Tíz és tizennyolc év közötti fiúk

2022.04.01. 16:18

Mintegy száz gyermek eltűnt Szíriában az Iszlám Állam támadása után

Független ENSZ-szakértők mély aggodalmukat fejezték ki pénteken legalább száz kiskorú miatt, aki januárban tűnt el az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik szíriai börtön ellen intézett támadása után.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek januárban azt állították, hogy mintegy hétszáz fiút tartottak fogva az északkelet-szíriai Haszeke város Gvajran nevű negyedében található, a szíriai kurd erők kezén lévő börtönében, amelyet az IÁ fegyveresei megostromoltak.


Mélységesen aggódunk amiatt, hogy a januári támadás óta e fiúk  közül legalább száznak a sorsa és a tartózkodási helye ismeretlen – írták közleményükben az ENSZ-szakértők.


Dzsihadisták tucatjai vették ostrom alá a gvajrani börtönt, hogy kiszabadítsák a harcostársaikat. Több napig tartó harcok után, amelyekben több százan estek el, a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ismét az ellenőrzése alá vonta a börtönt.


A fogvatartott tíz és tizennyolc év közötti fiúk dzsihadisták és más gyanús elemek hozzátartozói voltak, akiket dzsihadisták gyermekei részére kialakított táborból szállítottak a börtönbe.


A szakértők felszólították a kurd hatóságokat, tegyék lehetővé, hogy a segélymunkások akadálytalanul eljussanak minden, börtönben tartott kiskorúhoz. Kiemelték, hogy a szökés közben sok fiú súlyosan megsebesült, és nem kapott megfelelő ellátást.


Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni  aktivista szervezet szerint a támadáskor sok fogvatartott elmenekült.

Borítókép: illusztráció (Delil Souleiman/AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában