Ukrán válság

2022.02.23. 12:58

Putyin: a legfontosabb feladat a védelmi képesség biztosítása

Oroszország kész a nyílt és becsületes párbeszédre a nemzetközi ügyekben, mindemellett az állam legfontosabb feladata a védelmi képesség biztosítása marad - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a haza védelmezőjének napja elnevezésű ünnep alkalmából szerdán elmondott köszöntőjében.

Putyin szerint az orosz fegyveres erők megbízhatóan szavatolják a nemzetbiztonságot és az ország fejlődését. 

Az Oroszországgal szembeni kihívások közül a fegyverzetellenőrzési rendszer megingatását és a NATO katonai aktivitását nevezte meg. Nehezményezte, hogy válasz nélkül maradtak Moszkvának az egyenlő oszthatatlan biztonságon alapuló, minden országot megbízhatóan oltalmazó rendszer létrehozására vonatkozó javaslatai.

Kitért rá, hogy Oroszország az elmúlt évek során sokat tett fegyveres erőinek korszerűsítéséért, amelyek mozgékonyabbakká váltak és Szíriában harci tapasztalatra tettek szert.

Olyan fegyvereket helyeztünk hadrendbe, amelyeknek nincs párjuk a világon. Folytatjuk a perspektivikus fegyverrendszerek fejlesztését, beleértve a hiperszonikus és az új fizikai elveken alapuló fegyverrendszereket, valamint kiterjesztjük a fejlett digitális technológiák és a mesterséges intelligencia elemeinek alkalmazását 

- mondta az államfő, aki szerint a jövő fegyverei sokszorosára növelik az orosz fegyveres erők harci potenciálját.

Putyin a Kreml falánál megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét. A fegyveres erők napját idén két nappal azt követően ünneplik meg, hogy az orosz elnök elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok függetlenségét és egy nappal azután, hogy a törvényhozástól felhatalmazást kapott a hadsereg külföldön történő bevetésére.

Kedd reggeli orosz összesítés szerint eddig több mint 96 ezer embert menekítettek át a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságokból Oroszországba. A hatóságok az ország 85 régiójából 47-ben 656 befogadópontot alakítottak ki a számukra, de sajtójelentések szerint a lakosság részéről is jelentős befogadási szándék jelentkezett.

Orosz médiajelentések szerint az ukrán fegyveres erők kedden többtucatnyi lövést adtak le nehézfegyverekből a Donyec-medencében, gyakran lakott településekre. A beszámolók szerint öt polgári lakos és egy katona életét vesztette.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten kedden elfogta az ukrán szélsőséges nacionalista Jobboldali Szektor hat követőjét, akiket azzal gyanúsított meg, hogy robbantás elkövetésére készültek egy ortodox templomban. Az őrizetbe vettek egyikének garázsában az FSZB pokolgép elkészítéséhez szükséges összetevőket foglalt le.

Borítókép: Szputnyik/AFP/Szergej Gunyejev

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában