Elvtársi segítségnyújtás

2022.03.09. 09:16

Hidvéghi: az EP baloldali többsége kísérletet tesz, hogy beavatkozzon a magyar választásokba

Az Európai Parlament (EP) baloldali többsége még egy utolsó kísérletet tesz arra, hogy beavatkozzon a magyar választásokba, kevesebb, mint négy héttel a választások előtt elvtársi segítségnyújtással próbálkoznak Gyurcsány Ferencnek és a háborús uszításba bonyolódó Márki-Zay Péternek – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének szünetében kedden.

Hidvéghi Balázs magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a magyar baloldali EP-képviselők igyekeznek tollba mondani a Magyarország elleni támadásokat és hamis állításokat az EP jelentéseiben és állásfoglalásaiban.

Mi nemet mondunk ezekre a próbálkozási kísérletekre, nemet mondunk a hazugságokra és kiállunk Magyarország mellett

– fogalmazott a képviselő.

 

Az Ukrajnában zajló háborúval és a menekülthelyzettel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország segít, és minden menekültet befogad, továbbá példaértékűnek nevezte az illetékes hatóságok, a civil szervezetek mutatta összefogást. Ezzel kapcsolatban kiemelte: a segítségnyújtás cáfolja a baloldal EP-képviselői által az elmúlt évek folyamán gyakran hangoztatott hazugságokat, melyek szerint Magyarország nem segít a bajba jutottakon, a rászorulókon.

„Elképesztő felelőtlenségnek” nevezte, hogy a jelenlegi helyzetben egy szerdán szavazásra előterjesztett állásfoglalás a Magyarországnak és Lengyelországnak járó, a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós pénzek visszatartását javasolja. Egy ilyen szöveg előterjesztése „a kicsinyesség, a rövidlátás és a politikai alkalmatlanság bizonyítéka” – jelentette ki.

A civil szervezetek mozgásterével és működésével kapcsolatos, a hét folyamán elfogadni tervezett EP-jelentésről Hidvéghi Balázs azt mondta: a baloldal az ideológiailag számára kedves szervezeteket, köztük mindenekelőtt a Soros-hálózatokhoz tartozó szervezeteket mentesíteni akarja minden más szervezetre vonatkozó kötelezettségek alól.

Ki akarják emelni a tagállami törvények és szabályok alól, kiváltságokban, különleges elbánásban akarják részesíteni azokat

– emelte ki.

Ez nem fogadható el. Nem lehet különbséget tenni az egyes civil szervezetek között

– fogalmazott.

Az állampolgárság biztosítása és az uniós letelepedés kérdésével foglalkozó EP-jelentéssel kapcsolatban a képviselő azt mondta, a szöveg politikai pamflet, ezért a frakció nem vesz részt az erről szóló szavazáson. Emlékeztetett: az állampolgárságról és letelepedési engedélyről minden ország maga dönt. Ez tagállami hatáskör, ezt a jogot nem lehet elvenni a tagállamoktól – tette hozzá.

Az Európai Unió demokratikus folyamataiba történő külföldi beavatkozásról szóló vitát összegző állásfoglalással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szöveg Magyarországgal kapcsolatban téves információkat, politikailag motivált támadásokat tartalmaz. Kiemelte, a szövegben nincs szó a Soros-hálózat évek óta tartó, döntő jelentőségű beavatkozásáról az európai politikai folyamatokba. Az, hogy ez nem fér bele a szövegbe, rendkívül árulkodó a dolog egyoldalúságát tekintve – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

 

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában