Rekordösszeg

2022.06.08. 06:20

Továbbra is fenntartja a kormány a családtámogatások rendszerét

Minden eddiginél nagyobb összeget, több mint 3200 milliárd forintot fordít jövőre a kormány a családtámogatásokra a következő évi költségvetés szerint, vagyis nemcsak megmarad a családtámogatási rendszer, de az idei évnél 450 milliárd forinttal többet is fordítanak rá. Ezzel az összeggel arányaiban Magyarország költi a legtöbbet a családok támogatására az Európai Unión belül.

Orbán Viktor már januárban arról beszélt, hogy ha újra kormányt alakíthat, minden marad a régiben, vagyis az elmúlt években kiépített családtámogatási elemek megmaradnak hosszabb távon is, a lejárók esetében pedig hosszabbítás várható – írja a Magyar Nemzet

A Fidesz–KDNP végül minden korábbinál erősebb felhatalmazást kapott a választásokon, az Országgyűlésben ismét kétharmados többsége van.

Csakhogy időközben háború kezdődött a szomszédunkban, a magyar kormány viszont éppen azért döntött a rezsi- és honvédelmi alap felállításáról, illetve a nagyvállalatokat sújtó extraprofit-különadó kivetéséről, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már az extraprofit-különadó bejelentésekor hangsúlyozta, hogy tilos hozzányúlni a családtámogatásokhoz.

Mindez beleillik abba az elvbe, amelyet 2010-es kormányra kerülése óta szem előtt tart az Orbán-kormány. Jelesül, hogy

az elemről elemre, támogatásról támogatásra felépített családtámogatási rendszerhez folyamatosan mindig hozzátettek, de nem vették el, nem szüntették meg egyetlen általuk bevezetett elemét sem – ahogy ez most, az elhúzódó háború árnyékában sem lesz így.

A babaváró támogatás a legnépszerűbb támogatási elem, amelyet

három év alatt már 220 ezren igényeltek.

A támogatásra minden olyan házaspár jogosult, ahol a feleség 18 és 41 év közötti. A szabad felhasználású hitel az első gyermek születésével kamatmentes hitellé alakul, és törlesztését három évre felfüggesztik, a második gyermek születésével a tartozásból hárommillió forintot elengednek és újabb három évre felfüggesztik a törlesztést, a harmadik gyermek érkezésével pedig a család teljes tartozása megszűnik.

Az otthonfelújítási támogatás sikere is óriási, hiszen a tavaly januári bevezetése óta már több mint 131 ezer családnak segített

háza, lakása, esetleg kertje rendbetételéhez. A munkálatok költségei után akár 3 millió forintot lehet visszaigényelni, de a családok 3 százalékos kamatozású otthonfelújítási kölcsönt is igénybe vehetnek ehhez 6 millió forintos összeghatárig.

2019 júliusa óta elérhető az autóvásárlási támogatás is, amelynek segítségével három- vagy többgyermekes családok legfeljebb 2,5 millió forintot kaphatnak új, legalább hétszemélyes gépjármű vásárlásához.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az eredetileg idén június 30-án lejáró falusi csok igénylési határidejét december 31-ig meghosszabbítja a kormány, így további fél évig elérhető lesz az érintett 2678 településen.

A falusi csok már egy gyermekkel is igényelhető, de három meglévő vagy tervezett gyermek esetén akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitellehetőséget jelent.

Borítókép: Illusztrációfotó / Magyar Nemzet /  Havran Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában