Több halott

2021.12.05. 19:30

Katonai teherautó hajtott tüntetők közé Mianmarban

Katonai teherautó hajtott Mianmar legnagyobb városában, Rangunban a junta ellen békésen tüntetők közé legalább három embert megölve – közölték vasárnap szemtanúk és a megmozdulás szervezői.

Rangun-szerte vasárnap – egy nappal a tucatnyi bűncselekménnyel vádolt Aung Szan Szú Kjí volt vezető elleni ítélet várható kihirdetése előtt – legalább három tüntetés is volt a katonai hatalom ellen.

A közösségi médiában megjelent felvételeken egy gyorsan hajtó kis katonai teherautót lehet látni, ahogy a menetelők tömege felé közelít hátulról. A videón a történtek helyszínéről menekülők kiabálását is lehet hallani.

Egy szemtanú az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a tüntetés alig két perce kezdődött, amikor a katonai teherautó közéjük hajtott. Öt katona szállt ki a járműből és eredt az aktivisták nyomába, tüzet nyitva rájuk – tette hozzá a szemtanú, aki három élettelen embert látott a földön.

Az állami televízió közlése szerint tizenegy tüntetőt előállítottak, köztük három sérült is volt.

A mianmari árnyékkormány legalább öt halálos áldozatról számolt be. Hangsúlyozta, hogy a junta szándékosan követ el véletlenszerű támadásokat találomra megölve, illetve megcsonkítva embereket. „A junta célja egyértelmű: a lehető legnagyobb félelmet és pánikot akarja kelteni, és a legsúlyosabb fájdalmat, traumát és szenvedést akarja okozni, tekintet nélkül az áldozatokra. Azt üzeni, hogy bárkit, bármikor meg lehet ölni, őrizetbe venni, megverni vagy megsebesíteni pusztán azért, mert rosszkor volt a rossz helyen” – mondta az ellenzéki tömörülés szóvivője.

Az AP megjegyezte, hogy az újabb haláleseteket nem tudta független forrásból ellenőrizni.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A puccs elleni tiltakozásoknak a Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) jogvédő szervezet szerint már csaknem 1300 halálos áldozatuk van, és több mint tízezren kerültek börtönbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában