Sajátos ünneplés

2022.12.07. 11:28

A marokkói drukkerek győzelmi mámora után szétvert francia városok maradtak (videó)

Ezúttal több francia városban voltak zavargások, miután a marokkói szurkolók ismét rombolással ünnepelték csapatuk VB szereplését.

A marokkói labdarúgó-válogatott szurkolói a párizsi avenue des CHamps-Elysees-en, 2022. december 6-án

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Samuel Boivin

Újfent sajátságos módon, erőszakkal és rombolással ünnepelték a marokkói focirajongók csapatuk világbajnokságon történő szereplését, több francia városban is zavargások voltak, rendőrökre támadtak és még egy villamost is megrongáltak - írja a V4NA Hírügynökség.

Bár Marokkó legutóbbi VB szerepléséhez, a spanyolok felett aratott győzelemhez Franciaországnak semmi köze, ez szemmel láthatóan cseppet sem zavarta a marokkói focirajongókat, ugyanis a negyeddöntőbe jutást követően gyakorlatilag szétverték egész Franciaországot, több városban is romboltak és erőszakoskodtak.

Damien Rieu jobboldali politikus a Twitteren megosztott felvételén látszik, hogy a marokkói szurkolók ellepték Párizsban a Champs-Élysées sugárutat, zászlót lengetve ünnepeltek.

A marokkói zászló központi helyet kapott az ünneplésben, Amiens városában például a városházára tűzték ki a lobogót, az akciót a nézőközönség lelkesen éljenezte.

A fővárosban nem tartott sokáig a nyugalom, az eleinte békés megmozdulás később összetűzésbe csapott át a Champs-Élysées-n, az ünneplők tüzeket gyújtottak és tűzijátékkal lövöldöztek.

A zavargásnak végül a rendőrök vetettek véget, könnygázt kellett bevetniük a tömeg feloszlatására.

Más francia városokban is történt atrocitás, Lille-ben teljesen elfajultak a dolgok, a marokkói szurkolók az utcán több helyen is tüzet gyújtottak és pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek.

A rendbontó marokkói focidrukkerek tűzijátékkal támadtak a kiérkező rendőrökre.

Nizzában is voltak zavargások, itt is tüzeket gyújtottak és tűzijátékkal lövöldöztek a rendbontó marokkóiak, erről szintén Damien Rieu osztott meg egy felvételt a Twitteren.

Szintén Nizzában egy villamost is megrongáltak a focidrukkerek, kövekkel dobálták meg a szerelvényt, Éric Ciotti Alpes-Maritimes megye republikánus képviselője ezzel kapcsolatban azt a költői kérdést tette fel a Twitteren, hogy vajon mindez tényleg Franciaországban történik-e, hozzátéve, hogy zéró toleranciára van szükség a francia törvényeket nem ismerő bűnözőkkel szemben.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés nevű párt elnöke, Jordan Bardella szintén elítélte a történteket, a politikus azt írta a Twitteren ezzel kapcsolatban, hogy a rongálás és az erőszak a bevándorlással kapcsolatos több évtizedes engedékenység következménye, amire a határozott fellépés az egyetlen megoldás.

A France Info értesülései szerint a több francia városban történt zavargásokban öt rendőr könnyebben megsérült és 33 személyt vettek őrizetbe.

Több európai városban is rendbontásba torkollt a marokkói drukkerek ünneplése

A holland rendőrség összesen 57 embert tartóztatott le több városban a kedd este rendbontásba torkolló ünneplések során, miután Marokkó 11-esekkel legyőzte Spanyolországot a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében.

Amszterdamban a hatóságok tíz embert állítottak elő, egyet közülük azért, mert petárdát dobott egy elsősegélynyújtóra, másokat rongálás miatt vettek őrizetbe. A hét elején a város három nagyobb terét a rendőrség kockázatos területnek nyilvánította, ami lehetővé tette a rendfenntartók számára, hogy megállítsák és megmotozzák a járókelőket.

Rotterdamban 35 embert tartoztattak le, főként a város pályaudvara környékén, petárdázás, az igazoltatás megtagadása és a rendőrség megsértése miatt. Kedd éjjel a rendőrség arról számolt be, hogy több embert őrizetbe kellett venni, mert petárdákat dobáltak a járókelőkre. A rohamrendőrök a városközpontban is feloszlattak egy rendbontó csoportot. Ugyanott egy tűzijátékbomba is felrobbant, egy rendőr halláskárosodást szenvedett.

Utrechtben egy személyt vettek őrizetbe, miután az ünneplő tömeg hirtelen a rendőrök ellen fordult a város egyik kereskedelmi negyedében. A vandál csoportok kerékpárokkal rohamozták meg a rendfenntartókat.

A hágai rendőrség tíz embert tartóztatott le többek között erőszak, illetve veszélyes pirotechnikai eszközök birtoklása miatt. A városban kezdetben ünnepi hangulat uralkodott, de végül a rohamrendőröknek kellett távozásra felszólítani a szurkolókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában