Skandallum

2022.02.03. 07:39

Tömeggyilkos arcképével kampányol a baloldali jelölt

Az egyesült baloldali ellenzék képviselőjelöltje Che Guevara, a kommunista forradalmár arcképével a pólóján járja Borsod-Abaúj-Zemplén megyét.

Erdei Sándor – a Rokker Zsoltti néven ismert humorista – az utóbbi években politikai babérokra tört, és a miskolci baloldali városvezetés önkormányzati képviselője lett. Itt nem állt meg, és már országgyűlési képviselő szeretne lenni, az egyesült ellenzék jelöltjeként indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 5-ös számú országgyűlési választókerületben – írja a Boon.hu hírportál.

A politikus közösségi oldalára posztolt egy fotót, amelyen Che Guevara (kommunista forradalmár) arcképével mintázott pólóban pózol, és ebben járja a településeket.

Erdei Sándor a botrányos ruhadarabban, forrás: boon.hu

Mint ismeretes, Che Guevara történelmi szerepe máig erősen vitatott, hiszen a Fidel Castro vezette kubai forradalomban jelentős részt vállalt, majd a későbbi kommunista hatalomátvétel után többek között miniszterként is vezető politikai szerepet vállalt. A kubai munkatáborok szellemi atyja és megvalósítója volt. Nem túlzás azt állítani, hogy tömeggyilkos, hiszen megölette azokat, akik nem értettek egyet az eszméivel. Később számos országban indított gerillaharcokat, amelyeket még maguk a marxisták is elleneztek. Che Guevara egy végletekig szélsőséges, sztálinista szellemű politikus volt, akinek tevékenysége nagyon sok ember halálához vezetett.

Nincs helye a magyar közéletben

Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője szerint az efféle viselkedés sértő és nem elfogadott egy modern demokráciában.

Egy volt marxista forradalmár és gerillavezér jelképként való használata a magyar demokráciában vállalhatatlan és elfogadhatatlan. A baloldalon és a nyugat-európai neomarxisták körében az 1968-as diáklázadás óta van kultusza Che Guevarának. Egyfajta szélsőbaloldali anarchista jelképként használják anélkül, hogy tudnák azt: ezzel egy hidegvérű tömeggyilkos emlékét próbálják felemelni

– hangsúlyozza a politológus.

„Minden olyan érték ellen való a szimbolikus kultusza, amelyben – mi, magyarok és az Európai Unióban élő polgárok – hiszünk. Bármekkora divatja is legyen ennek a szimbólumnak a nyugati neomarxisták között, Magyarországon a Che Guevara-jelkép használata különösen súlyos, hisz hazánkban a kommunista diktatúra olyan bűnöket követett el, amelyek miatt ezzel – nemcsak hogy elfogadhatatlan módon kampányol egy baloldali képviselőjelölt – nagyon sok ember érzékenységét sérti meg. Ha az üzenet a neomarxistáknak szól Európában, akkor ezzel a képviselőjelölt bűnt követ el a magyar emberekkel szemben, hiszen a kommunista rendszert relativizálja. Ha a politikus ezzel az üzenettel értékközösséget vállal Che Guevarával, akkor nincs helye a magyar közéletben, nincs helye a magyar baloldalon sem, már csak azért sem, mert a baloldal demokratikus játékszabályok alapján vállal szerepet a választásokon, és ha ez a magyar baloldali ellenzék komolyan veszi a demokratikus értékeket, akkor kiközösíti a saját köreiből az ilyenfajta viselkedést és az ilyen szimbólumokkal való kampányt” – tett hozzá az Észak-Magyarországnak nyilatkozva a politikai elemző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában