Élvonalban

2022.09.02. 06:58

A legbiztonságosabb országok között van Magyarország

Két helyet javítva tizenharmadik helyre sorolta Magyarországot az egyes országok békés jellegét vizsgáló éves jelentésében a Gazdasági és Békekutató Intézet (Institute for Economics and Peace).

Honvédségi járművek az M3-as autópályán Vásárosnamény közelében

Forrás: Kisbenedek Attila

Fotó: AFP

Hazánk az idei Global Peace Index című tanulmányban olyan államok előtt végzett, mint Németország, Norvégia, Belgium vagy Ausztrália – adta hírül a Magyar Nemzet.

A nemzetközi rangsor
Forrás: Global Peace Index

Az összesítést kiadó kutatóintézet huszonhárom jelzőszám alapján összesítette a 163 országról rendelkezésre álló adatokat. Az indikátorok között megtalálható volt a külső konfliktusban való részvételben elhunyt állampolgárok száma, az erőszakos tüntetések száma és kimenetele, a kézifegyverekhez való hozzáférés szabályozottsága, a politikai instabilitás vagy például a fegyveres erők állományának nagysága.

Hol áll Európa?

Érdekes módon az intézet Európát 2021-nél békésebbnek látta idén. Ennek oka egyértelműen az, hogy Ukrajna és Oroszország a kutatás módszertana szerint az Eurázsia és Oroszország nevű régióban található. Azt a tanulmány is leszögezi, hogy az ukrajnai háború hatásai elvitathatatlanok. A legnagyobbat Európában Görögország javított az értékelésén: az 53. helyen mérték. Törökország tizenötödik éve számít a legkevésbé békés országnak. Szintén az ukrajnai események hatásának tudható be, hogy a legnagyobbat Észtország rontott a helyezésén. Ennek háttereként az Ukrajnának szinte elsőként küldött katonai segélyszállítmányok miatt megemelkedett kockázat, illetve a járványkezelés nyomán kibontakozott erőszakos tüntetések említhetők. Európán belül Magyarország a 9. legbékésebb országként szerepel.

A teljes cikket IDE KATTINTVA találja meg.

 

Címkék#Biztonság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában