Gázfogyasztás csökkentése

2022.07.19. 11:28

Energiaválság: hajmeresztő terv az Európai Bizottság asztalán

Kedd reggel arról írt a Politico, hogy az Európai Bizottság asztalán egy olyan terv van, amely felhatalmazást adna saját magának arra, hogy szükség esetén felülről irányítsa egy-egy tagállam gázfogyasztását. A terv egy olyan jogi mechanizmust is magában foglal, amely értelmében minősített többséggel is elfogadhatják azt, megkerülve egy-egy tagállam vétóját.

A Politico arról értesült, hogy az Európai Bizottság (EB) egy új vészhelyzeti felhatalmazással kívánja magát felruházni, amellyel arra kényszerítheti az uniós tagállamokat, hogy abban az esetben, ha az Európai Unió a következő hónapokban jelentős gáztartalék-hiányban szenved, csökkenthesse az uniós országok gázfogyasztását. Három EU-s diplomata szerint a tervet szerdán mutatja majd be az EB, amikor egyébként is sajtótájékoztatót fognak tartani a téli gázmegtakarítást illetően. Az online hírportál leszögezte,

a terv alapján az Európai Bizottságnak kötelező érvényű beleszólása lenne egy tagállam gázfogyasztásába.

Emellett a bizottság egy jogi eljárást is megalkotott, amellyel az országok egyszerű többséggel is elfogadhatják ezt a tervet, megkerülve mind a parlamentet, mind az egyes tagállamok vétóját.

A Mediaworks-Hírcentrum úgy tudja, az Európai Bizottság célja, hogy a tervet elfogadtassa a július 26-án tartandó rendkívüli energiatanácson. A jelenlegi vita központjában a Politico szerint elsősorban az áll, hogyan követelhetik meg egyes országoktól, hogy csökkentsék gázfelhasználásukat nagyjából 5-20 százalékkal az őszi és tavaszi időszak között, bár azzal számolnak, hogy a tárgyalásokat követően végül 10-15 százalékos csökkentésről egyezhetnek meg. Amennyiben elfogadják, az EB önmaga, vagy legalább két másik tagállam kérésére bevezetheti a kötelező érvényű gázfogyasztási korlátozásokat.

Borítókép: David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Janez Jansa, az Európai Tanács soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) aláírja a Európai Unió törvényhozásában 2022-ben elsőbbséget élvező tervezetek jegyzékét az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén 2021. december 16-án (Fotó: MTI/AP pool/Geert Vanden Wijngaert)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában