jelentős többség

2021.11.09. 16:39

Petr Fialát bízta meg a kormányalakítási tárgyalásokkal Milos Zeman

Az októberi képviselőházi választásokat megnyerő Spolu szövetség és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN szövetség közösen akar kormányt alakítani, és hétfőn már aláírták a koalíciós szerződést is.

Leader of Czech Republic's Civic Party (ODS) Petr Fiala poses after speaking to journalists after the parliamentary elections on October 9, 2021 in 'SPOLU' (Together) coalition at their election's headquarter in Prague. - According to the preliminary exit polls, Czech Prime Minister Andrej Babis leads the election but without majority.

Forrás: AFP

Fotó: Michal Cizek

Kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökét Milos Zeman cseh államfő – jelentette be kedden a cseh államfői iroda közleményben.

Petr Fiala a megbízást elfogadta. „Milos Zeman köztársasági elnöktől ma (kedden) hivatalos megbízást kaptam a kormányalakítási tárgyalásokra. A megbízást elfogadtam. A következő napokban folytatni fogom a tárgyalásokat koalíciós partnereimmel a kormány végleges formájáról” – reagált az elnöki iroda közleményére Petr Fiala a Twitteren.

Az októberi képviselőházi választásokat a hárompárti Spolu (ODS, KDU-CSL, Top 09) szövetség nyerte, amelynek Petr Fiala a kormányfőjelöltje. A Spolu és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN (Kalózok, illetve Polgármesterek és Függetlenek) szövetség közösen akar kormányt alakítani, és hétfőn már aláírták a koalíciós szerződést is.

Az ötpárti új cseh kormánykoalíciónak együtt 108 képviselője lenne a 200 tagú parlamenti alsóházban, ami a cseh parlamenti viszonyok között jelentős többség.

A formálódó kormánykoalíció már bejelentette, hogy az új kormánynak 18 tagja lesz az eddigi tizenöttel szemben. A Spolu adja a kormányfőt és tíz minisztert. A PirSTAN nyolc miniszteri tisztséget kap.

„Számolok azzal, hogy tájékoztatni fognak tárgyalásaik eredményéről, hogy dönthessek további alkotmányos lépéseimről” – jegyezte meg Zeman közleményében.

Csehországban hagyomány, hogy a választásokon győztes párt vezetője először kormányalakítási tárgyalásokra kap megbízást. Amennyiben ezek sikeresek, az államfő az illetőt kinevezi kormányfőnek, és megbízza az új kormány megalakításával. A cseh alkotmány csak az utóbbi két lépést ismeri, a nem hivatalos kormányalakítási tárgyalásokat Václav Havel vezette be a kilencvenes években, s azóta ez a kormányalakítás elfogadott, de nem hivatalos részévé vált.

Andrej Babis jelenlegi kormányfő, akinek az ANO mozgalma a második helyen végzett a választásokon, már bejelentette, hogy ellenzékbe vonul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!