Demonstráció

2022.11.04. 18:44

Gyújtogatni próbáltak a tüntetők az MTVA székháza előtt

A Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett demonstráció péntek este kezdődött, az eseményen több meghívott vendég is felszólalt, az ellenzéki pártok közül azonban nem támogatta mindenki: az MSZP például kijelentette, nem vesznek részt az akcióban. A tüntetők később gyújtogatni is próbáltak, a közbelépő rendőrök eloltották a tüzet.

Videofelvételről készített kép a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés résztvevőiről az MTVA óbudai székháza előtt 2022. november 4-én

Forrás: MTI/MTVA

A 17:30-ra meghirdetett demonstráció kezdetén Hadházy Ákos kezdeményezésére egyperces csenddel emlékeztek az 1956-os forradalmárokra - írja az MTI.

A tüntetők gyújtogatni is megpróbáltak a köztévé előtt - tudta meg a Magyar Nemzet. Mint írják, Hadházy nem tudta kézben tartani az esti eseményeket, 

többen fáklyákat dobáltak a köztévé egyik portája elé, a rendőröknek kellett poroltóval közbelépni és kezelni a helyzetet. 

A megmozdulásról az M1 Híradója élő képekkel jelentkezett be.

A tüntetők egy része gyújtogatni is próbált, de a rendőrök időben eloltották a tüzet
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A tüntetés támogatásáról az ellenzéki pártok között sem volt megegyezés: a Hirado.hu beszámolója szerint az MSZP már előre közölte: nem vesz részt az akcióban. Komjáthi Imre társelnök a Klubrádiónak azt mondta, pártja azért nem csatlakozik a Hadházy-féle felvonuláshoz, mert az szerintük elvonja a figyelmet a tanárok tiltakozásáról.

HADHÁZY Ákos
Tüntetés a közmédia székházánál: középen a megvilágított fehér sátor a színpad, előtte a demonstrálók
Forrás: MTI/MTVA

Az eseményen mások mellett felszólalt Ungváry Krisztián történész, Varga Orsolya tanár, Polyák Gábor kommunikációs szakember és Baranyi Krisztina, a IX. kerület ellenzéki támogatású polgármestere is. 

A demonstráció résztvevői a "Gyertek ki!", "Ébresztő!", "Szabad ország", "Szabad oktatás", "Ruszkik haza!" ritmusokat skandálták, illetve nemzetiszínű és európai uniós zászlókat lobogtattak.

A színpadon az "1948, kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését" és az "1956, szabad Kossuth rádiót" feliratú molinók voltak láthatók.

A demonstráción a tiltakozó emberek fáklyákat gyújtottak.

Az eseményen egyébként sajtóbeszámolók szerint néhány százan jelentek meg, ez látott a közmédia felvételein is, de az ellenzéki médiumok becslései sem merészkedtek ezer fő fölé.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában