Felmérés

2022.07.27. 07:59

A fiatalok körében is tarolt a Fidesz–KDNP áprilisban

Megdőlt az ellenzéki fiatalok toposza: az első szavazók csaknem fele voksolt a kormánypártok listájára az országgyűlési választásokon.

A választásokon részt vett 18–21 éves magyarországi fiatalok mintegy fele (49 százaléka) voksolt a Fidesz–KDNP Orbán Viktor által vezetett listájára, míg csupán valamennyivel több mint egyötödük (22 százalék) szavazott az ellenzéki pártszövetség közös listájára

– derül ki az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. 2022. május és június között végzett reprezentatív kutatásából. A Mi Hazánk Mozgalomra az első szavazók 8 százaléka adta voksát, a többi kispárt jóval a parlamenti küszöb alatt szerepelt a legfiatalabb választópolgárok körében is – közölte a Társadalomkutató Kft.

Mindez világosan jelzi, hogy – egyes előzetes várakozásokkal ellentétben – 

a Márki-Zay Péter vezette közös ellenzéki listának nem sikerült megszólítania a fiatal szavazókat, 

hiszen körükben az ellenzéki pártszövetség támogatottsága a 34,4 százalékos listás végeredmény kétharmadát sem érte el. Ezzel szemben a korcsoportban a Fidesz–KDNP szavazóinak aránya a kormánypártok belföldi listás végeredményének (52,5 százalék) kilenctizedét érte el. Az országos listán elért 5,9 százalékos eredményéhez képest a Mi Hazánk valamennyivel jobban teljesített a vizsgált korcsoport körében. A kormánykritikus fiatalok pártjaként is jellemzett Kétfarkú Kutyapárt pedig a 3,3 százalékos listás eredményéhez hasonlóan teljesített az első szavazók körében.

A kutatás eloszlatja azt a tévhitet is, mely szerint az ellenzéki előválasztás döntően befolyásolta a fiatalok pártpreferenciáit, és sikeresen mozgósította a kormánykritikus első szavazókat. 

A 18–21 évesek mintegy hattizede (58 százaléka) jelentette ki, hogy már jóval a választások előtt eldöntötte, melyik pártra fog szavazni. 

A válaszadók kevesebb, mint egyötöde (18 százaléka) nyilatkozta, hogy az előválasztási kampány során hozta meg a döntést; és nagyjából ugyanennyi (17 százalék) mondta, hogy a választási kampány alatt érlelődött meg benne, kire fog szavazni.

A megkérdezett első választók 71 százaléka nyilatkozta, hogy részt vett a választásokon, ami szinte megegyezik a 70,2 százalékos hivatalos belföldi részvétellel. Habár az országos átlagnál rendre alacsonyabb szokott lenni a részvétel a fiatalok körében, az első szavazás lehetősége mégis mozgósító erővel bír, így nem lehetetlen, hogy a két ellenkező hatás pont kioltotta egymást 2022. április 3-án.

Összességében kijelenthető, hogy a kormánypártok támogatottsága az első szavazók körében is elsöprő volt az áprilisi országgyűlési választáson, míg a baloldali ellenzék nem jobban, hanem gyengébben szerepelt a korcsoportban az össztársadalmi eredményekhez képest. Mindezek tükrében elmondható, hogy az első szavazatukat április 3-án leadó fiatalok döntően Fidesz-szavazók voltak.

A kutatást 1000 fő személyes (TAPI) megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet a Társadalomkutató Kft. közreműködésével 2022. május–június hónapokban. A reprezentatív címlistát azon 18–21 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában