Ukrán válság

2022.11.05. 07:07

Zelenszkij teljes felszabadítást ígért (videó)

255. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán tüzérségi támadásban megsérült lakóház romjai között katonák és szakértő az Oroszország által annektált kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Makijivkában 2022. november 4-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: -

Cikkünk frissül!

Zelenszkij most Iránnak üzenget

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolja Iránt, hogy hazudik arról, hogy csak korlátozott számú drónt küldött eddig Oroszországnak.

Szerinte az ukrán erők naponta legalább 10 drónt lőnek le – írja a Reuters.

Fehér Ház: a katonai fejleményekhez igazodik a legfrissebb amerikai segítség

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) által bejelentett újabb ukrajnai katonai segély tükrözi a háború fejleményeiből fakadó ukrán szükségleteket – jelentette ki John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője egy sajtóbeszélgetésen.

Kifejtette, hogy a háború kezdete óta van egyfajta fejlődés a katonai képességeket érintő ellátásban, ahogyan a hadszíntéren az események is változtak. Jelenleg a fókusz a légvédelmi képességeken van, ezért a pénteken bejelentett, az úgynevezett Ukrajnai Biztonságtámogató Kezdeményezés keretében nyújtott csomagban szerepel felújított Hawk légvédelmi rakétarendszerek szállítása is.

Kirby hozzátette, hogy más országok hasonlóképpen igazítják szállításaikat az ukrán igényekhez, így Spanyolország és Franciaország szintén az ukrán légvédelmi képességek erősítésére fektet hangsúlyt. Megjegyezte: nem lehet előre megmondani, milyen irányba mennek a harci cselekmények, de szinte napi kapcsolatban vannak az ukrán féllel, hogy úgy módosítsák a segítségnyújtást, ahogyan a leginkább hozzájárul ahhoz, hogy az ukrán erők sikereket érjenek el a hadszíntéren.

Az amerikai védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok katonai segítségnyújtási parancsokságot létesít Németországban az ukrajnai fegyverszállítások és katonai kiképzés irányítására. A Pentagon szóvivője azt is közölte, hogy újabb 400 millió dolláros katonai segélyről is döntés született Ukrajna számára.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a háttérbeszélgetésen elmondta, azt is vizsgálják, hogy rövid távon milyen támogatást lehet biztosítani az ukrajnai energiahálózat működésének gyors helyreállításához, amire az orosz rakétatámadások okozta rongálások miatt van szükség. Közölte: a térségbeli szövetségesekkel konzultálnak arról, hogy azokból az országokból, amelyekben hasonló infrastruktúra működik, alkatrészeket szállítsanak a helyreállítás elvégzéséhez. Hozzátette, hogy van egy hosszabb távú szempont is, amelyről az Egyesül Államok szintén egyeztet partnereivel és szövetségeseivel, mégpedig az, hogy Ukrajnát a közelgő tél átvészeléséhez szükséges energiahordozókkal is ellássák. Itt szóba jön az energiahordozók alternatív forrásainak megtalálása – hangsúlyozta a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államokban a kormányzat élvezi-e a közvélemény támogatását az ukrajnai segítségnyújtás fenntartásához, John Kirby azt mondta, hogy úgy látják: az amerikai emberek változatlanul kiállnak Ukrajna támogatása mellett, a kongresszusban pedig továbbra is erős kétpárti egyetértés övezi a segítségnyújtást. Reményét fejezte ki, hogy mindkét politikai oldallal folytatódik ez a közös munka. Megjegyezte, hogy a katonai segítségnyújtás mellett Ukrajna számára nyújtandó pénzügyi és gazdasági támogatásról is szó van.

A közelgő amerikai választások biztonságos lebonyolítására vonatkozó kérdésre a fehér házi illetékes azt válaszolta, nincs konkrét információ arról, hogy a választás lebonyolítását bármilyen fenyegetés érné, de a választás biztonságát érintő kérdéseket nagyon komolyan veszik, folyamatosan együttműködnek az állami és helyi hatóságokkal. „Úgy gondoljuk, hogy az amerikaiak annak tudatában járulhatnak a szavazóurnákhoz – és ennek így is kell lennie –, hogy minden intézkedés megtörtént annak érdekében, hogy ez egy szabad és tisztességes választás legyen” – fogalmazott a nemzetbiztonsági szóvivő.

A NATO-főtitkár Putyinról beszélt

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára az egyik török televíziós csatornának adott interjújában kijelentette, hogy nem hisz abban, hogy Oroszország atomfegyvert vetne be Ukrajnában.

Stoltenberg az NTV-ben való szereplése során „felelőtlennek és vakmerőnek” nevezte Oroszország viselkedését.

A Meduza független hírportál szerint hozzátette: „Alacsony a kockázata annak, hogy Oroszország atomfegyvert vet be Ukrajnában, de ebben az esetben a következmények óriásiak lennének Oroszországra nézve, nagyon komolyan vesszük a dolgot... egy nukleáris háborúnak nincsenek nyertesei”.

Visszakerült a helyére a Lenin-szobor Melitopolban

A dél-ukrajnai Melitopolban az oroszok által beiktatott tisztviselők visszahelyezték Lenin orosz forradalmár szobrát a korábbi helyére, amit hét évvel ezelőtt távolítottak el onnan.

A zaporizzsjai terület orosz vezetője, Vlagyimir Rogov szombaton posztolt egy fényképet az eseményről – írja a Sky News.

Egy templom is megsérült az ukrán bombázásban

Zaporizzsja megyében egy templomot is bombatalálat ért az ukrán támadás során. Erről a régió oroszok által kinevezett vezetője adott hírt Telegram-csatornáján. Szerinte az ukrán fegyveres erők szándékosan támadtak polgári infrastruktúrát.

Ekkor kezdődhetnek meg a béketárgyalások

Az ukrajnai katonai konfliktusban részt vevő felek 2023 végére eljuthatnak a békés rendezésről szóló tárgyalások kezdetéig. Erről Rosztiszlav Iscsenko elismert politológus beszélt – írja a lenta.ru.

A szakértő megjegyezte, hogy minden konfliktushelyzet békével végződik, és még az ellenségeskedések során is keresik a felek a békés megoldás lehetőségét.

Ugyanakkor azt sugallta, hogy Ukrajna nem lesz részese a tárgyalásoknak, csupán a tárgya. „Senki sem kérdezi Ukrajnát. Az Egyesült Államokkal akkor fogunk tárgyalni, amikor ők készen állnak” – mondta.

Iscsenko hozzátette, hogy 2023-ra a felek rájönnek, hogy a további ellenségeskedés kontraproduktív.

Az evakuálásra váró civilek közelében bombáztak az ukránok Herszonban

Ukrán csapatok lőtték Herszont, hat rakétát lőttek ki az amerikai HIMARS rakétavetőből. A herszoni regionális katasztrófavédelmi szolgálat november 5-i közlése szerint négy rakétát lőtt le az orosz légvédelmi rendszer, írja az iz.ru orosz hírportál.

„A kijevi rezsim 15:25-kor hat HIMARS rakétát lőtt ki Herszon városára. Négy rakétát lelőttek a légvédelmi egységek, két rakéta pedig a buszpályaudvar közelében, a város lakosságának evakuálására szolgáló gyűjtőhely közelében landolt” – áll a katasztrófavédelem közleményében.

Előző nap Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a Herszonban élő civileket evakuálni kell a harci övezetből, mert a civilek nem szenvedhetnek a lövések, valamint a katonai akciókhoz kapcsolódó támadások, ellentámadások és egyéb tevékenységek miatt.

Az Ukrán Nemzeti Gárda jelentése a kiszabadított hadifoglyokról

A csoport szerint a háború kezdete óta 268 katonát szabadítottak ki a cserék során, köztük 24 nőt.

Zelenszkij köszönetet mondott Hollandiának, Csehországnak és az USA-nak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott Hollandiának, Csehországnak és az Egyesült Államoknak a 90 T-72-es harckocsiért, amelyet az ország kap.

A tankokat „a harctér legfejlettebb harckocsijaiként” jellemezték, és egy amerikai segélycsomaggal együtt érkeznek, amely magában foglalja az amerikai Hawk légvédelmi rakéták korszerűsítésének finanszírozását is.

Zelenszkij Twitter-bejegyzésében azt írta, „Ukrajna fegyveres erői nyomulnak előre, és szükségük van erre a felszerelésre. Nagyra értékeljük a partnerek segítségét. Együtt állunk ki a szabadság és a demokrácia védelméért!”

Irán beismerte, hogy drónokat szállított Oroszországnak a háború előtt

Irán első alkalommal ismerte be szombaton, hogy szállított pilóta nélküli repülőgépeket Oroszországnak, de hangsúlyozta, hogy ez az Ukrajna elleni háború előtt történt, amelyben Moszkva – ukrán beszámolók szerint – erőművek és polgári infrastruktúra elleni támadásokra használta őket.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter közölte, hogy „néhány” drónt szállítottak Oroszországnak, mielőtt az orosz erők február 24-én megtámadták Ukrajnát. A külügyminiszter tagadta, hogy Teherán továbbra is szállítana drónokat Moszkvának.

„Egyes nyugati országok nagy hűhót csaptak amiatt, hogy Irán rakétákat és drónokat szállít Oroszországnak, hogy segítse az Ukrajna elleni háborúban – ebből a rakétákra vonatkozó hivatkozás teljességgel hamis” – idézte Amirabdollahiánt az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

Ukrajna az elmúlt hetekben a polgári infrastruktúra – egyebek mellett erőművek és gátak – elleni dróntámadásról számolt be, amelyekben iráni gyártmányú, Sahíd-136 típusú drónokat vetettek be.

Az IRNA szerint az iráni külügyminiszter közölte: Teherán és Kijev megállapodtak, hogy két héttel ezelőtt megvitatják az iráni drónok bevetését, de az ukránok nem jelentek meg a megbeszélt találkozón.

„Megállapodtunk az ukrán külügyminiszterrel, hogy eljuttatják hozzánk azokat a dokumentumokat, amelyek szerint Oroszország iráni drónokat használt Ukrajnában” – mondta Amirabdollahián, aki szerint az ukrán küldöttség az utolsó pillanatban lemondta a találkozót.

Az iráni külügyminiszter megerősítette, hogy Teherán „nem nézi közömbösen”, ha bebizonyosodik, hogy iráni drónokat vetettek be az ukrajnai háborúban.

Az Európai Unió a múlt hónapban újabb szankciókkal sújtotta Iránt az Oroszországot segítő drónszállítások miatt, Nagy-Britannia pedig három iráni katonai vezető és egy fegyvergyártó ellen rendelt el büntetőintézkedéseket, amiért drónokat szállítottak Oroszországnak ukrajnai polgári személyek és infrastruktúrák elleni bevetésekhez.

Ezt állítják az ukránok az orosz veszteségekről

Ukrajna újabb jelentést adott ki az orosz veszteségekről. Ebben azt állítják, hogy a háború kezdete óta 75 ezer orosz katona halt meg, közülük 600-at csak az elmúlt 24 órában öltek meg.

Videón, ahogy drón segítségével iktatták ki a tankot 

A közösségi oldalakra felkerült videókon orosz és ukrán erők a levegőből lőve semmisítenek meg harci járműveket.


Ezt állítják az oroszok az ukrán veszteségekről

Az Ukrán Fegyveres Erők vereséget szenvedtek a Luhanszki Népköztársaságban lévő Kuzemivka falu közelében, amikor az ottani orosz állások megtámadására tettek kísérletet, közölte Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton.

Mint mondta, 

"több mint 140 ukrán katona, három harckocsi, két gyalogsági harcjármű, három páncélozott jármű és öt más rendeltetésű jármű semmisült meg".

Konasenkov szerint továbbá több mint 60 ukrán katona halt meg egy másik meghiúsított támadás során Luhanszkban.

Azt is közölte, hogy az Ukrán Fegyveres Erők a Donyecki Népköztársaságban lévő Novomikhajlovka, Pavlovka és Vremevka területeit is támadták, és ott több mint 120 ukrán katona vesztette életét.

Az orosz fegyveres erők megpróbáltak orosz állásokat támadni Herszon térségében is, de szintén sikertelenül - közölte az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője. Több mint 80 ukrán katona halt meg ott.

Konasenkov beszélt az Ukrán Fegyveres Erők egy Buk-M1 és egy Sz-300 rakétarendszerének megsemmisítéséről is.

Svájc segíteni fogja az odesszai helyreállításokat

A svájci kormány segíteni fogja az Odessza régiót az orosz csapásokban megrongálódott létesítmények helyreállításában, ezt az odesszai katonai adminisztráció vezetője jelentette be péntek esti videóüzenetében, amiben arról számolt be, hogy a nagykövettel tárgyalt.

Hozzátette, hogy a találkozó során külön tárgyaltak a magánberuházások vonzásáról a regionális vállalkozások fejlesztésére és a szociális infrastruktúra korszerűsítése érdekében.

Amint arról az Ukrinform beszámolt, a svájci kormány ígéretet tett arra, hogy az Ukrajnának nyújtott téli segélyezési akcióterv keretében 100 millió svájci frank támogatást nyújt az energetikai infrastruktúra sürgős helyreállítását támogató projektekre.

Ezt állítja Ukrajna az orosz drónokról

Ukrajna "két orosz helikoptert és hat iráni gyártmányú drónt lőtt le" az éjszaka folyamán, az ukrán légierő állítása szerint.

A közleményben az áll, hogy ezek többségét Herszon régióban semmisítették meg. Három "kamikaze" Shahed-136 típusú drónt Mikolajivban, míg három másikat Ukrajna más részein lőttek le.

Irán nem sokkal ezelőtt elismerte, hogy szállított drónokat Oroszországnak - de ragaszkodott ahhoz, hogy ezt még az Ukrajna elleni háború kitörése előtt tette.

Hiányosan szállíthatják a nyugati fegyvereket Ukrajnának

Az Ukrán Fegyveres Erők egyik elfogott katonája, Olekszandr Barljan azt mondta, hogy a NATO fegyvereket gyakran hibásan vagy hiányosan szállítják, írja az orosz sajtó.

Az iz.ru hírportál szerint az ukrán katona arról beszélt, hogy találkozott NLAW rakétákkal, amelyeknek le volt merülve az akkumulátora, hiányos Javelin rakétákkal, és olyan rakétavetőkkel is, amelyekhez nem volt vezérlőpanel.

Az ukrán nemzeti gárda katonái orosz állásokat lőnek aknavetővel a kelet-ukrajnai Harkiv térségében 2022. október 25-én
Fotós: Andrij Marijenko / Forrás: MTI/AP

Barlyan azt is megjegyezte a lap szerint, hogy az ukrán hadsereg többnyire továbbra is régi szovjet fegyvereket használ, mint például az RPG-7-es. Azt mondta, hogy ez egy klasszikus fegyver, „amellyel, ha megfelelően használják, nincsenek problémák".

Hét ukrán régióban időszakos áramszünetek lesznek

Az Ukrenergo ukrán állami tulajdonú szolgáltató szombaton azt közölte, hogy újabb óránkénti áramszünet-menetrendet vezettek be több ukrán régióban, köztük Kijevben.

Ez azt jelenti, hogy 

"a fogyasztók bizonyos csoportjait naponta korlátozzák, de az elosztóhálózat-üzemeltetők által az egyes régiókra vonatkozóan kidolgozott konkrét ütemterv szerint".

Az intézkedésre a kritikus infrastruktúrát ért számos támadás miatt van szükség.

Bárban ülő vendégek a lekapcsolt közvilágítás idején a kelet-ukrajnai Dnyipróban 2022. október 26-án 
Fotós: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

Az Ukrenergo közölte:

"A fogyasztási korlátozásokra azért van szükség, hogy csökkentsük a hálózat terheltségét, biztosítsuk az energiarendszerek stabil egyensúlyát, és elkerüljük az ismétlődő baleseteket, miután az orosz rakétatámadások és dróntámadások megrongálták az elektromos hálózatokat".

A hét elején Volodimir Kudrytskyi, az Ukrenergo vezetője a Guardian című lapnak azt mondta, hogy a csapások "gyakorlatilag az összes" nagy, nem nukleáris erőművet eltalálták Ukrajnában.

Ezt állítják a G7-ek a „piszkos bombákról”

Elutasítjuk Oroszország hamis állításait is, miszerint Ukrajna radiológiai "piszkos bombát" készít elő" - áll a G7-ek nyilatkozatában.

Megjegyzik, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzései megerősítették, hogy ezek az állítások alaptalanok.

Brit hírszerzés: Nehézkes az új katonák kiképzése

Oroszország valószínűleg azon dolgozik, hogy katonai kiképzést biztosítson a jelenlegi mozgósítás és az éves őszi sorozás újoncainak, állítja a brit hírszerzés. Jelentésükben azt írják, az orosz hadsereg túlterhelt a kiképzéseket illetően, miután szeptember óta 300 ezer új katonát toboroztak, és ez a szám a november elsején kezdődő őszi sorozás során további 120 ezerrel nő majd.

A hírszerzés szerint az újonnan mozgósított sorkatonák valószínűleg minimális képzésben részesülnek, vagy egyáltalán nem részesülnek képzésben.

Kijárási tilalom Herszonban

24 órás kijárási tilalmat vezettek be Herszon városában, amelyet Oroszország szeptemberben annektált. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sokkal korábban kijelentette, hogy a még Herszon tartományban élő civileket evakuálni kell a konfliktusövezetből. Az orosz elnök megjegyzései az egyre erősödő találgatások közepette hangzottak el, miszerint Moszkva magát Herszon városát – a legnagyobb orosz megszállás alatt álló városi területet – bármi áron megpróbálja megtartani.

Lángoló tartályok 2022. október 27-én, miután ukrán tüzérségi támadás ért egy olajraktárt a kelet-ukrajnai Donyecki terület orosz megszállás alatti részén fekvő Sahtarszkban
Fotós: - / Forrás: MTI/AP

Ez van a 400 millió dolláros amerikai csomagban

Kiderült, hogy mit tartalmaz az Egyesült Államok által Ukrajnának nyújtott újabb 400 millió dolláros katonai segély. A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh elmondta, hogy az Egyesült Államok 45 db Csehországból származó T-72-es harckocsi felújítását fizeti ki, ami fejlett optikai és kommunikációs rendszerek beépítését, valamint a páncélzat felújítását jelenti, és finanszírozni fogja néhány HAWK légvédelmi rendszerhez tartozó rakéta korszerűsítését is. Emellett 1100 Phoenix taktikai pilóta nélküli légirendszer és 40 páncélozott folyami hajó vásárlására is van finanszírozás.

A harckocsikat a magántulajdonban lévő cseh CSG fogja felújítani.

Nagy-Britannia kitart Ukrajna támogatása mellett

A brit külügyminiszter szerint Nagy-Britanniát nem tántorítja el Ukrajna támogatásától, hogy Oroszország megpróbálja elterelni a figyelmét. Az Egyesült Királyság moszkvai nagykövetét csütörtökön idézték be az orosz külügyminisztériumba, mert azt feltételezik, hogy a brit különleges erők részt vettek az orosz fekete-tengeri flotta elleni dróntámadásban. James Cleverly azt mondta a PA hírügynökségnek, hogy az ilyen állítások célja, hogy elvonják a figyelmet az orosz katonai kudarcokról

„Az Egyesült Királyságot nem lehet eltántorítani attól, hogy folyamatosan támogassa az ukránokat hazájuk védelmében" 

– mondta a brit külügyminiszter.

A brit kormányfő feleségének családi cége Moszkvában üzletel

Az Infosys nevű indiai IT-szolgáltató cég, amely Rishi Sunak brit miniszterelnök feleségének családja tulajdonában van, nyolc hónappal azután is Moszkvában működik, hogy bejelentette az Oroszországból való kivonulását – írja a Guardian. Az Infosys évi 11,5 millió font osztalékot utal át Sunak feleségének, Akshata Murtynak, akinek milliárdos édesapja alapította a céget.

Az Infosys szóvivője szerint a vállalat már több lépést tett az oroszországi működésének felfüggesztésére, és a cég összes, ügyfélprojekteket támogató alkalmazottját elbocsátották. Nincs aktív kapcsolatuk orosz vállalatokkal. Folyamatban van néhány megmaradt partner és adminisztratív személyzet áthelyezése.

Oroszország szankciómentességet kér a gabonamegállapodásért

Oroszország azt akarja, hogy a Nyugat enyhítse az állami mezőgazdasági hitelező Rosselkhozbank szankcióit, hogy megkönnyítse az orosz gabonaexportot – írja a Reuters hírügynökség. Egy ilyen lépés lehetővé tenné a bank számára, hogy kezelje az orosz gabona- és élelmiszerexport pénzügyi hátterét. A Rosselkhozbank számára új lenne ez a szerep, amelyet a szankciók bevezetése előtt nemzetközi bankok és orosz bankok svájci leányvállalatai töltöttek be.

A Reuters szerint a hír négy, a gabonaüzletekkel kapcsolatos tárgyalásokat ismerő forrásból érkezett, bár azt nem közölték, hogy Oroszország milyen választ kapott a kérésére.

Moszkva október végén felfüggesztette részvételét a biztonságos fekete-tengeri gabonafolyosóban, de négy nap után újra csatlakozott, enyhítve a félelmet, hogy a globális élelmiszerinfláció idején a legfontosabb beszállító Ukrajna gabonaexportja további fennakadásokat okoz.

Zelenszkij teljes felszabadítást ígért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében arra emlékeztetett, hogy 31 évvel ezelőtt november 4-én fogadták el Ukrajna államhatárról szóló törvényét, ami az egyik első alapdokumentuma az ukrán függetlenségnek. Az évforduló alkalmából az elnök megismételte korábbi ígéretét, miszerint minden ukrán települést felszabadítanak és helyreállítják a háború előtti ukrán határokat.

SULLIVAN, Jake; ZELENSZKIJ, Volodimir
Az ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kezet fog Kijevben 2022. november 4-én
Fotós: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / Forrás: MTI/AP

Ukrán kitüntetést kapott Biden tanácsadója

Pénteken Kijevbe látogatott Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója, aki rendszeresen tárgyal Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével Ukrajna légvédelmének és rakétaelhárító képességének fejlesztéséről. Jake Sullivan személyes erőfeszítéseit az ukrán elnök azzal hálálta meg, hogy átadta neki az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Bölcs Jaroszlav Rendet.

Hollandia újabb fegyvereket küld

Hollandia bejelentette, hogy a következő, Ukrajnának szánt katonai segítségcsomagját 125 millió euró értékben állítja össze. Ennek célja az amerikai és a cseh támogatással együtt az ukrán harckocsi-egységek megerősítése lesz.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 6237 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5477 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Az ukrajnai háború elől 2022. november 4-én 194 ember, köztük 65 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írták.

400 millió dolláros segély az Egyesült Államoktól

Új, páncélozott járművekből álló védelmi segélycsomag érkezett Ukrajnába az Egyesült Államokból, melynek összértéke 400 millió dollár. 

"Hálás vagyok Biden elnöknek, az Egyesült Államok Kongresszusának és az egész amerikai népnek a folyamatos és létfontosságú segítségért"

 – reagált a fegyverek érkezésére az ukrán elnök.

A 2022. október 28-i képen lefoglalt T72-es orosz harckocsikkal gyakorlatoznak ukrán katonák az ukrán-belorusz határnál, az észak-ukrajnai Csernyihiv város térségében
Fotós: Alekszandr Sulman / Forrás: MTI/AP

Ukrajna készen áll a békére

Készen állunk a békére, a tisztességes és igazságos békére, amelynek feltételeit sokszor hangoztattuk. A világ ismeri az álláspontunkat. Ez az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartása, területi integritásunk tisztelete, népünk tisztelete, a háborús bűnösök büntetése, valamint az, hogy Oroszország teljes kártérítést nyújt az okozott károkért

 – mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Több légiriadó is volt

Pénteken több légiriadó is volt Ukrajnában - számolt be éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint csapatai semlegesítettek 8 db nyolc Shahed drónt és lelőttek két Kalibr rakétát. Arról, hogy voltak-e olyan drónok vagy rakéták, amelyek becsapódtak, nem beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában