Két dózisból áll

2022.08.16. 15:30

Hazánkba is megérkezett a majomhimlő elleni védőoltás

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás: Magyarország 2560 adag vakcinát kap, amely 1280 ember oltására elegendő - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden.

Egészségügyi dolgozó előkészít egy majomhimlõ elleni védőoltást egy párizsi oltóközpontban 2022. július 27-én

Forrás: MTI/EPA/Pool/AFP

Fotó: Alain Jocard

Azt írták: az oltás két dózisból áll, amelyet egy hónapos különbséggel kell majd beadni. Hozzátették: 

 

a korlátozott mennyiségben elérhető oltóanyagot a leginkább veszélyeztetett kockázati csoportba tartozók részére ajánlják fel.

 

Tudatták azt is, a majomhimlő elleni vakcinák pontos felhasználásának részleteiről az NNK és a szakmai kollégium jelenleg egyeztetést folytat, ennek lezárultát követően határozzák meg az oltás felvételére vonatkozó kritériumokat és jelölik ki az oltóhelyeket.

Az NNK tájékoztatása szerint a 31. és 32. héten, augusztus 1. és 14. között összesen újabb 20 embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést, ezzel a Magyarországon diagnosztizált esetek száma 62-re nőtt. 

 

A betegek valamennyien 23-50 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él.

 

A fertőzött személyek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges; otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez - írta az NNK.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában