Valami Amerika

2022.04.15. 18:33

A levegővel próbált kezet fogni Joe Biden (videó)

Ismét rendkívül kínos helyzetbe hozta magát az amerikai elnök. A 80. évét taposó politikus ezúttal egy egyetemen tartott egy negyvenperces beszédet, amelynek végeztével oldalra fordult, és kezét nyújtotta valakinek, csakhogy rajta kívül senki nem állt a pódiumon.

A némileg zavartnak tűnő elnök ezután néhány másodpercig még téblábolt, majd hátat fordított a közönségének és elballagott - hívta fel a figyelmet az esetre a Magyar Nemzet.

Az elnökünk megfordult, és próbált kezet fogni valakivel, miközben senki nem állt ott. Ez elképesztően zavarba ejtő, és ő vezeti az országunkat!

– fakadt ki Twitterén Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő.

Az eset alig néhány nappal azután történt, hogy Ronny Jackson, a Fehér Ház egykori orvosa, felszólította Joe Bident, hogy mondjon le, mondván mentálisan nem alkalmas a pozícióra.

– Az egész ország látja mentális kognitív problémáit már több mint egy éve, és a legtöbb ember fejében nincs kétség, hogy valami történik vele, hogy kognitív szempontból nem ugyanaz, mint régen. Most nem alkalmas az elnökünknek – fogalmazott a doktor.

Nem az első eset

Nemrégiben egy olyan felvétel is napvilágot látott, amelyen úgy tűnt, Barack Obama látogatásakor a Fehér Házban Joe Biden meglehetősen elveszett. Míg a korábbi amerikai elnököt – akinek Biden alelnöke volt – valósággal körülzsongták, addig a jelenlegivel senki nem törődött.

Az elnök szellemi épségét rendre komolyan megkérdőjelezik, a diplomáciai eseményeken is gyakorta bakizik. Előfordult, hogy teljesen egyértelműen elfelejtette Scott Morrison ausztrál miniszterelnök nevét, közös sajtótájékoztatójukon kínosan csak úgy hivatkozott rá, „az a fickó ott lent”. A Boris Jonhsonnal folytatott tárgyalások után pedig éles szemű fotósok kiszúrták, hogy az elnök jegyzeteiben olyan emlékeztetők szerepelnek, mint „köszöntse a Fehér Házban Boris Johnsont”, valamint „beszéljen az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti jó kapcsolatokról” – márpedig elég nagy baj, ha még ilyen alapvető dolgok is kimennek a világ első számú vezetőjének fejéből.

Emlékezetes az is, hogy tavaly pedig futótűzként terjedt az interneten az a felvétel, mikor az amerikai elnök a „szemét pihentette”, miközben Naftali Bennett izraeli kormányfővel tárgyalt. Donald Trump előző amerikai elnök a kampány során gyakran hívta Sleepy, azaz Álmos Joe-nak kihívóját, annak lassú, körülményes stílusa miatt, egyben utalva azokra a bírálatokra, amelyek szerint az idős demokrata politikus már nem túl friss szellemileg.

Borítóképünkön Joe Biden amerikai elnök, fotó: AFP/anadolu Agency/Peter Zay

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában