Elismerések

2022.03.14. 17:42

Áder János: a mai nap a megemlékezésről, a büszkeségről és a háláról szól

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket az Országházban.

A mai nap a megemlékezésről, a büszkeségről és a háláról szól, a csendes munkával vagy a zajos sikerként elért eredményeket ünneplő, magyar örömről. Hazafiságról, tálentumról, kitartásról, szorgalomról, a szabadság kiteljesítéséről – fogalmazott Áder János köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint Magyar Érdemrend kitüntetések átadásán hétfőn az Országházban.

Áder János felidézte, hogy az áprilisi törvények szentesítése után az újonnan választott Országgyűlés megalakulásakor, az országgyűlési nyitányra készült cikkében Kossuth arról értekezett, hogy a magyarok békére vágynak. De a szabadságért, a békéért vállalják a veszélyt is, készek áldozatot hozni. Ez pedig a további munkához szükséges erőnek „kimeríthetetlen forrása”.

Mint hozzátette, Kossuth akkor még okkal bízott abban, hogy az a munka, amit a kormány és az Országgyűlés elvégez, az ország minden polgára számára értéket teremt. Akkor még úgy tűnt, hogy minden feltétel adott, hogy az ország békében gyarapodjon, gazdasága megerősödjön, a polgári átalakulás kiteljesedjen.

Az államfő, emlékeztetve arra, hogy őszre a magyar szabadságot már fegyverrel kellett védeni, úgy fogalmazott: egy becsapott nemzet próbálta érvényre juttatni alkotmányos, törvényes igazát. A gazdasági gyarapodást szolgáló programot háttérbe szorította a háború.

Világos után 18 év politikai békétlenség következett. A munka – amit a szabadságharc kényszerűen megszakított – csak a kiegyezés után folytatódhatott. 1867 után Magyarország újra maga dönthetett a saját sorsáról. A kiegyezés megteremtette a békés alkotómunka feltételeit. Olyan növekedés vette kezdetét, amely természetes módon adott teret a tehetségnek, a teljesítménynek – mutatott rá Áder János.

Az államfő a kitüntetettekhez fordulva azt mondta, sokan vannak ma itt, az Országház Kupolacsarnokában, akik átéltek, átélhettek hasonló változást. 1990 után a szabadság esélyt teremtett: a politikai béke, a jó kormányzás, a gazdasági fejlődés, az alkotás lehetőségét adta meg. A most kitüntetettek pályája ezt követően teljesedett ki. Magyarország szabadsága biztosította az alkotómunka szabadságát.

Az 1990-ben visszanyert szabadságunk – az Önök munkája révén – nemcsak megerősödött, de meg is sokszorozódott

– méltatta a kitüntetetteket az államfő.

Áder János úgy fogalmazott, a személyes szabadság kiteljesedése meghozta a közösség szabadságát is.

Életünk igényesebb, tudásunk pontosabb lett. Nemzetünk gyarapodóvá válhatott

– mondta az államfő, aki hozzátette azt is, hogy a most kitüntetettek személyes eredményei ma már a magyarság közös kincsei.

A mai nap a megemlékezésről, a büszkeségről és a háláról szól. A csendes munkával vagy a zajos sikerként elért eredményeket ünneplő, magyar örömről. Hazafiságról, tálentumról, kitartásról, szorgalomról, a szabadság kiteljesítéséről

– hangsúlyozta az államfő, aki Kossuth Lajos szavait idézve úgy fogalmazott: „mindez kimeríthetetlen forrása közös szellemi, gazdasági, lelki erőnknek”.

Áder János beszédét Kölcsey Ferenc szavaival zárta: „Tégy minden jót, ami tőled telik; s mindenütt, hol alkalom nyílik; s hogy minél nagyobb sikerrel tehess: lelkedet eszközökkel gazdagítani, szüntelen igyekezzél”.

A köztársasági elnök a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével együtt adta át az Országházban.

 

Kossuth-díjat kapott: Bahget Iskander fotóművész; Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész, színházi rendező, színészpedagógus, egyetemi oktató, kiváló és érdemes művész; Diószegi László Harangozó Gyula- és Martin György-díjas koreográfus, egyetemi magántanár; Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas előadóművész, kiváló és érdemes művész; Király László Babérkoszorú- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Lakatos Mónika előadóművész, énekesnő, zeneszerző, szövegíró; Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművész, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Boldi-Szmrecsányi Boldizsár Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész; Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja; Zoboki Gábor Ybl Miklós-díjas építész, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

 

A Kossuth-díjat megosztva kapták: a Kodály Vonósnégyes tagjai, Bangó Ferenc hegedűművész, Éder György csellóművész, Falvay Attila hegedűművész, érdemes művész, a vonósnégyes primáriusa, valamint Tuska Zoltán hegedű- és brácsaművész.
 

Széchenyi-díjat kapott: Acsády László agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja; Bagdy György László neurofarmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár; Bányai Éva pszichológus, professor emeritus; Bélyácz Iván közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emeritus; Gósy Mária nyelvész, a nyelvtudomány doktora, egyetemi tanár; Harsányi Gábor villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár; Kaán Miklósné Keszler Borbála nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, professor emeritus; Keserű György Miklós vegyészmérnök, gyógyszerkutató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja; Kovács Melinda állatorvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egyetemi tanár; Lánczi András politológus, filozófus, egyetemi tanár; M. Kiss Sándor történész, tudományos igazgató, professor emeritus; S. Varga Pál irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egyetemi tanár; Szenti Tibor író, etnográfus; Veress Gábor Batthyány-Strattmann László-díjas kardiológus, főigazgató főorvos, egyetemi tanár; Vörös Győző ókorkutató, régész, egyiptológus, az építészettudományok doktora, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja, egyetemi tanár.

 

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapott: Buda Ferenc, a nemzet művésze, Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

 

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott: Baán László közgazdász, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa; Baráth Etele építész, címzetes egyetemi tanár, volt miniszter és országgyűlési képviselő, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Közgyűlésének elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke; Belovics Ervin, a Legfőbb Ügyészség legfőbbügyész-helyettese; Fekete György gyermekgyógyász, klinikai genetikus, az orvostudomány doktora, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa, nyugalmazott egyetemi tanára; Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója; Hóbor Erzsébet, a Zala Megyei Közigazgatási Hivatal volt vezetője, a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság alapító elnöke, az Első Magyar-Dán Termelőiskola Alapítvány Kuratóriumának elnöke; Konkoly Norbert, Magyarország moszkvai nagykövete; Kubassek János Móra Ferenc-díjas geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója; Lukijan Pantelić, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye megyéspüspöke; Ókovács Szilveszter operaénekes, művésztanár, zenekritikus, a Magyar Állami Operaház főigazgatója; Pál József, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, az Olasz Köztársaság szegedi székhelyű tiszteletbeli konzulja; Rockenbauer Zoltán etnológus, művészettörténész, kurátor, volt miniszter és országgyűlési képviselő; Rosivall László orvos, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Transzlációs Medicina Intézete Nemzetközi Nephrológiai Kutató és Képző Központjának vezetője; Sepsey Tamás Benedek jogász, volt országgyűlési képviselő, az Országos Kárpótlási és Kárrendezési Hivatal és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal korábbi elnöke, az Állami Számvevőszék volt főigazgató-helyettese; Simai Mihály Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa, az Egyesült Nemzetek Szervezete Társaságok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke; Tél Tamás Széchenyi-díjas fizikus, a fizikatudomány doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa és Fizika Doktori Iskolájának korábbi vezetője, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai, illetve Fizika Tanítása Kutatócsoportjainak volt vezetője.

 

A Magyar Érdemrend középkeresztje katonai tagozata kitüntetést kapott: Tóth László Tibor nyugállományú országgyűlési vezérőrnagy, az Országgyűlési Őrség volt parancsnoka, Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar volt főnöke.

 

A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott: Szilágyi Áron kardvívó.

 

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott: Bánhidi Ákos válogatott edző, a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpiai keret menedzsere; Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolyázó; Liu Shaolin Sándor rövidpályás gyorskorcsolyázó; Zhang Jing válogatott vezetőedző.

 

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott: Jászapáti Petra rövidpályás gyorskorcsolyázó; Kónya Zsófia Lilla rövidpályás gyorskorcsolyázó; Krueger John-Henry Hirth rövidpályás gyorskorcsolyázó; ifj. Telegdi Attila László, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség gyorskorcsolya ágazati sportigazgatója.


A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott: Puskás Sándor felkészítő edző; Szabó Krisztián felkészítő edző.

 

Borítókép: Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédet mond a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában 2022. március 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában