablakot, majd saját kezűleg készít virágcserépből és mécsesekből fűtőtestet. Később csatlakozik hozzá egy fiatalabb pár, és együtt melegszenek a mécsesek mellett.

Magyarországon energiabiztonság van. Október közepén mintegy 5310 millió köbméter gáz volt a magyar tározókban. Ez meghaladja a kapacitás 84 százalékát és megfelel az elmúlt tíz év átlagának. fontos az is, hogy ez a mennyiség meghaladja a teljes téli gázfogyasztás mértékét, vagyis akkor is lenne gáz egész télre, ha semmi nem érkezne.

A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal a hatalomra kerülés esetén elsőként a rezsiárakat emelné meg. Ezt a tervüket nem titkolják, már számtalanszor, több helyen beszéltek róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!