Fanatizmus

2022.08.12. 21:56

Nyakon szúrták New York-i előadásán Salman Rushdie írót

Késsel szúrta meg egy férfi Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai írót New Yorkban egy előadáson - közölt a rendőrség részleteket a támadásról..

Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai írót ápolják, miután egy férfi megtámadta a Chautauquai Intézetben tartott előadása előtt a New York állambeli városban 2022. augusztus 12-én.

Forrás: MTI/AP/Joshua Goodman

Az első tudósítások szerint nem volt világos, hogy a támadó többször megütötte, vagy megszúrta az írót, aki összeesett. A hatóság közleménye szerint az írót a nyakán érte több szúrás, kórházba vitték. Rushdie állapotáról továbbra sem közöltek részleteket.

A pódiumbeszélgetés moderátora a támadásban szintén megsérült, a fején szenvedett kisebb sebesüléseket.

A helyszíni beszámolók szerint az esemény nagy érdeklődés mellett, mintegy 2500 emberből álló közönség előtt zajlott, amikor a támadás történt.

RUSHDIE, Salman

Salman Rushdie indiai származású brit író
Forrás: MTI/EPA/Rafal Guz

Salman Rushdie ellen 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt 1989-ben Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel, a könyvet pedig istenkáromlás miatt betiltották Iránban. Rushdie fejére vérdíjat tűztek ki, ami miatt éveken át bujkálnia kellett.

Az iráni állam már évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvára vonatkozó ügyektől, de az országban változatlanul ellenségnek számít, egy fél-állami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millió dollárról 3,3 millióra emelte a vérdíjat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában