Rezsicsökkentés

2022.01.18. 15:11

„A világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon” – így kritizálja Márki-Zay és a baloldal a hatósági árakat

Nem a csirke far-hát megtámadásával kezdte a baloldal a hatósági árszabályozás kritizálását. Megnéztük, honnan eredhet Márki-Zay Péter ellenszenve az ármaximalizálás iránt – írja a Mandiner.

„Szánalmas, hogy Magyarország 30 évvel a rendszerváltás után oda tér vissza, ahonnan elindult, a hatósági árszabályozáshoz” – jelentette ki Márki-Zay Péter szokásos vasárnapi esti élő bejelentkezésén. Az intézkedést – tőle megszokott módon – „ostobának” és „felelőtlenségnek” is nevezte. Erről ide kattintva olvashat.

 

Márki-Zay szerint a rezsicsökkentés népbutítás, a üzemanyagárakhoz pedig alkalmazkodni kell

 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje nem először kritizálta az árszabályozást, korábban a rezsicsökkentést és a benzinárak maximalizálását is támadta. A baloldal miniszterelnök-jelöltje a rezsicsökkentésről szólva egy gárdonyi fórumon elmondta, szerinte a rezsicsökkentés népbutítás. Mint fogalmazott, szerinte „mindent lehet jól csinálni, okosan csinálni, meg lehet ostoba módon csinálni, lehet néphülyíteni”. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

 

Márki-Zay Péter egy másik alkalommal az üzemanyagárak kapcsán kijelentette, hogy szerinte az árszabályozás helyett alkalmazkodni kell az árakhoz. Mint fogalmazott:

én mindenképpen azt gondolom, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz”.

Márki-Zay Péter idézett kijelentéseit az alábbi videóban (17:21-től kezdődően) hallgathatja vissza:

Karácsony: Átalakítjuk a hatósági árszabályozást, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat

 

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének véleménye nem egyedülálló a baloldalon. Karácsony Gergely egy civil szervezetnek írt levelében 2018 áprilisában például ugyancsak a rezsicsökkentés eltörlése mellett érvelt (lenti kép). A Reális Zöldeknek írt válaszában azt írta: „átalakítjuk a hatósági árszabályozást, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat”.

Forrás: realzoldek.hu

 

Szél Bernadett: Ez rezsihazugság

 

Szél Bernadett baloldali jelölt már 2014-ben is kritizálta a rezsicsökkentést érintő árszabályozást (lenti kép). Mint akkor fogalmazott: „ez nem is rezsicsökkentés, hanem rezsihazugság, mert az olcsó gázárak nem tarthatóak fenn hosszú távon, néhány éven belül emelkedni fog az ár”. Minderre 2022-ig nem került sor.

Forrás: pecsma.hu

Olvasóink számára alighanem az is ismeretes, hogy Gyurcsány Ferencék nem is szavazták meg a rezsicsökkentést. Hiszen

Gyurcsány Ferenc 2013-ban nem vett részt a rezsicsökkentésről szóló parlamenti szavazáson, ahogy általában a többi DK-s képviselő sem. Csak Szűcs Erika és Vadai Ágnes jelent meg, ők nemmel szavaztak.

Gyurcsány Ferenc már 2005-ben ugyanazt mondta, mint Márki-Zay

 

2005-ben a DK jelenlegi elnöke egy Orbán Viktor elleni vitában úgy fogalmazott, szerinte az ármaximalizálás „azt üzeni az embereknek, hogy gyerekek, itt vagyunk mi, politikusok, tudjátok mit, az árakat is megállítjuk a határoknál. Bízzatok csak bennem, én eldöntöttem előre. Lehet itt iraki háború, lehet 150 dollár hordónként a kőolajár, mindegy. Én vagyok a miniszterelnök, csak az inflációval… Szerintem nem jó.” A vita teljes szövegét itt olvashatja vissza.

Borítóképünkön Márki-Zay Péter. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában