Október 23.

2022.10.18. 07:11

Utcára hívná szimpatizánsait és feledtetné a múltat a Demokratikus Koalíció

Erről Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek annak kapcsán, hogy az október 23-i nemzeti ünnepre Dobrev Klára utcára hívta az embereket. Az elemző szerint Gyurcsány Ferencék a tömeggyűlésre hívással meg akarják előzni a többi baloldali ellenzéki pártot, ezzel újabb lépést téve az ellenzék totális uralása felé. Teszi mindezt az a párt, amelynek az elnöke 2006-ban azonosítószám nélküli rendőrökkel verette össze a Fidesz ünnepi nagygyűlésének békés résztvevőit.

Dobrev Klára beszédet mond az ellenzéki pártok október 23-i gyűlésén 2021-ben az Andrássy úton

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Meglehetősen zavaros bejegyzésében Gyurcsány Ferenc felesége arra buzdított, hogy „aki tud, tüntessen, akinek ez nem lehetséges, menjen ki az utcára sétálni és beszélgetni barátokkal, idegenekkel. Beszélgessetek az országról, közügyeinkről. Hangosan tiltakozva vagy csendben, de elszántan. Keressétek meg és csatlakozzatok a hozzátok legközelebbi tüntetéshez, vagy csak menjetek ki sétálni, beszélgetni a közterekre.”

Kiszelly Zoltán a felhívás kapcsán hangsúlyozta: 2006. október 23-án, a forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján a Gyurcsány-kormány az ünnep méltó megünneplésére hivatkozva kordonnal zárta le a Kossuth teret, hogy az emberek ne tiltakozhassanak békésen az őszödi hazugságbeszéd és a brutális megszorítások ellen. – Akkor féltek az ellenük irányuló tüntetésektől, ezért ellenezték, hogy az ünnepnapokon politizáljanak a pártok. Most, ellenzékben az üléspontjuk határozza meg az álláspontjukat, most ők használják politikai eszközként az ünnepet – tette hozzá. Kijelentette, hogy a DK a tüntetésével megint megelőzte az összes többi baloldali pártot, ahogy tették azt az árnyékkormány megalakításával is.

Úgy vélte, hogy 2006-ot a DK át akarja pozícionálni, mert azt mondják, hogy a múlttal, azaz Gyurcsány Ferenccel nem kell foglalkozni, hanem Dobrev Klára a jövő. Az elemző rámutatott: egy kommunikációs kísérletet látunk arra, hogy Dobrev Klárát le lehet-e választani férjéről, Gyurcsány Ferencről, ezért használja a leánykori nevét, ezért beszélnek végig az árnyékkormányról, és talán hamarosan a DK neve is háttérbe szorul. Erre azért volt szükség, mert egy évvel ezelőtt Budapesten a baloldali előválasztás szavazói­nak többsége leszavazta Dobrev Klárát – idézte fel.

Hangsúlyozta, lehet, hogy a DK október 23-ára a köztársaság napjaként fog hivatkozni, hiszen 1989-ben ez volt a köztársaság kikiáltásának napja, és az ellenzéki párt a köztársaság híveként szokta beállítani magát. Úgy fogalmazott, valószínűleg összegyűlik majd öt-tíz ezer ember, amivel megmutatják azt is az árnyékkormány felállítása után, hogy volt tömegtüntetésük és van támogatottságuk, valamint fel tudnak mutatni képeket Dobrev Kláráról sok ember között. Szerinte Gyurcsány vezetőből egyeduralkodó akar lenni a baloldalon, vitathatatlanná akarja tenni a vezető szerepét, a használható politikusokat átvéve akarja támogatottságát húsz-harminc százalékra feltornászni, hogy a többiek kénytelenek legyenek kiegyezni vele.

Ne feledjük!

Gyurcsány Ferenc 2006. május 26-án mondta el a trágárságokkal tűzdelt őszödi beszédét, amelyből kiderült, hogy az általa vezetett MSZP–SZDSZ-kormánykoalíció hazugságokkal, a valós adatok és a tervezett megszorítások eltitkolásával, lényegében csalással nyerte meg a választást, miközben az országot a csőd szélére sodorta. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján a Fidesz az Astoriánál tartott saját ünnepi megemlékezést, Gyurcsány utasítására a rendőrség viszont tudatosan ebbe az irányba szorította a Deák térnél tiltakozókat, így a két csoport találkozott egymással. Az azonosító nélküli, símaszkos rendőrök brutális tömegoszlatásba kezdtek: lovasrohamot vezényeltek babakocsis anyukák és bottal közlekedő idősek ellen is, emberek szemét lőtték ki, viperával ütötték a megemlékezőket. A pesti utcán 1956 óta először szó szerint vér folyt.

A Magyar Nemzet teljes cikkét ide kattintva érheti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában