Biztonságban

2022.08.30. 13:39

A polgárőrök egy hónapig segítik a diákok közlekedését

A polgárőrök az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is kiemelt figyelmet fordítanak az iskolák és óvodák környékén a gyermekek biztonságára. A rendőrséggel együttműködve reggel és délután fokozottan ellenőrzik a tanintézmények környékét – írja a Magyar Nemzet.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fokozott szolgálattal készül a tanévkezdésre a Polgárőrség – mondta el a Magyar Nemzetnek Bakonyi Ágnes, az Országos Polgárőr Szövetség sajtófőnöke. 

Kifejtette: a polgárőrök az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is kiemelt figyelmet fordítanak az iskolák és óvodák környékén a gyermekek biztonságára. 

Ennek érdekében, a rendőrséggel együttműködve, a reggeli és a délutáni órákban fokozottan ellenőrzik a tanintézmények környékét. Segítsenek a forgalomirányításban, a gyalogátkelőhelyek biztonságos használatában, a gyermekek ellen irányuló jogsértő cselekmények megakadályozásában, és erősítik a drogprevenciós járőrszolgálataikat.

Azon településeken, ahol nincs oktatás, a polgárőrök fokozottan figyelik a tömegközlekedési eszközök megállóit az iskolába induló, vagy onnan érkező gyermekek biztonsága érdekében.

A Polgárőrség az intenzív jelenlétet egy hónapig mindenképpen fenntartja az iskolák és óvodák környékén, de van olyan település, ahol az egész tanévben reggel és délután is jelen vannak a polgárőrök az intézmények közelében.

Az OPSZ Közlekedésbiztonsági és Balesetmegelőzési Tagozata külön programot is indított - „Egy iskola egy polgárőr” mozgalom - a diákok biztonságának megőrzésére, a balesetmegelőzés érdekében.

A tagozat célkitűzése a magyarországi közlekedésbiztonsági helyzet erősítése, illetve a Polgárőrség társadalmi elismertségének, imázsának további növelése, mely cél eléréséhez szükség van újabb és újabb ötletek, javaslatok, újszerű megoldások megvitatására, s ha ezen elemek életképesnek bizonyulnak, akkor feladat ezek bevezetésének segítése, alkalmazásának támogatása, hogy ezzel is szélesítse a baleset-megelőzés eszköztárát.
A Polgárőrség sajátos civil státuszából adódóan, általánosságban az alábbi területeken és aktivitásokkal tud segítséget nyújtani ahhoz, hogy megpróbáljuk a közlekedők magatartását a jó, a pozitív irányba elmozdítani, és ezzel hozzájárulni mind a baleseti számok csökkenéséhez, valamint javítani a közlekedők biztonságérzetén.

Ezen célok eléréséhez alapvetően a következő eszközeik vannak:

- Megjelenés a közúti ellenőrzések során (korlátozottan önállóan, rendészeti szervekkel közösen, közlekedési hatósággal, közút kezelőjével)

- Propaganda, tájékoztatás a közlekedők részére

- Óvodai, általános iskolai képzés – közlekedési ismeretek átadása („Egy iskola egy polgárőr” mozgalom)

- Tréningek szervezése különböző közlekedői célcsoportoknak

Itt a BRFK négy közlekedésbiztonsági tanácsa a tanévkezdésre:

  • Ha autóval viszik gyermeküket iskolába, mutassanak példát azzal, hogy bekötik a biztonsági övet, és gyermeküktől is követeljék meg ugyanezt.
  • Időben induljanak el, figyelembe véve az ilyenkor megnövekvő forgalmat.
  • Ha a kisebb gyerek tömegközlekedéssel vagy gyalog megy iskolába, eleinte kísérjék el, gyakorolják be az útvonalat, és ismételjék át az alapvető közlekedési szabályokat.
  • A mobiltelefonálás járművezetés közben tilos, de a gyalogosok számára is veszélyes lehet, ha valaki az úttestre lépéskor belefeledkezik a készülékbe vagy a zenétől nem hallja a közeledő autókat. Beszélje meg gyermekével, hogy ilyenkor tegye el a mobilt és vegye ki a fülhallgatót!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában