Energiaválság

2022.07.26. 10:57

Télen 19, nyáron 26 °C lehet az üzletekben Franciaországban

Új intézkedéseket jelentetett be a francia energiaügyi miniszter. A francia globális energiastratégia célja, hogy 2050-re 40 százalékkal csökkentsék a fogyasztást, ehhez a miniszter szerint a lakosság például úgy járulhat hozzá, ha éjszaka mos – számolt be a V4NA hírügynökség.

Július 14-én a francia államfő, Emmanuel Macron beszélt először a bevezetni kívánt úgynevezett energiatakarékossági tervről, melynek érdekében mindenkitől közös felelősségvállalást kér. A részletekről Agnès Pannier-Runacher francia energiaügyi miniszter beszélt a Le Journal du Dimanche nevű lapnak adott interjújában. Elmondása alapján 2024-re 10, 2050-re pedig 40 százalékkal kívánják csökkenteni az ország energiafogyasztását, és az intézkedés három fő pilléren, az energiatakarékosságon, a megújuló energiaforrások fejlesztésének felgyorsításán és a nukleáris program újraindításán alapul – adta hírül a V4NA hírügynökség.

A terv első számú érintettjei a közigazgatás és a minisztériumok, valamint a nagyvállalatok, de a kormány együttműködést kér a szociális partnerektől, a bevásárlóközpontoktól és a nagyáruházaktól, a turizmusban érdekelt szektortól, a lakóingatlanok tulajdonosaitól és a helyi közösségektől egyaránt.

A kiskereskedőkre vonatkozóan két fontos rendelet kerül bevezetésre, az első az, hogy éjjel 1 és hajnal 6 óra között le kell kapcsolni a fényreklámokat, attól függetlenül, hogy mekkora városban van az adott üzlet, a második pedig az, hogy

a klimatizált üzletek ajtaja ezentúl nem lehet nyitva, és télen 19, míg nyáron 26 fok lehet a nagyáruházakban.

A neonreklámokra vonatkozó rendelet alól csak a repülőterek és az éjjel is nyitva tartó állomások képeznek kivételt. A szabályok megsértése komoly pénzbírsággal jár, a nyitott ajtóért akár 750, a neonreklámért pedig ennek a duplája, 1500 euróig terjedő pénzbüntetés járhat.

A miniszter elmondása alapján a kormány célja a termelési láncok és ezáltal az ország szuverenitásának megőrzése, ennek érdekében a szociális partnerektől együttműködést vár. Ami az ipart illeti, Agnès Pannier-Runacher elmondása alapján a szektor azon kevés ágazatok egyike, amelyek már régóta optimalizálják energiafogyasztásukat, mert ez a versenyképesség, sőt a túlélés elengedhetetlen tényezője, ezért a kormány nem vár el ugyanolyan erőfeszítéseket tőlük, mint az állami vagy felsőoktatási intézményektől, ahol ez a szempont eddig másodlagos volt.

Arra a kérdésre, hogy a franciáknak a télen kell-e áramkimaradással számolniuk, kitérő választ adott a miniszter, csak annyit mondott ugyanis, hogy mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében és egyeztetni fog a villany- és gázhálózat vezetőivel a lakosság világos és átlátható tájékoztatása érdekében. A kormány ősszel egy kommunikációs kampány indít annak érdekében, hogy a franciákat megismertessék a spórolási fortélyokkal,

példaként említette a miniszter azt, hogy ha valaki este 10 és reggel 8 óra között mos, akkor sokkal kevesebb energiát használ, mint ha napközben indítaná el a gépet.

A francia atomerőművek felének leállításával kapcsolatban Agnès Pannier-Runacher elmondta, hogy nem szabad összetéveszteni a nyári karbantartás és a korróziós problémák miatti leállást, utóbbi miatt 12 reaktor nem működik az országban. Hozzátette, hogy az ország legnagyobb energiatermelő vállalatát, az EDF-et mozgósítják annak érdekében, hogy a karbantartás alatt álló reaktorok még a tél beállta előtt újraindulhassanak. A miniszter arról is beszámolt, hogy jelenleg az EDF 20 százalékkal kevesebbet termel 2017-hez képest és ezt a csökkenést a lehető leggyorsabban kompenzálni kell.

A meglévők mellett Franciaország hat új atomreaktor létesítését tűzte ki célul, amivel a világ egyik legnagyobb ipari programját kívánják megvalósítani.

Az energiaügyi miniszter elmondása alapján a francia kormány nagy hangsúlyt kíván fektetni a megújuló energiák fejlesztésére is, az erről szóló törvényjavaslat benyújtása a nyár végén várható, ám a parlamenti szavazás előtt mindenképp egyeztetés szükséges a többi párt képviselőivel.

Borítókép: Párizs, a Champs-Élysées esti fényárban (Shutterstock) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában