Ukrán válság

2022.06.17. 06:31

Egyre kegyetlenebbek a harcok Kelet- és Dél Ukrajnában

Élő közvetítés a háború 114. napjáról.

Az orosz ágyúzás miatt járhatatlanná vált egy kulcsfontosságú autópálya

AZ OROSZ ÁGYÚZÁS MIATT JÁRHATATLANNÁ VÁLT AZ UKRAJNAI LISZICSANSZK VÁROSÁBÓL KIVEZETŐ KULCSFONTOSSÁGÚ AUTÓPÁLYA

- közölte Szerhij Haidai luhanszki területi kormányzó egy internetes bejegyzésben.

Az út Lysychanskot és a tőle 55 kilométerre fekvő Bakhmut várost köti össze.

HAIDAI HOZZÁTETTE, HOGY LYSYCHANSK TOVÁBBRA IS TELJES MÉRTÉKBEN UKRÁN ELLENŐRZÉS ALATT ÁLL.

 

Zelenszkij: Johnsonnal „egy nézeten vagyunk arról, hogyan haladjunk a győzelem felé”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken kijelentette, hogy teljes mértékben közös az álláspontja Boris Johnson brit miniszterelnökkel arról, hogyan kell Ukrajnának „továbbhaladnia az orosz megszállók feletti győzelem felé”. Ezt az államfő Kijevben mondta azon a sajtótájékoztatón, amelyet Johnsonnal tárgyalásukat követően közösen tartottak.

Zelenszkij úgy értékelte, hogy megbeszélésük a „lehető legtartalmasabb” volt.

Áttekintettük a kétoldalú kapcsolatok összes kulcsfontosságú kérdését, az európai és a világ általános helyzetképét. Elsősorban a két legfontosabbat: a védelem és a biztonság kérdését. Megbeszéltük az ország keleti frontvonalán és a déli régiókban kialakult jelenlegi helyzetet, az orosz agresszióval szembeni védekező képességeinket. Közös álláspontunk van arról, hogyan haladjunk a győzelem felé. Mert ez az az eredmény, amelyre Ukrajnának szüksége van: államunk győzelme

– hangoztatta az ukrán elnök.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.
Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Zelenszkij megköszönte a brit miniszterelnöknek, hogy megértéssel áll hozzá Ukrajna fegyverszükségleteihez. Elmondta: szót ejtettek arról, hogy Ukrajnának további nehézfegyverekre és légvédelmi rendszerekre van szüksége. Hozzátette, hogy ebben a kérdésben előrelépést értek el.

Johnson a sajtótájékoztatón kijelentette: teljesen megérti, hogy az ukrán nép miért nem hajlandó semmilyen kompromisszumra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Tisztelettel adózunk az ukrán fegyveres erők hősiessége és bátorsága előtt. Teljesen megértem, Volodimir, miért nem hajlandó Ön és a népe semmiféle kompromisszumra Putyinnal

– mondta.

Rámutatott ugyanakkor arra: „minden jel és bizonyíték arra utal”, hogy az orosz csapatok is erős nyomás alatt vannak.

Ők is súlyos veszteségeket szenvednek, és egyszerűen kolosszális mértékben pazarolják a fegyvereiket. Ukrajna 114 napja tartó, folyamatos támadása alatt még mindig nem érték el az első hétre kitűzött célokat

– fejtette ki a brit kormányfő.

27 katonát evakuáltak egy katonai kórházból

Mintegy 27 könnyebben sebesült katonát evakuáltak egy katonai kórházból az ukrajnai Donbász keleti részén.

A térségben továbbra is heves harcok folynak, Oroszország tüzérségi és légi támadásokkal ostromolja a területet.

A donbászi kórház funkciója a súlyos állapotú sérültek stabilizálása mielőtt a közép-ukrajnai Dnyiproba szállítanák őket.

Elkezdték megadni magukat a Szeverodonyeckben körülzárt ukrán katonák a luhanszki milícia szerint

Az ukrán fegyveres erők néhány, a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben körülzárt katonája megadta magát – közölte Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” alezredese a Luhanszki Tájékoztatási Központ pénteki közleménye szerint.

A Szeverodonyeck városban lévő Azot üzem területén végrehajtott különleges katonai művelet során valóban néhány ukrán katona meghozta a helyes döntést

– hangoztatta Marocsko.

A tiszt a Pervij Kanal orosz tévécsatornán azt mondta, hogy az orosz és a luhanszki „szövetséges erők” csütörtökön „mini hídfőállásokat” hoztak létre a támadáshoz a szeverodonyecki ipari zónában, és megkezdték a terület „megtisztítását”. Elismerte, hogy az ellenség makacsul ellenáll, és gázlón kap utánpótlást kap a Sziverszkij Donyec folyón át. Mint mondta, ezeket a kísérleteket elfojtják.

Korábbi jelentések szerint a szeverodonyecki ipari övezetben lévő ukrán alakulat létszáma elérheti a 2500 főt, egynegyedük „külföldi zsoldos” lehet. Utóbbiak között Leonyid Paszecsnyik, a „Luhanszki Népköztársaság” vezetője szerint amerikaiak, britek és lengyelek vannak. Vitalij Kiszeljov, a „köztársaság” belügyminiszter-helyettese azt mondta, hogy az Azotban akár 1200 civil „túszt” is fogva tarthatnak.

Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az ukrán erők pénteken hat pontról nyitottak tüzet a szakadár köztársaság székhelyére, de ezek mindegyikét elfojtották. Állítása szerint az ukrán csapatok újabb haditechnikát vonnak össze, hogy ismét csapásokat mérjenek Donyeckre.

A helyi hatóságok szerint az ukrán tüzérség pénteken mintegy 200 lövedéket lőtt ki Donyeckre. Pusilin hétfőn nyilvánosan kért erősítést Moszkvától az ukrán támadások elfojtásához.

Lerombolt híd az ukrán erők által az oroszoktól a közelmúltban visszafoglalt Harkiv környéki faluban, Ruszka Lozovában 2022. június 16-án.
Forrás: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Boris Johnson nagyszabású katonai képzést indítana

Boris Johnson felajánlotta, hogy nagyszabású kiképzési műveletet indít az ukrán erők számára, amely 120 naponként akár 10 000 katona kiképzésére is alkalmas

– közölte irodája.

Johnson, aki Kijevbe érkezett, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, egy nyilatkozatban közölte: 

A mai látogatásom célja, hogy világos és egyszerű üzenetet küldjek az ukrán népnek: az Egyesült Királyság Önökkel van, és Önökkel leszünk, amíg végül győzni nem fognak. Az új katonai kiképzési program „megváltoztathatja a háború erőviszonyait – az ukránok győzelemre való elszántságának kihasználásával”

– tette hozzá.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője twitteren számolt be a megbeszélésekről, amelyen szó volt nehézfegyverek és légvédelmi rendszerek szállításáról, Ukrajna gazdasági támogatásáról és az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomás növeléséről is.

Sok életet követelt a Lysychansk elleni bombázásban

A keleti Lysychansk várost ma heves ágyúzás érte – közölte Szerhij Haidai helyi kormányzó.

A támadásnak sok halottja van, bár a kormányzó nem részletezte, hogy összesen hány áldozatról van szó.

Brutális utcai harcok zajlanak Lysychanskban, miközben mindkét fél a kulcsfontosságú város megszerzéséért küzd.

Az orosz hadsereg veszteségei a háború 114 napja alatt

Az Ukrán Fegyveres Erők becslése szerint a mai nappal bezárólag az orosz háborús veszteségek a következőképp alakultak:

Hatalmas füstfelhő Mikolajivben egy rakétabecsapódás után

Több tömbházat is találatért Mikolajiv városban.

Egy órát csúszik Putyin beszéde

Vlagyimir Putyin orosz államfő a szentpétervári gazdasági fórumon tervez beszédet mondani, azonban a kibertámadás miatt a beszédet elhalasztották egy órával – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, számolt be róla a Sky News.

Lezuhant egy orosz katonai repülőgép Belgorod régióban

Egy orosz Szu-25-ös repülőgép gyakorlórepülés közben lezuhant, a pilóta életben van. Az előzetes információk alapján a gép elektromos távvezetéknek ütközött – írja a TASS orosz állami hírügynökség.

Az Európai Bizottság tagjelölti státuszt ajánl Ukrajnának

Az Európai Bizottság azt ajánlja a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, hogy adjon európai perspektívát és tagjelölti státuszt Ukrajnának, azzal a feltétellel, ha az ország számos fontos reformot végrehajt - jelentette be Ursula Von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke pénteken.

Találat ért egy iskolát Luhanszkban

Egy liszicsanszki iskolát ért találat a helyi rendőrség szerint.

A kelet-ukrajnai Luhanszk régió szinte egésze az oroszok ellenőrzése alatt áll, de két város, Liszicsanszk és Szeverodonyeck továbbra is ellenáll.

A lakosok péntek reggel előjöttek a búvóhelyeikről az éjszakai bombázások után, ekkor vették észre, hogy a város egyik középiskoláját találat érte.

Megsemmisítettek egy orosz vontatóhajót - videó

Makszim Marcsenko, Odesa kormányzója a Telegramon bejelentette, hogy reggel a Fekete-tengeren a Fekete-tengeri Flotta „Vasily Bekh" vontatóhajóját rakétatalálat érte.

A HAJÓ ÁLLÍTÓLAG LŐSZERT, FEGYVEREKET ÉS KATONÁKAT SZÁLLÍTOTT A KÍGYÓ-SZIGETRE. 

Szlovénia harci járműveket küld Ukrajnába

Szlovénia 35 gyalogsági harci járművet küld Ukrajnába. Ezt Marjan Sarec szlovén védelmi miniszter jelentette be a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóját követően – írja az RTVSLO.si szlovén média. Sarec nem részletezte, milyen típusú járműveket adnak.

Támadás érte Mikolajiv városát

Egy ember meghalt, hatan megsebesültek péntek reggel, miután találat ért négy tömbházat Mikolajiv városban - tudata Vitalij Kim Mikolajiv régió kormányzója. A sérültek között egy gyerek is van. 

Több ház és egy iskola is megsemmisült Harkovban

Oleh Szinyehubov kormányzó szerint legalább 10 ház megrongálódott, egy iskola és egy lakóház pedig megsemmisült Harkov régióban.

Harkovban az ellenség Kochubeyevka térségében harcolva próbált felderítést végezni, de veszteségeket szenvedett ezért visszavonult. Izium térségében az oroszok Szlavjanszk irányába próbálják folytatni az offenzívát - írta a Telegramon.

Az állítások hitelességét független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Továbbra is százak vannak az Azot vegyi üzemben

Bár az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy június 15-én humanitárius folyosót nyit a sziverodonyecki üzemben maradók számára, továbbra is civilek százai vannak ott- mondta Luhanszk régió kormányzója.
Szerhij Haidai szerint 568 ember, köztük 38 gyerek rekedt az Azot vegyi üzemben a körülötte zajló harcok miatt.

Az ukránok célkeresztjébe került a krími híd

Az ukrán hírszerzés szerint részletes adatokhoz jutott a félszigetet Oroszországgal összekötő Krím-hídról. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága arról számolt be, hogy a megszerzett dokumentumok részletes technikai információkat tartalmaznak a hídról. Korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője garantálta a híd biztonságát.

A hidat az ukrán erők kulcsfontosságú célpontjaként azonosították, és kulcsfontosságú az orosz logisztika számára is.

11 161-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 6177 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4987-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

A beléptetettek közül a rendőrség 215 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.
Vonattal 90 ember, köztük 31 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre szerdán - tudatta az ORFK.

Újabb inváziótól tart Ukrajna

Volodimir Zelenszkij készenléti ellenőrzéseket rendelt el egy esetlegesen Fehéroroszországból érkező inváziótól tartva. Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára azt mondta, hogy az ukrán elnök ülést hívott össze, hogy felmérje a további fehéroroszországi invázió veszélyét, és négy területen kért készültségi ellenőrzést. Danilov nem részletezte, hogy pontosan hol történnek az ellenőrzések.

Belgiumból vásárolt tarackokat küld Ukrajnába Nagy-Britannia

Az Egyesült Királyság több mint 20 nagy hatótávolságú fegyvert – 155 milliméteres M109-es önjáró tarackot – vásárolt és újított fel egy belga fegyvergyártó cégtől, amelyeket Ukrajnába küld – közölte Ben Wallace, Nagy-Britannia védelmi minisztere. Oroszország egyes területeken húszszoros tüzérségi fölényben van, de szövetségesei elkezdik megadni Ukrajnának azokat a nagy hatótávolságú tüzérségi és rakétarendszereket, amelyek lehetővé teszik erőik győzelmét – mondta Wallace a Sky Newsnak.

Oroszország leállíthatja a gázszállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken

Oroszország arra figyelmeztetett, hogy felfüggeszthetik az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül Európába irányuló gázszállítást a turbinák javításával kapcsolatos problémák miatt. Vlagyimir Csizsov, Oroszország EU-nagykövete a Ria állami hírügynökségnek azt mondta, hogy az Oroszországból Európába a Balti-tengeren keresztül gázt szállító vezetékben a gázáramlás teljes leállása „katasztrófa" lenne Németország számára.

A héten kétszer csökkentették az Északi Áramlat 1-en Németországba irányuló gázmennyiséget, az ország gazdasági minisztere szerint ezzel a lépéssel Oroszország célja a bizonytalanság szítása és az üzemanyagárak felemelése volt. Az Uniper, Németország legnagyobb orosz gázimportőre azt közölte, hogy az oroszországi szállítások negyedével csökkentek a megállapodás szerinti mennyiséghez képest.

Több mint 11 ezer menekült érkezett csütörtökön

Magyarország területére 2022. június 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 6177 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4987 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 215 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Az ukrajnai háború elől 2022. június 16-án 90 ember, köztük 31 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Automatikus orosz állampolgárság

Az ukrajnai Herszon régióban február 24. óta született gyerekek automatikusan orosz állampolgárságot kapnak egy tisztviselő szerint. Kirill Sztremuszov, a megszállt Herszon régió orosz katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője azt állította, hogy a területen tartózkodó állampolgárok ezrei folyamodnak orosz állampolgárságért. Ukrajna többször is azzal vádolta Oroszországot, hogy gyerekeket hurcol el a területéről és szállít át Oroszországba.

Lángokban áll egy vegyi üzem Zaporizzsja megyében

A Zaporizzsja Területi Katonai Igazgatóság a Telegramon arról számolt be, hogy június 16-án este tűz ütött ki a Zaporizzsja megyei Polohy városában lévő Coagulant vegyi üzemben. Az áldozatokról egyelőre nincs információ.

Hologram Zelenszkij

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij hologramként jelent meg a párizsi VivaTech szakkiállításon, ahol több száz fős tömeg előtt arról beszélt, hogy Ukrajna egyedülálló lehetőséget kínál a technológiai cégeknek, hogy újjáépítsék az országot teljesen digitális demokráciává. "Ez egy kísérlet, egy digitális forradalom, és a jelenlegi rendszer modernizálása egyszerre" - mondta.

Lavrov: nem támadtuk meg Ukrajnát

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BBC-nek adott interjújában kijelentette, hogy Oroszország „nem szégyelli megmutatni, kik vagyunk". „Nem támadtuk meg Ukrajnát, hanem különleges katonai hadműveletet hirdettünk meg, mert másképpen nem tudtuk megmagyarázni a nyugatnak, hogy Ukrajna behurcolása a NATO-ba bűncselekmény" – mondta.

Három amerikai állampolgár tűnt el Ukrajnában

Az amerikai külügyminisztérium szerint három amerikai állampolgár tűnt el Ukrajnában. Alexander Drueke (39) az alabamai Tuscaloosából és Andy Huynh (27) az alabamai Hartselle-ből önkéntes harcosként ment Ukrajnába az orosz csapatok ellen. Egy hete eltűntek, és félő, hogy elfogják őket – közölték a családtagok.

Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy semmilyen jelzést nem kaptak, ami arra utalna, hogy a két férfi orosz fogságban lenne. Egy harmadik amerikairól vannak jelentések, akinek a holléte szintén ismeretlen - mondta Price.

Az Egyesült Királyság több száz katonával bővíti a NATO észtországi haderejét

Az Egyesült Királyság a mintegy 2000 fegyverese mellett még sok száz katonával bővíti az észtországi NATO-erőt, amelynek feladata Oroszország elrettentése - árulta el a brit védelmi miniszter. Ben Wallace elmondta, hogy a szövetségesek fontolgatják a NATO keleti szárnyán telepített katonai egységek további növelését. Egy ilyen lépést a hónap végén Spanyolországban tartandó, mérföldkőnek számító NATO állam- és kormányfői csúcstalálkozóra való felkészülés előtt véglegesítenek. Németország már bejelentette, hogy 3500 katonából álló dandárt rendel az általa vezetett litvániai NATO-egységhez.

Az elrettentő erőkről, azok méretéről és összetételéről szóló részletesebb terveket az év végéig Tod Walters amerikai tábornok, a Szövetségesek Európai Főparancsnoka, a NATO katonai főparancsnoka készíti el.

Brit admirális: Oroszország „stratégiailag már elvesztette" a háborút

Az Egyesült Királyság fegyveres erőinek főnöke szerint Oroszország meggyengült hatalom, amelyik már "stratégiailag elvesztette" az ukrajnai háborút. Sir Tony Radakin admirális szerint Oroszország kifogy a csapatokból és a fejlett rakétákból, és soha nem lesz képes egész Ukrajnát átvenni.

Borítókép: Holttestet ásnak ki egy ház romjai alól mentők és önkéntesek a kelet-ukrajnai Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után, 2022. június 16-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában