Illegális migráció

2022.01.28. 21:01

Bakondi: hosszú távú megoldásra van szükség a határőrizetben

Az ismeretlen identitású, ismeretlen célból Európába özönlő emberek súlyos fenyegetést jelentenek az EU biztonságára.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy látja, hogy a határőrizetben hosszú távú megoldásra van szükség.

Bakondi György az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta: az illegális migráció tartós jelenségnek tűnik, az ismeretlen identitású, ismeretlen célból Európába "özönlő" emberek súlyos fenyegetést jelentenek az EU biztonságára. A jelenlegi magyar rendszerben a közvetlenül érintett Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyei rendőrökre és más megyékből odavezényelt kollégáikra hárul az államhatár védelme, de miután a migrációs nyomás feltehetően még hosszú ideig megmarad, megfontolandó a határőrizet tartós átalakítása.

Idén, évkezdettől csütörtök éjfélig több mint 10 ezer 500 határsértőt fogtak el, ez négyezerrel több a múlt év hasonló időszakánál - ismertette, hozzátéve, a balkáni mellett a spanyol és olasz útvonalon is erős a nyomás, pedig máskor a téli időszakban enyhülni szokott.

A kibocsátó országokban továbbra is meghívólevélként értelmezik a politikai nyilatkozatokat és az európai bírósági döntéseket, amelyek a migráció támogatásáról, az illegális bevándorlók befogadásáról, a fogadóországok állampolgáraiéval egyező ellátásról, az állampolgárság mihamarabbi megadásáról szólnak - közölte Bakondi György, aki szerint ennek a tendenciának a folytatódására kell számítani.

Borítókép: A Magyar Honvédség katonája határőrizeti feladatot lát el Röszkénél 2019. június 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában