Ukrán válság

2022.08.04. 07:08

Libanon felé tart az első ukrán gabonaszállító, újabb 68 hajó várja az indulást (videó)

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 162. napjáról.

A volt ukrán elnököt is felrakta a szankciós listára az EU

Korlátozó intézkedéseket vezet be az Európai Unió Viktor Janukovics volt ukrán elnökkel és fiával, Olekszandr Janukoviccsal szemben, válaszul az orosz katonai agresszióra - döntött az Európai Tanács csütörtökön.

Az EU szerint az oroszbarát volt elnök szerepet játszott Ukrajna területi épségének aláásásában, veszélyeztetve az ország szuverenitását, valamint az állam stabilitását és biztonságát. Olekszandr Janukovicsot azért helyzete szankciós listára az unió, mert azt feltételezik, hogy ügyleteket folytatott az ukrajnai Donbasz régióban működő szeparatista csoportokkal.

A vonatkozó jogi aktusokat az EU hivatalos közlönyében tették közzé. Tudatták: Viktor Janukovics azt tervezi, hogy visszatér a hatalomba, ha az orosz katonai hadműveletnek sikerül megbuktatnia Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt.

Viktor Janukovics volt ukrán elnök
Forrás: Kirill Kudryavtsev / ADF

Az idősebb és ifjabb Janukovics a szankciók értelmében nem léphet az EU területére és befagyasztják az unión belül birtokolt vagyonukat.

Viktor Janukovics 2010-től 2014 februárjáig volt Ukrajna elnöke. A kijevi Majdan téren 2013. november 21-én több hónapon keresztül tartó tüntetések kezdődtek, amelyek kiváltó oka az volt, hogy Janukovics visszalépett az Európai Unióval való társulási szerződéstől.

A tüntetések végül Janukovics menesztéséhez vezettek, aki közben Oroszországba menekült. Nem sokkal utána Oroszország önkényesen elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet, majd fegyveres konfliktus robbant ki a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között a Donyec-medencében.
 

Lakóházak is megrongálódtak a Mikolajivet ért reggeli orosz bombázásban - képek

Egy rakéta az úttestbe, egy másik pedig a járdába csapódott, de nem robbantak fel.

Nyolc ember meghalt Toretszk orosz bombázásában

Nyolc ember meghalt, négy pedig megsebesült a kelet-ukrajnai Donyeck megyei Toretszk (Dzserzsinszk) városának orosz ágyúzásában csütörtökön - közölte a térség regionális kormányzója.

Pavlo Kijrilenko szerint egy buszmegállót ért találat, a sebesültek között három gyerek is van - írja a The Guardian

 

Az ukránok szerint az oroszok másodjára már nem jutnának Kijev közelébe

Az ukrán egyesített erők parancsnoka, Szerhij Najev szerint Oroszország valószínűleg másodszorra sem lesz képes előrenyomulni Kijev felé, ha újra offenzívát indít, hogy elfoglalja az ukrán fővárost.

A PARANCSNOK SZERINT UKRAJNA ALAPOSAN TANULMÁNYOZTA AZ OROSZ HADSEREG KORÁBBI OFFENZÍVÁJÁT ÉS A SZÜKSÉGES HELYEKEN MEGERŐSÍTETTE A FŐVÁROS VÉDELMÉT.

Robbanások a Donyecki Népköztársaság központjában - videó

Az ukrán fegyveres erők ma reggel robbanásokról számoltak be az orosz megszállás alatt lévő Donyeck városában.

A jelentés szerint áldozatok és sebesültek is vannak, állítólag a városközpontban található hotel és egy szálloda közelében történtek a robbanások - írja a The Guardian.

 

Grad rakétavetővel támadták az oroszok Nikopolt

Mikolajivban az ukrán hatóságok őrizetbe vettek egy orosz ügynököt

Mikolajivban az ukrán hatóságok őrizetbe vettek egy orosz ügynököt, aki - állítólag ingyen - információkat szolgáltatott az orosz hadseregnek a város és környékén lévő ukrán csapatok poziciójáról és mozgásáról.

Ukrajna szerint Moszkva újabb támadó hadműveletekre készülhet Dél-Ukrajnában

Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy Oroszország újabb támadó hadműveletekre készülhet Dél-Ukrajnában. Az ukrán jelentés szerint az orosz hadsereg az ország több részén is fokozta a tüzérségi és harci aktivitását.

Dmytro Zhyvytsky, az oroszországgal határos szumi régió kormányzója elmondta, hogy szerdán a régióban három várost lőttek az oroszok, összesen 55 rakétát lőttek ki. Sérültek nem voltak, de házak és üzlethelyiségek megrongálódtak a támadásban.

A közép-ukrajnai Zaporizzsjától nyugatra fekvő Nikopol polgármestere, Jevhen Jevtusenko a Telegram-csatornáján közölte, hogy városát az éjszaka folyamán bombázta az orosz hadsereg - írja a The Guardian.

 

Ukrajna szerint már 41 ezer fő felett van az orosz hadsereg vesztesége

Ukrajna szerint az orosz hadsereg az orosz-ukrán háború kezdete óta már 41 és fél ezer főt vesztett. A jelentés szerint az ukrán hadsereg többek között 1789 orosz tankot, 191 helikoptert és 946 tüzérségi üteget semmisített meg.

A britek szerint Ukrajna az orosz utánpótlási vonalakat támadja

A brit védelmi minisztérium kiadta a legfrissebb napi hírszerzési jelentését az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

A britek szerint az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek továbbra is orosz katonai erődítményeket, logisztikai támaszpontokat és lőszerraktárakat vesznek célba, ami

valószínűleg jelentősen bénítja az orosz utánpótlási vonalakat és közvetve csökkenti a katonai alakulatok harcértékét.

Az első ukrán gabonát szállító hajó sikeresen megérkezett tegnap Törökországba a Fekete-tengerről, a britek szerint minden valószínűséggel újabb hajók indulnak majd ezután, de a február óta tartó orosz blokád okozta kereskedelmi lemaradást nehéz lesz behozni.

Oroszország valószínűleg radarreflektorokat helyezett el a vízben a nemrég megrongálódott Antonivszkij híd közelében és az ahhoz közeli vasúti hídnál a dél-ukrajnai Herszonban; mindkét híd a Dnyipro folyón ível át.

A radarreflektorokat valószínűleg arra használják, hogy elrejtsék a hidat (csökkentsék a radarképet) a különböző típusú radarok és rakétacélzó berendezések elől. A britek szerint ez is mutatja, hogy Oroszország mekkora fenyegetést érez a nyugati, nagy pontosságú fegyverek miatt - áll a jelentésben.

Az USA szerint az oroszok bizonyítékokat hamisíthatnak az olenivkai börtönt ért támadáshoz

Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Oroszország bizonyítékokat akar hamisítani az olenivkai börtön elleni múlt heti halálos támadással kapcsolatban, amelynek következtében legalább 53 ukrán hadifogoly halt meg Kelet-Ukrajnában.

A hírszerzési információ szerint Himars rakétarendszer lövedékének maradványait használnák fel bizonyítékként, hogy ezeket a rendszereket használták az ukránok a támadáshoz.

Állítólag az ok, hogy Oroszország arra számít, hogy a független nyomozók és újságírók végül bejutnak a komplexumba - írja a The Guardian.

Ukrajna sürgette Kínát, hogy használja befolyását a háború befejezése érdekében

Ukrajna közvetlenül szeretne beszélni Hszi Csin-ping kínai vezetővel, hogy segítsen az Oroszországgal vívott háború befejezésében - mondta Volodimir Zelenszkij elnök a South China Morning Postnak.

Az interjúban az ukrán vezető arra sürgette Kínát, hogy használja fel az Oroszország feletti "politikai és gazdasági befolyását" a harcok befejezése érdekében.

Ukrajna korábban már hivatalosan is kezdeményezett egy beszélgetést a kínai vezetővel, de eddig sikertelenül - írja a The Guardian.

Magyarország segít

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7231, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6152 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az ORFK.

A beléptetettek közül a rendőrség 350 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 99 ember, köztük 37 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

2500 civil maradt az ostromlott Avdivkában

A harmincezres városban 2500 civil maradt, jelentette a helyi katonai vezetés. Avdivkát folyamatosan lövi az orosz tüzérség, Zelenszkij ukrán elnök pokolinak nevezte az ottani helyzetet.

55 rakétatalálat érte tegnap a Szumi régiót

Dmitro Zsivitszkij kormányzó bejelentése szerint az oroszok Junakivka, Myropillia és Krasnopillia településeket lőtték.

Libanon felé tart az első ukrán gabonahajó

Áthaladt a Boszporusz-szoroson és Libanon felé tart az első ukrán gabonaszállító hajó.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter jelezte, a következő hajók is indulásra készen állnak. Az ukrán hatóságok jelezték, jelenleg több mint egymillió tonna gabonával megrakva 68 hajó tartózkodik az ukrán kikötőkben. 

Orosz veszteségek Dél-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg jelentése szerint az ország déli részén csapataik megsemmisítettek két orosz parancsnoki állást, egy T-72-es harckocsit, két rakétavetőt, néhány ágyút és egy drónt is. Az ukrán légierő két orosz erődítést támadott Blahodatne és Pravdyne körzetekben.

Borítókép: Az ukrán erők Verba rakéta-sorozatvetővel (Multiple Launch  Rocket  System, MLRS) támadnak orosz állásokat a kelet-ukrajnai harkivi régióban lévő frontvonalnál 2022. augusztus 2-án, fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában