Ukrán válság

2022.09.29. 08:38

Újabb, immár a negyedik helyen ömlik a gáz az Északi Áramlat vezetékből

Újabb, immár a negyedik helyen ömlik a gáz a tengeren az Északi Áramlat vezetékből – közölte a svéd parti őrség szóvivője a Svenska Dagbladet című napilappal szerdán késő este.

Illusztráció/Egy munkás az északkelet-németországi Lubminban, az Északi Áramlat 2 gázvezeték területén lévő építkezésen 2019. március 26-án

Forrás: AFP

Fotó: Tobias Schwarz

„A négy szivárgásból kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében található” – mondta Jenny Larsson szóvivője az újságnak. A másik kettő Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van.   

Bár a feltételezett rongálások idején egyik csővezeték (Északi Áramlat–1 és 2) sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik.   

A most felfedezett sérült rész az Északi Áramlat–2 vezetéken van, az Északi Áramlat–1-en talált jelentős nagyságú lyuk közvetlen közelében – magyarázta a svéd parti őrség.

 

Hírügynökségek először arról számoltak be, hogy az Északi Áramlat–1 és az Északi Áramlat–2 vezetéken három sérülést észleltek néhány órán belül: az elsőt az Északi Áramlat–2-n a dán Bornholm-sziget közelében. Ezután két nagy szivárgást észleltek az Északi Áramlat–1-en. A dán energiaügynökség jelentése szerint nagy mennyiségű gáz ömlött a tengerbe. A repülőgépek és a hajók azóta sem közelíthetik meg a helyszínek öt tengeri mérföldes körzetét.   

Svéd szeizmológusok később azt közölték, hogy hétfőn két robbanást észleltek a vezeték nyomvonalán.   

Az üzemeltető Nord Stream AG azt közölte, hogy a három tengeri vezetéknek – az Északi Áramlat–1 vezetékpárjának és az Északi Áramlat–2 vezetékének – ugyanazon a napon történt megrongálása példa nélküli, és még megbecsülni sem lehet, hogy mennyi idő alatt lehet helyreállítani.   

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az ügyben nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy szabotázs történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában