Ukrán válság

2022.03.08. 07:17

Nézőpont Intézet: nagy többség helyesli az orosz gáz vásárlását

Az orosz–ukrán háború ellenére az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) helyesli, hogy Magyarország orosz gázt vásárol – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

A felmérés készítői emlékeztettek arra, hogy az orosz–ukrán háború következményeként napirendre került az Oroszországgal való gázkereskedelem újragondolása. A Nézőpont legfrissebb kutatásában ezért arra kereste a választ, hogy a magyarok inkább helyesnek vagy inkább helytelennek tartják, hogy Magyarország továbbra is orosz gázt vásárol – írja a Magyar Nemzet

Az eredmények alapján a politikailag aktív magyarok többsége üdvösnek tartja e téren az Oroszországgal való kereskedelmet: az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) szerint helyes Oroszországtól gázt vásárolni, s csak minden tizedik (kilenc százalék) választó szerint helytelen. 

Amennyiben a politikai szimpátia szerinti bontást vizsgáljuk, kiderül, hogy még a baloldali szavazók között is tízből heten (68 százalék), a háború ellenére is, támogatják az energiakereskedelem fenntartását Oroszországgal, és mindössze 15 százalékuk nem helyesli. A kormánypártok szavazói közül tízből kilencen (88 százalék) támogatják az orosz gáz importját, s mindössze minden huszadik (öt százalék) ellenzi.

 

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2022. február 28. és március 2. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Borítókép: Illusztrációfotó / AFP / Sergei Supinsky

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában