Kétszínűség

2022.12.17. 08:49

A nyugdíj és a minimálbér emelése kérdésében is álszent a baloldal

Támadólag reagált a héten bejelentett nyugdíjemelésre a Demokratikus Koalíció, jóllehet a 2019. évi európai parlamenti választási kampány idején még aggódott a nyugdíjasokért az ellenzéki formáció. Arra is emlékszünk, amikor Gyurcsány Ferencék hatalmon voltak, rendszeresen megsarcolták a nyugdíjasokat. Amiként korábban erősen kampányoltak az európai minimálbér gondolata mellett is, aztán a napokban bejelentett minimálbér-emelést reakció nélkül hagyták – hívta fel a figyelmet rá a Magyar Nemzet.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), mellette felesége, Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának vezetője (b) a Demokratikus Koalíció XII. kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2022. október 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Amint a lap írja, a magyarok csak a szavak szintjén fontosak a Demokratikus Koa­líciónak, miután a Gyurcsány-párt meglehetősen furcsa módon reagált a héten megjelent hírekre, hogy emelkedik a nyugdíj és a minimálbér összege. Ismert: Orbán Viktor miniszterelnök kedden írta alá azt a kormányrendeletet, amellyel január elsejétől 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Magyarországon.

A kormányfő szerint az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában tombol az energiaválság, és mint mondta, ez bennünket, magyarokat is nyomaszt és érint. Mindezt a DK országgyűlési képviselője, Gy. Né­meth Erzsébet úgy kommentálta, hogy szerinte valójában „a kormány cserben hagyta a magyar nyugdíjasokat”.

Jól mutatja a Demokratikus Koalíció álszent hozzáállását, hogy egyrészt rendíthetetlenül támogatják azokat a brüsszeli szankciókat, amelyek a válságot okozták. Másrészt korábban éppen Dobrev Klára, a Gyurcsány-párt EP-képviselője volt az, aki a 2019-es európai parlamenti választás kampányában európai minimálnyugdíj bevezetését követelte. Bár az nem derült ki, hogy pontosan mekkora összeget jelentene ez a bizonyos európai minimálnyugdíj, ám Dobrev az akkori kampányban arról beszélt, hogy az Orbán-kormány rengeteg pénzt vett el a nyugdíjasoktól, továbbá sürgette, hogy újra vezessék be a nyugdíjak svájci indexálását, amit 2011-ben a polgári kormány szüntetett meg.

Emlékezetes, hogy amikor a baloldal hatalmon volt, rendszeresen büntették a nyugdíjasokat. Ennek az egyik legkirívóbb példája volt, amikor 2009-ben Bajnai Gordon kormánya elvette a 13. nyugdíjat, de a szocialista kormányok már korábban több más juttatástól is megfosztották őket. A Gyurcsány-kormány 2008-ban nyolc, a Bajnai-kormány pedig 6,4 százalékkal csökkentette a nyugdíjak értékét. A nyugdíjakat érintő megszorításokkal 2009-ben száz-, míg 2010-ben több mint 280 milliárd forintot vett el az idősektől a balliberális kormány.

Ezzel szemben a jobboldali kormány immáron ötödik alkalommal fizeti ki a nyugdíjprémiumot, amit a baloldal csak ígért, de soha nem valósított meg. 2020-ban jelentette be Orbán Viktor, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat is, amit 2022-re sikerült megvalósítani.

Szintén 2019-es kampányszlogen volt Gyurcsányék részéről az európai minimálbér gondolata. Sőt, idén Dobrev Klára diadalmasan bejelentette, hogy az Európai Parlament megszavazta azt. Arra viszont már egyáltalán nem reagált a Gyurcsány-párt, hogy január elsejétől 16 százalékkal, bruttó kétszázezer forintról 232 ezer forintra nő a minimálbér, míg a garantált bérminimum 14 százalékkal, 260 ezer forintról 296 400 forintra emelkedik.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA találja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában