Megszavazták

2022.06.08. 15:47

Felfüggesztették Szabó Tímea mentelmi jogát

Az Országgyűlés 118 igen szavazattal, 49 nem ellenében, és egy tartózkodás mellett felfüggesztette Szabó Tímeának, a Párbeszéd társelnökének a mentelmi jogát, amit a képviselő rágalmazás vétsége miatt veszít el. Ugyanakkor Szabó párttársától, Tordai Bencétől nem vonták meg a mentelmi jogot, mivel azt mindössze 13 képviselő támogatta, míg 145 ellene szavazott.

A jogszabályok szerint a képviselők a mentelmi jog alapján nem vonhatók felelősségre a bíróság vagy más hatóság előtt, és emiatt büntetőeljárás sem indulhat ellenük. Azonban ettől a jogosultságtól – a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatával – 

megfosztották Szabó Tímeát, így ellene büntetőeljárás kezdődhet.

Mint lapunk a napokban megírta, mindkét politikus neve összeforrt a botrányokkal, amiért Szabó és Tordai korábban már majdnem tízmilliós büntetéseket is kaptak.

A két párbeszédes politikus mellett döntöttek a képviselők Apkopjan Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló esetében is, akinek a mentelmi jogát 169 igen szavazattal függesztették fel.

Borítókép: Tordai Bence és Szabó Tímea (MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában