Félidős választások

2022.11.05. 17:46

Trump: a demokraták a rendőrséget fogják kivéreztetni, a republikánusok pedig a kartelleket

Az Egyesült Államok előző elnöke a félidős választások előtti utolsó gyűlések egyikén szólalt fel Iowában.

Donald Trump volt amerikai elnök arcmása egy támogatója dzsekijén egy választási kampányrendezvény előtt az Iowa állambeli Sioux City-ben 2022. november 3-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Charlie Neibergall

Donald Trump a kormányzata sikereit idézte fel a közönségnek és szembeállította a Biden-adminisztráció eredményeivel és munkásságával – írja cikkében a V4NA.

„A legjobb éveink voltak a kábítószerek megállítása, az emberkereskedelem megállítása és minden más dolog terén. De ezek mára 2500 százalékkal emelkedtek. És ez most egy évi 13 milliárd dolláros iparág. El tudjátok ezt hinni? Ez olyan, mint egy iparág”

– jelentette ki az Egyesült Államok előző elnöke, aki szerint még az előzőnél is világosabb és egyszerűbb lesz a választás tétje.

„Nagyon egyszerű a kérdés. A demokraták nem fogják finanszírozni a rendőrséget, a republikánusok pedig a kartelleket fogják kivéreztetni”

Trump a bevándorlással kapcsolatos sikereit is felidézte, amelyeknek sarokkövei voltak például a „Maradj Mexikóban” politika bevezetése és a déli határok szigorú ellenőrzése.

„Vezetésem alatt háborút indítottunk a kartellek ellen. Véget vetettünk az „elfogás és szabadon engedés” elvének, megállítottuk a menedékjogi csalást, és tízezrével dobtuk ki az illegális migráns bandatagokat az országból. És rávettük az országaikat, hogy fogadják be őket. Az előző kormányzat alatt nem fogadták be őket”

– emlékeztette a közönséget Trump, majd arra biztatta az embereket, hogy minél többen menjenek el a pár nap múlva esedékes félidős választásokra és „zúdítsanak vörös hullámot a Kongresszusra”.

„Csak egy lehetőség van, hogy véget vessünk ennek az őrületnek. Ha támogatod Amerika hanyatlását és bukását, akkor szavazz a radikális baloldali demokratákra. Ez nagyon egyszerű” – mondta Trump, aki hozzátette hogy

„ha meg akarják állítani a pusztulást, meg akarják menteni az országunkat és meg akarják menteni az amerikai álmot, akkor most kedden a republikánusokra kell szavazniuk egy óriási vörös hullámban”

– fogalmazott a volt amerikai elnök.

A republikánusok egyébként komoly reményekkel várhatják a félidős választásokat. Az amerikai választók többsége úgy véli, hogy a demokraták a migránsok érdekeit az amerikaiak elé helyezi, míg a republikánusok az amerikaiakat helyezik előtérbe – derült ki a CBS által több mint kétezer regisztrált választópolgár körében végzett felméréséből. Ahogy arról a V4NA is beszámolt, a felmérés azt is kimutatta, hogy az összes szavazó 59 százaléka, és a függetlenek 61 százaléka szerint a demokraták megnyitnák az amerikai-mexikói határt, ha 2023-ban is ők irányítanák a törvényhozást. A liberálisok 20 százaléka és a demokraták 27 százaléka vélekedik így.

A választások előtti felmérés azután készült, hogy Joe Biden elnök helyettesei legalább hárommillió külföldi munkást és illegális bevándorlót engedtek be az Egyesült Államok területére. 2022-ben a statisztikák szerint 10 újszülöttre legalább hét bevándorló jutott. A Biden-adminisztráció által támogatott migráció pedig a többség szerint alacsonyan tartja az amerikaiak bérét, miközben növeli a bérleti díjakat és a lakásárakat, illetve a használt autók és az élelmiszerek inflációját is felhajtja.

Más felmérések is azt mutatják, hogy a közvélemény egyre kevésbe támogatja a bevándorlást, mert annak negatív hatásai az átlag embereken csapódnak le először. Ennek ellenére a demokrata párt képviselői továbbra is a bevándorlás támogatása mellett teszik le a voksukat, és támogatják a migránsok korlátlan befogadását.

Egy másik felmérés is beszédes eredményeket hozott – erről a V4NA is beszámolt a napokban. A választók 71 százaléka szerint a gazdaság meglehetősen, vagy nagyon rossz, ez derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Ma már mindez alapvetően nem kavarna akkora port,

csakhogy ez az arány majdnem ötven százalékpontos növekedésen ment keresztül a demokrata kormányzás kezdete óta. A válaszadók 24 százalék mondta azt, hogy jó állapotban van a gazdaság.

Nem ez az egyetlen döbbenetes adat, amely megmutatja hogy a félidős választások egyik kiemelt témája az inflációs válság és annak kezelése – vagy nem kezelése – lesz. A demokraták kormányzása alatt az amerikai családok éves bére az inflációval kiigazítva 6000 dollárral csökkent, derül ki a Heritage Foundation októberi tanulmányából. Ez a veszteség egyébként szeptemberben „még csak” 4200 dollár volt.

Nem csoda, hogy az emberek egyre gyakrabban maradnak el a számlák fizetésével. A LendingTree cég nemrég 1600 fogyasztót kérdezett meg a számlafizetési szokásaikról, és a felmérés egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy az elmúlt hat hónapban az amerikaiak 32 százaléka késve fizette be a számlákat, közülük 61 százalék azt állította hogy azért, mert nem volt elég pénze a költségek fedezésére.

„Az élet napról napra drágul, és ez nullára zsugorítja az amerikaiak amúgy is kicsi pénzügyi mozgásterét. Hacsak nem tudták növelni a jövedelmüket, amerikaiak millióinak kell havonta áldozatokat hozni az infláció miatt, hogy ki tudják fizetni a számlákat. A legrosszabb talán az, hogy az infláció valószínűleg nem fog egyhamar megszűnni. Ez azt jelenti, hogy a rövid távú, gyors megoldások nem segítenek”

– elemezte az eredményeket Matt Schulz, a LendingTree vezető hitelelemzője.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában