Sikerült

2022.02.08. 21:24

Történelmi elégtétel: szerdától érkezik a 13. havi nyugdíj

A baloldal kormányzása idején egyhavi nyugdíjat elvett az idősektől, felemelték a nyugdíjkorhatárt, és sosem fizettek nyugdíjprémiumot.

Ez egy történelmi elégtétel! Elvették, ezt vissza kell adni! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a 13. havi nyugdíj visszaépítése kapcsán, amelynek teljes összegét szerdán kezdik kézbesíteni az időseknek és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek. A kormány intézkedéseinek és a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően januárban már emelt nyugdíj érkezett, novemberben pedig rekordösszegű nyugdíjprémiumot is kaptak az idősek - írja az Origo. 

Ezzel szemben a baloldal kormányzása idején egyhavi nyugdíjat elvett az idősektől, felemelték a nyugdíjkorhatárt, és sosem fizettek nyugdíjprémiumot. Márki-Zay Péter ráadásul egyenesen arról beszélt, hogy „böszmeség" a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

Nyugdíjprémium és nyugdíjemelés

Tavaly novemberben negyedszerre kaptak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, vagyis az özvegyi nyugdíjban és rokkantsági ellátásban részesülők, valamint az árvaellátásra jogosultak.

Ez a gazdaság jó teljesítményének köszönhető, a kormány döntése értelmében ugyanis a kiemelkedő teljesítményből az idősek is részesülnek, akik tavaly 

REKORDÖSSZEGŰ, 80 EZER FORINTOS NYUGDÍJPRÉMIUMOT KAPTAK. 

Szintén novemberben visszamenőleges nyugdíjkompenzációban is részesültek a nyugdíjasok, melyet egy összegben kaptak meg, és amivel az infláció mértékéhez igazították a nyugdíjakat.

Idén januártól öt százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. A kormány 2010-ben vállalta a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzését, ezért idén is növekedett az ellátások összege. Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott

Az inflációkövető nyugdíjemeléssel biztosítjuk a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését. 2010-ben ezt vállaltuk, álltuk is a szavunkat, hiszen az elmúlt években több mint 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke." 

A héten érkezik a 13. havi nyugdíj

2020 áprilisában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a család- és nyugdíjasvédelmi program keretein belül négy részletben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, amit még 2010 előtt a baloldali kormányok vettek el az idősektől.

Az eredeti tervek szerint négy év alatt, négy részletben, minden évben plusz egy-egy heti nyugdíj folyósításával építették volna vissza a juttatást, azonban tavaly novemberben a kormányfő azt jelentette be, hogy 

IDÉN KIFIZETIK A 13. HAVI NYUGDÍJ TELJES ÖSSZEGÉT, AZ EREDETILEG TERVEZETT KÉTHETI JUTTATÁS HELYETT. 

A rendes havi nyugellátással együtt érkező 13. havi nyugdíjat az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban - így például rokkantsági ellátásban, ideiglenes özvegyi nyugdíjban - részesülők is megkapják, továbbá dupla összeg érkezik az árvaellátásból is, amellyel a kormány 56 ezer gyermek nevelését segíti. 

Ez egy történelmi elégtétel! Elvették, ezt vissza kell adni! 

- ezt Orbán Viktor jelentette ki egy, a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

A kormányfő kiemelte, fontosnak tartotta, hogy előrevegyék a 13. havi nyugdíj ügyét, mert ez segítség az időseknek.

Gyurcsányék elvették a 13. havi nyugdíjat, és megszorításokkal nehezítették az idősek életét

Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár kedden a 13. havi nyugdíjról azt mondta, „a kormány ezzel visszaadja az időseknek azt az egyhavi nyugdíjat, amelyet a Gyurcsány-Bajnai-kormány elvett tőlük, és újabb 371 milliárd forinttal támogatja az időseket”.

Az államtitkár hozzátette, "az idősebbek jól emlékeznek arra", hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején nemhogy többlettámogatásra nem számíthattak, hanem még elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat is, az egekbe emelték a rezsit, és bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

Gyurcsány Ferenc nemcsak a beterjesztő kormány miniszterelnökeként vett részt a 13. havi nyugdíj felszámolásában, természetesen meg is szavazta azt az MSZP-frakció tagjaival együtt 2009 májusában. A Gyurcsány-Bajnai-kormány akkor 2,4 millió nyugdíjastól vette el a 13. havi nyugdíjat.

2009. március 13-án nyújtották be az Országgyűlésnek a 13. havi nyugdíj elvételéről szóló törvényt, sőt 

GYURCSÁNYÉK AZ EGYHAVI NYUGDÍJ MEGSZÜNTETÉSE MELLETT A KORHATÁRT IS FELEMELTÉK. 

Ráadásul 2006 és 2010 között mintegy 4 százalékkal esett vissza a nyugdíjak reálértéke.

Ezek után nem meglepő, hogy 

GYURCSÁNY JELÖLTJE, MÁRKI-ZAY PÉTER BÖSZMESÉGNEK NEVEZTE A 13. HAVI NYUGDÍJ VISSZAÉPÍTÉSÉT. 

Az intézkedés kapcsán úgy fogalmazott: "Amikor a legnagyobb munkanélküliség fenyegetett a COVID első hullámában, nem a munkavállalóknak tettek valamit, hanem bejelentették, hogy a 13. havi nyugdíjat építik vissza. Amikor a munkahelyek elvesznek, akkor a nyugdíjasoknak adok pluszjuttatást? Ez körülbelül akkora böszmeség volt, mint 5 ezres stadiont építeni Felcsúton...". 

DE KORÁBBAN AZT IS ELMONDTA GYURCSÁNY JELÖLTJE, HOGY HELYESNEK TARTOTTA A 13. HAVI NYUGDÍJ ELVÉTELÉT. 

Mint fogalmazott: "A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. (...) Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában