Ukrán válság

2022.11.06. 07:07

Zelenszkij: tudjuk, mire készül az ellenség

256. napja tart a háború a szomszédban.

Egy ukrán katona a 127. dandárból áll a megsemmisült hídnál az oroszországi ukrán határ közelében a Harkiv régióban 2022. november 5-én

Forrás: AFP

Fotó: Dimitar Dilkoff

Oroszország egyre jobban támad

Az orosz erők fokozzák támadásaikat Kelet-Ukrajna több régiójában is – írja a The Guardian.

Miután Moszkva annektálta és hadiállapotot hirdetett Donyeck tartományban a támadások szinte teljesen megsemmisítették a régióban található Bakhmut városát és a közeli Szoledar várost ellátó erőműveket – közölte Pavlo Kijrilenko, a régió ukrán kormányzója.

Kijev lakosai megdöbbentő üzenetet kaptak

Az ukrán fővárosban, Kijevben élőket arra figyelmeztették, hogy „készüljenek fel a legrosszabbra” ezen a télen, ha Oroszország továbbra is támadni fogja az ország energetikai infrastruktúráját.

Vitalij Klicsko, a város polgármestere felszólította a város lakóit, hogy „takarékoskodjanak az árammal, amennyire csak lehet, mert a helyzet továbbra is nehéz”.

Pénteken a fővárosban 450 ezer ember maradt áram nélkül – írja a Sky News.

Drámai orosz figyelmeztetés

Az ukrajnai Herszon régió orosz adminisztrációja vasárnap közölte, hogy több településen, köztük Herszon városában is megszűnt a víz- és áramellátás, miután szabotázsakció történt.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség idézte Vlagyimir Szaldót, Herszon Moszkva által kinevezett kormányzóját, aki azt mondta, hogy a város áramellátását a tervek szerint a nap végére helyreállítják – írja a The Guardian.

Hátra hagyott, földbe vájt orosz katonai állás a Herszon megyei Arhanhelszke település közelében 2022. november 6-án
Fotós: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

Drámai beszámoló a frontról

Az ukrán fegyveres erők állítása szerint az elmúlt 24 órában 14 orosz támadást vertek az ország több régiójában; többek között Harkovban, Luhanszkban, Donyeckben és Zaporizzsjában – írja a Sky News.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az oroszok 35 ukrán településre mértek csapást.

„Az elmúlt 24 órában az orosz erők négy rakéta- és 19 légicsapást hajtottak végre és több mint 75 támadást indítottak rakéta-sorozatvető rendszerekből. Több mint 35 települést ért támadás Csernyihiv, Szumi, Harkov, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv régiókban.”

Evakuálják Herszont

Az ukrán hadsereg vasárnap közölte, hogy az oroszok által ellenőrzött Herszon város lakói figyelmeztető üzeneteket kaptak telefonjukra, amelyekben a mielőbbi evakuálásra szólították fel őket.

Az orosz katonák figyelmeztették a civileket, hogy az ukrán hadsereg nagyszabású támadásra készül, és felszólították az embereket, hogy azonnal hagyják el a várost.

Az ukrán erők dél felé nyomulnak előre, miközben Oroszország fokozza a Kijev elleni támadásait – írja a The Guardian.

Az EU 18 milliárd euróval támogatná Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteit

Az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurós, összesen legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap.

A brüsszeli testület Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi telefonbeszélgetésének részleteit ismertetve közölte: az uniós pénzügyi támogatás Ukrajna számára alapvető fontosságú az állami feladatok kiszámítható és rendszeres finanszírozásához.

A bizottsági tájékoztatás szerint a rendkívül kedvezményes, hosszú lejáratú hitelek formájában nyújtandó támogatás a kamatköltségek fedezése mellett Ukrajna reformjait és az uniós tagság felé vezető útját is segítené. Az uniós pénzügyi csomagot más adományozók támogatásával szükséges kiegészíteni – írták. A támogatási csomagról szóló javaslatot az uniós bizottság már a jövő hét folyamán ismertetni fogja – tették hozzá.

A telefonhívás alkalmával Von der Leyen megerősítette, hogy az EU továbbra is azonnali humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának, különösen a tél folyamán. Megismételte továbbá az EU azon ígéretét, hogy a közösség mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg a hadban álló országnak arra szüksége van – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Közölték azt is, hogy a két vezető egyetértett az ukrán gabonaexport fenntartásának fontosságában, ahogy abban is, hogy támogatják a Fekete-tengeri Kezdeményezés keretében a gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosó helyreállítását célzó ENSZ-erőfeszítéseket. Leszögezték, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat szigorítani kell, valamint eszmecserét folytattak arról, miként reagáljon az EU arra, hogy „Irán negatív szerepet játszik az ukrajnai orosz agresszió támogatásával” – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Támadást indított Oroszország

Az orosz erők fokozott erővel támadták Kelet-Ukrajna egyik hevesen vitatott régióját, rontva a lakosok és a védekező hadsereg amúgy is nehéz körülményeit – közölték az ukrán hatóságok.

A támadások szinte teljesen megsemmisítették Bakhmut városát és a közeli Szoledar várost ellátó erőműveket is – közölte Pavlo Kijrilenko, a régió ukrán kormányzója.

Kiképzőközpontokat hoznak létre az ukrán határ közelében

Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese azt mondta, hogy a Kurszki és Belgorodi területen található kiképzőközpontokat e régiók lakosaiból kell feltölteni.

Itt az újabb ukrán ötlet

Az ukrán védelmi minisztérium vasárnap ígéretet tett arra, hogy helyreállít több hidat, amelyek Ukrajna megszállt keleti régióiba vezetnek.

Megosztott egy fényképet egy luhanszki vasúti hídról, amelynek a közepén tátongó lyuk van. „Helyreállítjuk ezt a hidat is, mint több száz másikat” – közölte.

A lakosság evakuálását végző orosz mentőalakulatok tagjai az idősek otthona lakóinak személyes tárgyait viszik zsákokban Herszon ukrán kikötővárosban, a Krímtől északnyugatra 2022. november 5-én
Forrás: MTI/EPA

Terrortámadás Herszonban

A dél-ukrajnai Herszon régióban több mint 10 település maradt áram nélkül, miután feltehetően ukrán szabotőrök megrongálták a Beriszlav és Kakhovka közötti nagyfeszültségű távvezetéket – írja a lenta.ru.

Ukrán ellentámadás

Az ukrán légierő az elmúlt 24 órában hét orosz állást támadott a harcok sújtotta Luhanszki területen – közölte Szerhij Haidai, az oblaszty kormányzója.

Közülük hat olyan területet volt, ahol orosz személyzet, fegyverek és haditechnikai eszközök vannak, valamint egy orosz légvédelmi állást is lőttek a megszállt régióban.

Hatalmas károk Ukrajnában

Az elszámoló kamara szerint Oroszország eddig legalább 37 milliárd dollár értékű kárt okozott az ukrán talajban, levegőben és erdőkben.

Az ukrán erdők csaknem egyharmada – hárommillió hektár – már károsodott, az erdők egy része örökre elveszett – írta a kormányhivatal.

Robbanás az olajtárolónál

Az oroszországi Belgorod régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov közölte, hogy az oroszországi Golovcsino faluban lévő olajterminál lángba borult – jelentette Gladkov a Telegramon november 6-án.

Egyelőre nem érkezett jelentés áldozatokról.

Gladkov azt is elmondta, hogy a fenyegetettségi szint jelenleg november 21-ig sárga (fokozott) a térségben, ami „terrortámadások” jelentős kockázatát jelenti.

Drónutánpótlás Irántól

Sean Bell, nyugalmazott légi altábornagy a Sky Newsnak beszélt arról, hogy Irán elismerte, hogy Shahed-136 típusú drónokat szállított Oroszországnak - de ez még a háború előtt történt.

Ennek ellenére Bell úr szerint Ukrajna legalább 300 db drónt jegyzett fel idáig - és úgy tudni, hogy Oroszország további 200 szállítására vár.

Hozzátette, hogy úgy tűnik, hogy sokkal inkább iráni helyezkedéséről van szó, amelyben megpróbál egyenrangúbb kapcsolatot kialakítani Oroszországgal.

"Oroszországnak kétségbeesetten szüksége van a katonai felszerelésre - tehát mi az, amire Iránnak cserébe szüksége van? A tudósítások szerint a nukleáris programjukkal kapcsolatban kérnek segítséget."

Ukrajna újabb adománygyűjtést indít

Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette, hogy hamarosan adománygyűjtési kampányt indítanak egy tengeri drónflotta létrehozására. Erre azért van szükség, hogy megvédjék Ukrajna tengereit.

Hárommillió kijevi hagyhatja el otthonát

A kijevi hatóságok megkezdték a város hárommillió lakosságának evakuálását, felkészülésként arra az eshetőségre, ha az ukrán fővárosban teljes áramszünet következne be - írja a New York Times.

"Ha nem lesz áram, nem lesz ivóvíz és a szennyvízkezelés se tud megvalósulni. Ezért a kormány és a városvezetés minden lehetséges intézkedést megtesz az áramellátó rendszer védelme érdekében" 

– mondta Roman Tkacsuk, a kijevi önkormányzat biztonsági igazgatója

Orosz rakétatámadás Zaporizzsjában

Az éjszaka orosz rakétatámadás érte Zaporizzsját. 

Összedőlt egy kétszintes kereskedelmi épületet és legalább egy civil meghalt

 - közölte Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója.

Több áldozat is lehet, erre utal az, hogy a mentőcsapatok még a helyszínen dolgoznak. 

Egy másik rakéta a város egyik lakónegyede mellett landolt, megrongálva a közeli házak ablakait és két autót.

112 ezer orosz vándorolt ki Grúziába

Idén legalább 112 ezer orosz vándorolt ki Grúziába – derül ki a határátkelési statisztikákból.

A Reuters jelentése szerint 

az első nagy, 43 ezres hullám azután érkezett, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, a második hullám pedig azután, hogy Vlagyimir Putyin szeptember végén országos mozgósítási akciót jelentett be.

Kiképzési nehézségek

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának jelentése szerint a 300 000 katona, akiket Vlagyimir Putyin orosz elnök a mozgósítási akció részeként besoroztatott, „kevés további támadó harci képességet" biztosít, mivel az orosz hadsereg küzd a kiképzésükkel.

Oroszország nem vet be atomfegyvert

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, nem hiszi, hogy Oroszország atomfegyvert használna Ukrajnában.

Tervezett áramkimaradások

Ukrajna hét tartományában lesznek vasárnap tervezett áramkimaradások, köztük olyan nagyvárosokban, mint Kijev. 

Electrical power blackout in Kyiv
Kijev is sötétbe borul
Fotós:  Andre Luis Alves / Forrás:  Anadolu Agency via AFP

További érintett tartományok: Harkov, Csernyihiv, Cserkaszi, Zsitomir, Szumi és Poltava. Az EU 17 országa mintegy 500 áramgenerátort küldött Ukrajnába az orosz támadások okozta energiaproblémák enyhítésére.

Ismét kap áramot a zaporizzsjai atomerőmű

Visszaállították a külső áramellátást az ukrajnai Zaporizzsja atomerőműben két nappal azután, hogy lekapcsolták az elektromos hálózatról, mert az orosz ágyúzás megrongálta a nagyfeszültségű vezetékeket – közölte az ENSZ nukleáris felügyelete.

Merényletkísérlet egy bíró ellen

Merényletet kíséreltek meg egy bíró ellen, aki korábban két britet ítélt halálra Ukrajna orosz irányítású területén.

A donyecki Vuhlehirszkben lőtték le Alekszandr Nikulint, a helyi legfelsőbb bíróság bíróját, akit súlyos állapotban szállítottak a kórházba. 

Nikulin volt, aki korábban meghozta azt a határozatot, ami golyó általi halálra ítélte Aiden Aslint és Shaun Pinnert.

Brit sajtóértesülések állítólagos fosztogatásokról

A The Guardian jelentése szerint 

az orosz csapatok kifosztják Herszont, mielőtt kivonulnának a délkelet-ukrajnai városból. Mentőautókat, traktorokat és személygépkocsikat visznek el, de a kulturális javakat sem kímélik: archívumok, festmények és szobrok tűntek el a művészeti és helyismereti múzeumokból. 

Még Nagy Katalin barátjának és szeretőjének, Grigorij Potyomkinnek a csontjait is kivágták a Szent Katalin-székesegyház egyik kriptájából, és magukkal vitték.

Hat hónapja indult a UNITED24

Hat hónap alatt csaknem 220 millió dollárt sikerült összegyűjtenie az Ukrajna támogatására létrehozott UNITED24 jótékonysági platformnak. Az adományok több mint száz országból, több millió embertől érkeztek. 

Andrij Sevcsenko volt ukrán labdarúgó, a UNITED24 adománygyűjtő platform nagykövete Borodjanka lerombolt központjába látogat 2022. augusztus 15-én
Fotós: Genya Savilov  / Forrás: AFP

Drónokat, helikoptereket, aknamentesítő gépeket vásároltak Ukrajna számára, és több tucat mentőjárművet, amelyeket már használnak is a fronton.

A jövő héten újabb adománygyűjtő kampány indul, amiben egy tengeri drónflottához próbál forrást szerezni Ukrajna.

28 hajó a fekete-tengeri gabonafolyosón

A héten sikerült biztosítani a fekete-tengeri gabonafolyosó működését. Hét nap alatt 28 hajó több mint 800 ezer tonna élelmiszert szállítva hagyta el Odessza, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőit. A célállomások Egyiptom, Líbia, Marokkó, Algéria, Omán, Törökország, Kína és Etiópia voltak. Az Etiópiába tartó hajót 30 000 tonna búzával a fedélzetén az ENSZ Élelmezési Programja bérelte.

Több mint 1000 kilométeres a frontvonal

A frontvonal helyzete szombaton nem változott lényegesen. A megszállók legnagyobb katonai ereje, mint korábban is, Donyeck régióban összpontosul, de a front más részein is folyamatos a harc – több mint ezer kilométeren zajlanak harci összecsapások.

Kevesebb drónt vallott be Irán

Az ukrán elnök szerint bár Irán hivatalosan is elismerte, hogy drónokat adott el Oroszországnak, hazudtak, amikor azt mondták, hogy csak néhány ropotrepülőt adtak át az invázió kezdete előtt, hiszen csak szombaton 11 Shahed-136-os drónt lőtt le az ukrán légvédelem. Volodimir Zelenszkij szerint pontosan tudják, hogy iráni drónkiképzők segítették és segítik az orosz katonákat, amiről Teherán hallgat.

Tudják, mire készülnek az oroszok

Friss videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszámolt arról, hogy szombaton három órán keresztül ülésezett a Legfelsőbb Vezérkar. Nagyon részletesen elemezték a frontvonal helyzetét, az energiaszektor állapotát, a határok kérdését. A főparancsnok, a parancsnokok, a hírszerzés vezetője, a miniszterelnök, a honvédelmi miniszter, a határőrség vezetője adott jelentést. "Tudjuk, mire készül az ellenség. Válaszolni fogunk, és folytatjuk a földünk felszabadítását" - mondta az ukrán elnök.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 6215 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5940 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Az ukrajnai háború elől 2022. november 5-én 194 ember, köztük 65 gyermek érkezett Budapestre vonattal. 

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában