Ország-világ

2021.12.06. 10:57

Társadalomkutató: a kormánypártiak inkább oltáspártiak

A kormánypártiak egységet mutatnak az oltáshoz való hozzáállásban, míg a baloldal megosztott a kérdésben.

Egy hónap alatt alig változott a választók pártpreferenciája a teljes népességben. A Fidesz-tábor októberben 45, november végén 44 százalékot tett ki (augusztusban 43 százalékon állt), amely hibahatáron belüli elmozdulás. A baloldali szimpatizánsok társadalmi aránya sem változott érezhetően. Az októberi 37 százalék után november végén 39 százalékos volt (augusztusban 42 százalékos), amely szintén hibahatáron belüli elmozdulás – számol be róla a Magyar Nemzetnek megküldött elemzésében a Társadalomkutató.

A kutatócég szerint az akár négy hónap múlva is lehetséges országgyűlési választások szempontjából a teljes népességen túl a részvételüket biztosra ígérő választók pártpreferenciája lesz a döntő, a Társadalomkutató a következő hónapokban ezért a biztosan résztvevők pártpreferenciáit is publikálni fogja. Egy „most vasárnapi” választáson 51 százalékkal nyerne a Fidesz, a baloldali lista pedig 46 százalékot szerezne (egyéb párt 3 százalék).

Forrás: Társadalomkutató

Márki-Zay Péter kormányfőjelöltsége tehát nem tudott segíteni a baloldalon, a magát előszeretettel jobboldaliként bemutató kormányfőjelölt a jobb- és a baloldalon sem tudott új szavazókat megnyerni. A médiában és Brüsszelben kampányoló hódmezővásárhelyi polgármester tevékenységét már a Momentum elnöke is támadta, s Gyurcsány Ferenc is félreérthetetlenül jelezte, hogy elsősorban a DK jelöltjeinek kampányával fog foglalkozni, azaz Márki-Zay nem várhat tőle sok szervezeti segítséget – jelezték az elemzésben.

A baloldalnak nemcsak a megosztottsága okoz nehézséget, de a koronavírus negyedik hulláma is. Képviselői korábban hiába próbáltak meg bizalmatlanságot kelteni egyik-másik oltóanyaggal kapcsolatban, nem tudtak politikai előnyt szerezni belőle, ma a magyar a közép-európai térség legnagyobb mértékben átoltott nemzete, s a harmadik oltás felvétele Európa-szerte a legmagasabb – emlékeztettek.

Jelezték, hogy a fideszes és baloldali választók között lényegében nincs különbség a legalább egy oltás felvételének arányában, a kormánypártiak 87, az ellenzéki szavazók 83 százaléka már legalább egy oltást kapott (a választáson biztosan résztvevők 79 százaléka is). Közülük harmadik oltást a kormánypárti szavazók 47, az ellenzékiek 43 százaléka vett fel.

A kormányzati oltáspolitika sikere és gyorsasága azonban mintha elbizonytalanítaná az ellenzékre szavazó polgárokat. Míg a csak egy vagy két oltással rendelkező kormánypártiak 84, addig az ellenzékieknek csak 68 százaléka tervezi felvenni a harmadik oltást (a biztos résztvevők 76 százaléka) – hívta fel a figyelmet egy érdekességre a Társadalomkutató.

Szerintük az ellenzéki vezetőknek, még ha ez az önálló arcél építése szempontjából nehézséget is okoz, a kormányhoz hasonlóan oltáspárti kampányt kellene szerveznie. „A kormányzati plakátokról tudjuk, hogy Magyarország és az oltás működik, de kérdés, hogy az ellenzék működik-e” – tették hozzá.

Borítókép: Oltópont a Kanizsai Dorottya Kórházban Nagykanizsán 2021. december 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában