Történelmi pillanat

2022.03.10. 09:40

Novák Katalint választotta hazánk köztársasági elnökének az Országgyűlés (videók)

Magyarország történetének első női köztársasági elnökévé választotta meg az Országgyűlés csütörtökön Novák Katalint. Felkészültem az embert próbáló feladatra - jelentette ki a szavazást megelőző jelölti beszédében az új államfő.

Hazánk következő államfőjét 137 igen szavazattal választották meg. Róna Péterre 51 képviselő adta le a voksát. A baloldali képviselők a bejelentés után kivonultak a Parlamentből, az eskütétel után Novák Katalin fogadta a gratulációkat, elsőként Áder János volt köztársasági elnök üdvözölte őt új pozíciójában.

Novák Katalin május 10-től lép hivatalba.

A HírTv élő közvetítését az eredményhirdetésről és az eskütételről, valamint a kapcsolódó stúdióbeszélgetést itt tudja megnézni:

"Felkészültem az embert próbáló feladatra"

Ma önökön, demokratikusan választott képviselőkön keresztül választ új államfőt az ország – kezdte Novák Katalin a szavazás előtt elmondott államfőjelölti beszédét. Elmondta, az Oroszország által indított háború mindent felrúgott, hiszen már éppen kezdtünk fellélegezni a koronavírus után.

Novák Katalin még jelöltként az Országgyűlés pulpitusán
Forrás: Máthé Zoltán / MTI

Mint mondta, 14 napja van háború a szomszédunkban, Novák Katalin az elmúlt héten négy püspökkel járt Kárpátalján kifejezve, hogy az ott élő magyarok ugyanolyan fontosak, mint az anyaországiak és az ukrajnai menekültek.

Nincs rosszabb egy háborúnál, nemzeti hitvallásunk azonban kimondja, múlhatatlanul szükség van a lelki és szellemi megújulásra, ez nincs másképp a 21. században sem

– fogalmazott.

Novák Katalin (k) családja körében az Országgyűlés plenáris ülésén
Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

A magyarok békét akarnak, a nők a békét akarják, hiszen békében lehet építkezni, gyarapodni, egymásra mosolyogni. Novák Katalin arról is beszélt, hogy az első életre szóló szövetséget férjével kötötte, majd köszönetet mondott Martonyi János volt külügyminiszternek, hogy megtanulhatta tőle a klasszikus diplomácia fortélyát. Balog Zoltánnak, az Emmi korábbi vezetőjének pedig azt köszönte meg, hogy megtanulhatta: Isten legfontosabb erőforrása az ember. 

Orbán Viktornak azt köszönte meg, hogy részese lehetett a nemzet építésének. Novák Katalin elmondta, hogy akit államfőnek választanak, annak az a feladata, hogy a következő öt évben az életével, a munkájával, a megjelenésével, a tetteivel mutassa meg az ország valóban szép arcát.

Felkészültem a feladatra, készen állok – jelentette ki Novák Katalin. Mint fogalmazott, „nekem minden magyart képviselnem kell. Én is maradok, aki vagyok. A nekem adott tálentumokat arra fogom használni, akinek a békességre és megértésre van szüksége. Ehhez nem levennem kell a keresztet a nyakamból, hanem a szívemhez fogom szorítani”. Ígérete szerint  ott lesz a városokban és falvakban, felkeresi a faluvégi cigánytelepeket, a határon túl élő magyarokat, az egyik első látogatása pedig Varsóban lesz.

A HírTv parlamenti közvetítését az elnökjelöltek beszédéről és a kapcsolódó stúdióbeszélgetést itt tudja megtekinteni:

Novák Katalin úgy fogalmazott,

nem ahhoz képest, hanem annak köszönhetően kívánok jó köztársasági elnöke lenni Magyarországnak, hogy nő vagyok. Tettekre készülök, anyaként és feleségként a békességre törekszem, államfőként is

– jelentette ki. 

Mint mondta, „a világnézetünk magyar, de nem esünk hasra attól, ha valaki angolul szólal meg. Nem majmolni akarjuk azt a világot, Magyarország soha nem lesz Svájc, nekünk a Balaton a riviéra”.

Áder János leköszönő köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita az Országgyűlés plenáris ülésén
Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Novák Katalin szerint az április 3-i választás sorsdöntő lesz, és bízik benne, hogy a választópolgárok nem tévesztik szem elől a nemzeti érdeket és a gyermekek jövőjét. Hangsúlyozta: megválasztása esetén azon a fundamentumon fog állni, amit az alaptörvény jelent, nem a hatályos jogrend lebontásán, hanem az alkotmányosság őreként, annak fenntartásán fog munkálkodni. Szent István intelmeit zsinórmértéknek tekinti, kiemelve az irgalmasságot, a kíméletességet, az alázatosságot, a szelídséget, a becsületességet és a szemérmességet. 

Legyen béke, szabadság és egyetértés

– zárta beszédét Novák Katalin.

 

A családja most is vele volt

Novák Katalin az új köztársasági elnök személyéről döntő parlamenti ülés megkezdése előtt közösségi oldalán fotót tett közzé. A bejegyzésből kiderült, hogy a parlamentbe a családja is elkísérte. Azt írta a kép mellé: "Sokat jelent számomra, hogy a családom most is velem van."

 

Angolul, franciául, németül és spanyolul beszél

Novák Katalin 1977. szeptember 6-án született Szegeden. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Université Paris X közösségi és francia jogi képzését is elvégezte. Az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is élt, dolgozott.

 

Angolul, franciául és németül folyékonyan beszél, ezekből a nyelvekből felsőfokú nyelvvizsgája is van, de spanyolul is beszél társalgási szinten. A 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz országos listájáról szerzett mandátumot.

 

Komoly programok kidolgozása

Háromgyermekes családanyaként és a magyar kormány demográfiai törekvéseinek felelőseként célja volt a vágyott gyermekek megszületésének elősegítése, a gyermeket nevelő családok megerősítése, a családalapítás előtt álló fiatalok támogatása, a generációk közötti együttműködés ösztönzése. Novák Katalin már többször is kifejtette, kiemelten fontosnak tartja, hogy a nőknek ne kelljen lemondaniuk a családalapításról, ha fontos számukra szakmai karrierjük.

Novák Katalin nevéhez fűződik az elmúlt évek családtámogatási intézkedéseinek kidolgozása 
Fotó: Origo / Polyák Attila

A miniszter nevéhez fűződik egyebek mellett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatóintézet létrehozása, a családok éve 2018-as meghirdetése, a kétévente rendezett Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozók megszervezése, olyan nemzetközileg is elismert lehetőségek kidolgozása, mint

a babaváró támogatás, a négygyermekes édesanyák szja-mentessége, az otthonteremtési program és a bölcsődei fejlesztések elindítása.

Novemberben mutatták be a szerkesztésében kiadott, ötven ember – köztük író, költő, humorista, pap, sportoló, tudós, gazdasági és közéleti szereplő – családról szóló írásait tartalmazó Ami a miénk című kötetet.

 

A hatodik köztársasági elnök

Novák Katalin az 1990 utáni magyar történelem hatodik államfője. Göncz Árpád 1990-2000 között, Mádl Ferenc 2000-2005 között, Sólyom László 2005-2010 között, Schmitt Pál 2010-2012 között, míg Áder János 2012-2022 között töltötte be a legmagasabb közjogi tisztséget Magyarországon.

Borítóképünkön Novák Katalin köztársasági elnök, fotó: Polyák Attila / Origo

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában