Voksolás

2022.11.08. 07:04

Biden és Trump támogatottságát is próbára teszik a félidős választások

A törvényhozás alsóházában szinte biztosan többséget nyernek a republikánusok a mai félidős választásokon, így az elkövetkező két évben komoly korlátokat szabhatnak a Biden-adminisztráció gazdaság- és társadalompolitikájának – írja a Magyar Nemzet.

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus szenátusi jelöltet, J. D. Vance-t támogató kampánygyűlésen beszél az amerikai félidős választások előestéjén Daytonban, Ohio államban, 2022. november 7-én

Forrás: AFP

Fotó: Megan Jelinger

− A republikánusok számára lehetőség nyílik, hogy visszanyerjék többségüket az amerikai törvényhozásban − értékelte a Magyar Nemzetnek a mai amerikai félidős választások tétjét Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Hangsúlyozta, a kongresszus alsóházában (képviselőház) biztos a republikánus győzelem, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy a konzervatívok az eddiginél jobban befolyásolhassák a Biden-adminisztráció gazdaság- és társadalompolitikai programját az elkövetkező két évben. A demokraták számára − mint mondta − azért fontos a jó szereplés, hogy minél kevésbé szűküljön be a kormányzat mozgástere.

A mostani megméretésnek a 2024-es elnökválasztásra is lehet hatása.

„Joe Biden elnökjelöltsége szempontjából is releváns lesz, hogy milyen teljesítményt nyújtanak pártja jelöltjei. Habár szoros ok-okozati összefüggés nincs a két választás között, érdemi tanulságokat vonhatnak le a demokraták, legalább a kampánystratégiájukat illetően”

− fogalmazott a szakértő. Ugyanakkor ez nem csak a demokraták esetében van így. A képviselőházban, a szenátusban, de még az államok kormányzói közt is rengeteg az olyan jelölt, akit valamilyen mértékben Donald Trump korábbi amerikai elnök támogat

− Ez Trump számára is egy jó lakmuszteszt, kiderül, hogy jelöltjei milyen győzelmi eséllyel vannak jelen az amerikai politikai rendszerben − mutatott rá Csizmazia Gábor.

Habár a képviselőházban szinte biztos a republikánus győzelem, a törvényhozás felsőházában, a szenátusban jelenleg fej fej mellett haladnak a pártok. A szakértő szerint nehéz megmondani, itt ki lesz a befutó, ugyanis a különböző felmérések ellentmondanak egymásnak, ennek ellenére a tendenciák alapján itt is a republikánusoknak állhat a zászló.

„A republikánusok által feszegetett témák érezhetően jobban jelen vannak a választók gondolkodásában, mint a demokraták által előtérbe helyezett problémák. Ezért lehet az, hogy a Republikánus Párt jelenleg nagyobb valószínűséggel szerzi vissza a szenátusi többséget is, mint mondjuk két-három hónappal ezelőtt”

− ecsetelte Csizmazia Gábor.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában