Közös érdekek

2022.06.07. 17:21

Novák Katalin Prágában: megerősítettük elkötelezettségünket a V4 együttműködése iránt

Megerősítettük elkötelezettségünket a visegrádi négyek együttműködése iránt - mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre Prágában.

A kétnapos prágai látogatáson részt vevő köztársasági elnök a Zeman elnökkel folytatott találkozó témái között említette a két ország  gazdasági együttműködését, az ukrajnai háborút és a családpolitikát.

Novák Katalin kiemelte: a két országot hosszú barátság köti össze, s nemcsak kötelességünk, hanem jó érzés is ápolni ezt a barátságot és a legmagasabb szinten megjeleníteni. Emlékeztetett, hogy ez az első hivatalos államfői látogatása, a találkozót a két ország közötti régi szoros kapcsolat miatt is fontosnak nevezte.

Elmondta: a megbeszélés egyik témája volt az Ukrajnában dúló háború. Mindketten egyetértettek abban, hogy elítélik a putyini agressziót, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy mind a cseh, mind a magyar emberek megadjanak minden támogatást az Ukrajnából menekülőknek.

A magyar köztársasági elnök megköszönte Csehország menekülteknek nyújtott segítségét. Hozzátette: Magyarország eddig mintegy 750 ezer Ukrajnából menekülni kényszerülő embernek nyújtott segítséget, minden idők legnagyobb humanitárius akcióját végrehajtva.

Kiemelte: amikor az ukrajnai háborúra gondolunk, a békét tartjuk szem előtt, mindent meg fogunk tenni, hogy a lehető legkorábban béke legyen Európában.

Kitért arra is, hogy a közös európai döntésekben konstruktívan vettünk részt, örömteli, hogy a hatodik szankciós csomag kapcsán sikerült olyan megállapodásra jutni, amelyet Magyarország is tudott támogatni, az európai uniós országok között kompromisszum alakult ki, józan döntés született.

Kiemelte: mindannyiunk számára feladat, hogy az energiafüggetlenségünket növeljük,  a mostani háborús helyzet is rámutat arra, hogy az orosz gáztól, olajtól való jelentős függőség kiszolgáltatottságot jelent, amin változtatni kell.

Beszélt arról is, hogy mi Közép-Európában nem készen kaptuk a demokráciát, megküzdöttünk érte, s a tagságot sem készen kaptuk, Magyarország 10 évet, Csehország 8 évet várt tagjelöltként, hogy csatlakozzon az európai uniós országok sorába. Tudjuk, hogy egyenrangú félként ülünk a tárgyalóasztalnál, s tudjuk, hogy nincsenek sablon megoldások. Történelmünk során megtanultuk, hogy figyelnünk kell egymás adottságaira és helyzetére, s ennek fényében kell meghoznunk döntéseinket.

A magyar köztársasági elnök Csehországnak sok sikert kívánt  a soron következő Európai uniós elnökséghez.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István (j-b) Prágában
Forrás: Bruzák Noémi / MTI

Kérdésre válaszolva elmondta: a demográfiai kihívás a legfontosabb Európa számára, Csehország ezen a téren jól teljesített, a gyermekvállalási kedv Csehországban nagyobb volt Magyarországnál az elmúlt évtizedben. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy Magyarországon volt a legnagyobb növekedés ezen a téren az Európai Unióban. Demográfiai értelemben Magyarország példaértékűen teljesített az elmúlt 10 évben, a GDP 6,2 százalékát fordítja  a kormány családtámogatásra, ebben élenjárók vagyunk Európában.

Arról is szólt, hogy mind a négy ország számára kiemelt fontosságú, hogy a visegrádi együttműködés továbbra is olyan szoros legyen, mint eddig volt. Ebben államfői szinten is érdekeltek, megerősítették elkötelezettségüket a visegrádi négyek együttműködése iránt. A V4 együttműködés folytatódik, mivel sok  ponton egy irányba mutatnak az érdekek, megértőbbek vagyunk a különböző álláspontok iránt, meg tudjuk találni azokat az együttműködési pontokat, amelyeket közösen képviselünk az Európai Unióban.

A hatodik szankciós csomagról elmondta: a tárgyaláskor Magyarország álláspontja az volt, hogy olyan szankciónak van értelme, amely nagyobb fájdalmat okoz az agresszornak, mint az EU tagállamainak, az európai embereknek. Ha ellehetetleníti a mindennapi életet, az nem jó szankció. A különböző adottságokra tekintettel kell lenni, egy tengeri kijárattal nem rendelkező, orosz energiahordozóktól jelentős mértékben függő országnak más a mozgástere, mint egy  tengeri kijárattal rendelkező, az orosz gáznak és kőolajnak kevésbé kitett országnak. Ebben a tekintetben Magyarország és Csehország hasonló helyzetben van. A kompromisszum megszületése után többen elismerték a magyar érvek létjogosultságát. Európában így jó döntés született a 6. szankciós csomagnál, amelynek a magyar, a cseh és általában az európai emberek is haszonélvezői.

Kétnapos prágai látogatásán Novák Katalin a Motol temetőben megkoszorúzza gróf Esterházy János emléktábláját, ellátogat a Magyar Kulturális Intézetbe, majd Petr Fiala miniszterelnökkel találkozik.

Zeman: Csehország támogatja a visegrádi együttműködést

NOVÁK Katalin; ZEMAN, Milos
Novák Katalin köztársasági elnök és Milos Zeman cseh elnök sajtótájékoztatót tart a prágai várban 2022. június 7-én
Forrás: Bruzák Noémi / MTI

Támogatjuk a visegrádi országok együttműködését, hasznosnak tartjuk azt minden résztvevő ország számára, és semmiképpen sem célunk az együttműködés gyengítése, szétverése - mondta Milos Zeman újságírók előtt tett nyilatkozatában.

Milos Zeman a nyilatkozatában nagyra értékelte a vezető magyar politikusokat, akik véleménye szerint az orosz-ukrán háborúval összefüggésben is tiszteletben tartják a magyar nemzeti érdekeket és védik azokat. Külön üdvözölte Orbán Viktor kormányfőt, akit barátjának nevezett.

A cseh államfő az újságírók előtt ismételten elítélte azokat a cseh politikusokat, akik az elmúlt hónapokban, elsősorban az orosz-ukrán háború kapcsán, bíráló hangnemben nyilatkoztak Magyarországról és a magyar politikusokról. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormányzatot leginkább támadó cseh képviselőházi elnök (Markéta Adamová Pekarová) pártjának (TOP 09) jelenlegi támogatottsága alig három százalék.

Milos Zeman jónak és hasznosnak minősítette a jelenlegi cseh-magyar kapcsolatokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a két ország nem határos egymással, Csehország tiszteletbeli szomszédjának tekinti Magyarországot.  "Olyan államfőt láthattam ma vendégül, akivel nagyon közeli értékeket vallunk" - jegyezte meg a cseh politikus.

A családpolitikával kapcsolatos kérdésre válaszolva az elnök elmondta, hogy a cseh parlament előtt van egy alkotmánymódosítási javaslat, amely törvényesítené az azonos neműek házasságát, egy másik javaslat szerint pedig azt kellene alkotmányba foglalni, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata. Milos Zeman hangsúlyozta: ebben a kérdésben megegyezik a véleménye Novák Katalinnal, s ő is csak két nemet ismer. "Amennyiben a parlamentben többséget kapna az azonos neműek házasságáról szóló javaslat, azt én nem fogom aláírni" - mutatott rá.

Az ukrajnai háború kapcsán elfogadott oroszellenes szankciókról szólva Zeman leszögezte: teljes mértékben egyetért azzal a véleménnyel, hogy a büntetőintézkedéseknek nem az áldozatot, hanem az agresszort kell gyengíteniük. Jónak minősítette, hogy Magyarország mellett Csehország is engedményt kapott az orosz kőolajszállítások korlátozását illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában