Energiakérdésben is

2022.06.28. 06:11

Karácsony Gergely hűen követi a brüsszeli elvárásokat

Nyáron melegebb, télen hidegebb hivatalok – ez vár a budapestiekre. Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis elkezdte végrehajtani a brüsszeli energiatakarékossági terveket, ez derült ki a Budapesti energiacsúcs nevet viselő egyeztetésen a Városházán.

– Mi nem felszólítjuk a budapestieket, de mindenkinek foglalkoznia kell azzal ilyen energiaárak mellett, hogy hogyan tudjuk az energiafüggőségünket csökkenteni – fogalmazott a fővárosi Városháza folyosóján újságíróknak Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, mielőtt elkezdődött volna az első Budapesti energiacsúcs című esemény.

Az egyeztetést a főpolgármester és négy helyettese, valamint a fővárosi cégek képviselőinek (többi között a BKK, a BKV, a Budapesti Közművek és a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. részvételével) és civil szervezetek jelentétében tartották meg - számol be róla a Magyar Nemzet. Az eseményen a főpolgármester úgy fogalmazott: 

az energiatakarékossággal kapcsolatban több javaslatot is tettek, többek között gyors intézkedésként két órával rövidítik a díszkivilágítást a fővárosban, a nyári időszakban este 11 óráig lesz, ezenfelül felgyorsítják a köz- és díszkivilágítás korszerűsítését is. 

A fővárosi intézmények energia-korszerűsítésének folytatásaként a nyári hónapokban legfeljebb 25 fokig fogják hűteni, a téli hónapokban pedig legfeljebb 20 fokig fogják fűteni az épületeket. Hozzátette: ezenfelül meghirdetik a fővárosi önkormányzat energiafüggetlenségét. Mint mondta: „készek vagyunk arra, hogy 2030-ra elérjük, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek. A fővárosi közművek energiaellátása így nem függene sem Oroszországtól, sem a mindenkori kormánytól, sem az energiacégektől.” Azt azonban hozzátette Karácsony, hogy ennek eléréséhez szükség van az európai uniós forrásokra, valamint a kormány partnerségére is.

Mint ismert, korábban a Karácsony Gergely vezette városvezetés a közszolgáltatásokon való spórolásra szólította fel az embereket. Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes pár hete a Spirit FM műsorában jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok energiatakarékossági sprintje elnevezésű európai uniós kezdeményezéshez. Mint mondta, ezt akár az autóhasználat mérséklésével, akár az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokásoknak az újragondolásával lehet elérni, tehát mindenki nézze meg, hogy mennyi energiát fogyaszt, és hogyan tudná azt csökkenteni. A programban egyebek mellett az is szerepel, hogy spórolni kellene a középületek fűtésén és hűtésén. Télen legfeljebb tizennyolc fokot engedélyeznének, nyáron pedig nem mehetnének huszonöt fok alá. De javasolják még az üzletek kivilágításának és a közvilágítás idejének korlátozását, rendszeres autó­mentes napok tartását, több autó­mentes övezet kialakítását, a sebességhatárok csökkentését, illetve például uszodák, sportközpontok vagy mú­zeumok bezárását.

A városvezetés így csatlakozik azokhoz a brüsszeli spórolásra buzdító, sokszor hajmeresztő kezdeményezésekhez, amelyek ajánlásai között egyébként az is szerepel, hogy az agglomerációs települések éjjelre kapcsolják ki a közvilágítást. Frans Timmermans, az európai bizottság alelnöke például a belső égésű motorokra kivetett karbonadó bevezetését vetette fel, ám ezt az európai parlament egyelőre leszavazta. A balliberális politikus korábban azzal a javaslattal állt elő, hogy az energiatakarékosság jegyében mosás helyett inkább szellőztessék a ruháikat az emberek, a fűtést pedig pluszpulóver viselésével váltsák ki. Saskia Esken német szociáldemokrata politikus pedig azzal az ötlettel házalt, hogy hazájában tiltsák be a vasárnapi autóvezetést és a német tévében kisfilmeket vetítetek arról, hogyan kell spórolni az energiával. Ugyanakkor az olasz kormány már rendeletben szabályozza, hogy hány fok lehet a közhivatalokban, illetve hogy mennyit lehet fűteni és hűteni. A holland kormány ajánlást adott ki, hogy senki ne zuhanyozzon öt percnél tovább. 

Rossz angolság. A közelmúltban berlini, madridi és bécsi főpolgármester kollégáihoz hasonlóan Karácsony Gergelyt is felhívta „Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő” – olvasható a Mandiner.hu cikkében. A fővárosi Városháza folyosóján erről is megkérdezték az újságírók a főpolgármestert, aki az érdeklődést azzal hárította, hogy „már elmondtam a részleteket”. Majd azzal folytatta, hogy „a többit majd a titkosszolgálatnak szeretném elmondani”. A Megafon még arra volt kíváncsi, hogy „milyen nyelven beszélt a kamu-Klicsko úrral”. Erre a főpolgármester röviden annyit felelt, hogy „nagyon rossz angolsággal”.

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én. MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában