Aggasztó statisztikák

2022.07.27. 10:01

Egyre ijesztőbb mértéket ölt a bűnözés a világban

Rengeteg országban aggódnak a lakosok a közbiztonság állapota miatt, egyes településeken éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a káosz megfékezése érdekében – írja a V4NA Hírügynökség.

Egy közvélemény-kutatás alapján készített tanulmányhoz 27 országban vizsgálták napjaink legfontosabb társadalmi és politikai kérdéseit. A jelentés bemutatja a világ legnagyobb problémáit, valamint azt, hogy az emberek szerint jó, vagy rossz irányba mennek-e a dolgok az országukban. Európából Svédországban aggódnak legtöbben az erőszak és a bűnözés miatt, a megkérdezettek 57 százalékát aggasztják az országban zajló folyamatok. Chilében ez az arány 58, Mexikóban pedig 66 százalék. Ezzel a svédek világszinten a harmadik helyen állnak a bűnözéssel és erőszakkal kapcsolatos aggodalmak listáján – adta hírül a V4NA Hírügynökség.


forrás: IPSOS

A statisztikák alapján más európai országokban sem jó a helyzet. A brit belügyminisztérium statisztikái szerint például újabb rekordot ért el a szexuális zaklatások száma Londonban, egy év alatt 7500 esetet jelentettek a hatóságoknak. Kiugró mértékben megnövekedett a férfiak és fiúk ellen elkövetett szexuális támadások száma is, tavaly 924 ilyen esetet regisztráltak.

Ezek a rekordszámok aggodalomra adnak okot, mivel még több nemi erőszakot elszenvedett áldozat vár majd arra, hogy az igazságszolgáltatás elvégezze a munkáját. A kormány azon törekvése, hogy javítsa a nemi erőszakkal kapcsolatos vádemelések és ítéletek számát, most aligha tűnik elérhetőnek, különösen az alulfinanszírozott igazságszolgáltatási rendszer mellett

kommentálta Claire Waxman, London áldozatokért felelős biztosa.

Más európai városokban olyan kezelhetetlenné vált a bűnözés, hogy kijárási tilalmat rendeltek el a kiskorúak számára. 

A franciaországi Joinville-ben gyerekek csak felnőtt kíséretében mehetnek ki az utcára este 11 és reggel 6 óra között. Bertrand Ollivier Joinville polgármestere azt is bejelentette, hogy a tervek szerint a kijárási tilalom augusztus 15-ig lesz érvényben.

Sandrine Jean dit Pannel alpolgármester a döntéssel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy “az emberek kezdenek egy kicsit megijedni és meg akarjuk akadályozni, hogy ez a következő hetekben még rosszabbra forduljon. Ezt a döntést minden ember biztonsága érdekében hoztuk. Több csendőr lesz az utcákon”. A kijárási tilalmat megszegő fiatalok először figyelmeztetésre, majd esetlegesen pénzbírságra számíthatnak.

A városi erőszak Franciaország nagy részén jelentős problémává vált, és viszonylag gyakoriak a rendőrök, sőt a rendőrőrsök elleni támadások is, amelyeket fiatalok például tűzijátékokkal és kövekkel hajtanak végre. Nemrég Champigny-sur-Marne településen egy körülbelül nyolcvan fős tömeg támadt egy rendőrőrsre, miután egy helyi futballmérkőzésen több embert letartóztattak. A rendőröknek könnygázzal oszlatták fel a tömeget.

Az ilyen esetek annyira mindennapossá váltak Franciaországban, hogy tavaly több tízezer rendőr vonult ki Párizs utcáira, hogy felhívják a figyelmet a rendőrellenes támadások elszaporodására, és sürgették a kormányt, hogy tegyen többet a rendbontások ellen – írja a V4NA.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában