Valótlanságokat állított

2022.12.09. 14:21

A jegybank feljelenti a DK politikusát rémhírtejesztés miatt

Varju László mai sajtótájékoztatóján valótlanságokat állított, amelyek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat, ezért a jegybank büntetőfeljelentést tesz.

Varju László

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

„A Demokratikus Koalíció mai sajtótájékoztatóján a párt képviselője Matolcsy György jegybankelnök Gazdasági Bizottság előtt tartott beszédének szavait szándékosan félreértelmezve Varju László olyan hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat. A Magyar Nemzeti Bank ezért a Varju László képviselő által elmondottak miatt 

jogi lépéseket tesz és határozottan felszólítja a pártot, hogy az egyértelmű politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől” 

– olvasható a jegybank szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

„Amint azt az MNB 2022 november végén publikált Stabilitási Jelentése is részletesen bemutatja, a magyar bankrendszer ma robosztus tőketartalékkal, jelentős bármikor felhasználható (likvid) saját eszközállománnyal tevékenykedik. Az MNB számításai és stresszteszt adatok alapján a bankok sokkellenálló képessége kiváló, e piaci szereplők számottevően jobb állapotban vannak, mint a 2008-as válság idején. 

Ezek a tények, minden más szándékos megtévesztés és rémhírterjesztés.”

„A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi fogyasztók érdekeit szem előtt tartva mindent meg tesz azért, hogy a pénzügyi rendszer szereplőinek ellenállóképessége ilyen magas szinten maradjon, illetve még tovább erősödjék” – zárul a közlemény.

Megerősítette a baloldali rémhírterjesztés gyanúját Varju László

A Demokratikus Koalíció politikusa a mai sajtótájékoztatóján gyakorlatilag elismételte azokat a véleményeket, amik miatt a rendőrség már rémhírterjesztés gyanújával nyomoz. Gyurcsányék embere a kormányra mutogatott, úgy fogalmazott:

két hete éppen a pártja hangoztatta először, hogy a kormány hozzányúlna a magyar emberek bankban tartott pénzéhez

írja a Magyar Nemzet.

Három évig terjedő szabadságvesztés is járhat rémhírterjesztésért

A rémhírterjesztés a köznyugalom védelme érdekében büntetendő cselekmény. A jogalkotó célja az volt, hogy hamis állításokkal vagy a valóság elferdítésével ne lehessen pánikot kelteni, megijeszteni az embereket.

Alapesetben három évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság ilyen bűncselekmény miatt, ha a tényállás minden törvényi feltétele megvalósult 

nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője az üggyel kapcsolatban, de a lap információi szerint akár pénzbüntetést, vagy közmunkát is kiszabhat a bíróság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában