összetűzés

2021.11.14. 09:48

Nigériában a terroristák a hadsereg több tagjával végeztek

A terroristák az északkelet-nigériai Borno állam Askira Uba nevű régiójában hajtották végre támadásukat.

A Nyugat-Afrikai Iszlám Állam (ISWAP) nevű terrorszervezet a nigériai hadsereg öt tagját, köztük egy tábornokot gyilkolt meg – jelentette be szombaton a nigériai hadsereg szóvivője.

A terroristák az északkelet-nigériai Borno állam Askira Uba nevű régiójában hajtották végre támadásukat, amelyre válaszul a fegyveres erők offenzívát indítottak, és több szélsőségessel végeztek.

Helyszíni beszámolók szerint a dzsihadisták egy katonai támaszpontot is célba vettek, egy környékbeli iskola és egészségügyi központ pedig leégett.

Az ISWAP a Boko Haram terrorszervezetből vált ki 2016-ban, egyebek között azért, mert az utóbbi muszlim civilek ellen is végrehajtott támadásokat. Azóta az ISWAP jelentős erővé vált az afrikai ország ezen részén, megsokszorozva nagyszabású támadásait a nigériai hadsereg – és a riválisává vált Boko Haram – ellen.

Borno államban a kormányerők és a dzsihadisták között a harc már egy évtizede dúl, és jóllehet az Afrika legnépesebb országának számító Nigéria hadserege többször nagyszabású hadi sikerekről számolt be, elemzők szerint a terrorizmus továbbra is súlyos veszélyt jelent a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!