Párizs megér egy misét

2022.12.12. 23:09

Elűzték a tánctanárt, mert nem gendersemleges megszólítást használt az óráin

Diszkriminációra hivatkozva menesztette egyik táncoktatóját a párizsi egyetem, amiért az órákon „vezető” és „követő” megszólítás helyett a férfi és nő szavakat használta. Az intézet az általa kiadott közlemény szerint csupán elkötelezett a hátrányos megkülönböztetéssel szemben, és a döntésének nincs semmiféle politikai háttere – írta meg a V4NA hírügynökség.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Nyolc év után egyik napról a másikra menesztette egyik pedagógusát a párizsi Sciences Po nevű egyetem, a döntést diszkriminációval indokolták, derül ki a Le Parisien nevű lap cikkéből. 

A szóban forgó oktató tánctanárként dolgozott a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében, és az volt a bűne, hogy a táncórákon a férfi és nő kifejezést használta, ami néhány diáknak nem tetszett, ők ugyanis inkább a semleges „vezető” (leader) és „követő” (follower) megszólításokat részesítették előnyben. 

Ezért „szexizmus és diszkrimináció” miatt panaszt tettek a vezetőségnél a tanár ellen. Az egyik diák Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a tanár szexista és homofób, aki az óráin nem megfelelő megjegyzéseket tett, amellyel sok tanulót hozott kellemetlen helyzetbe.

A történtekkel kapcsolatban sajtóközleményt adott ki a szóban forgó intézet, a dokumentumban azt írják, hogy a Sciences Po elkötelezett a diszkrimináció minden formájával szemben, és határozottan elítéli azokat a hazugságokat és politikai manipulációkat, amelyeket a tánctanárnőjük, Valérie Plazenet távozása generált. 

Az egyetem tájékoztatása szerint 

több diák is panaszt nyújtott be a Sciences Po vezetőségénél a tanárnő ismétlődő szexista, diszkriminatív és megalázó megjegyzései miatt, amelyet az intézet szexista és szexuális erőszakként aposztrofált.

 A közleményben az áll, hogy megkérték a szóban forgó oktatót, hogy a törvénnyel és az intézet etikai kódexével összhangban hagyjon fel a kirekesztő megjegyzésekkel. Az intézet arról is beszámol a közleményben, hogy a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben, amelyek azt az információt közölték, hogy a tanárt kirúgták, Valérie Plazenet jelezte a Sciences Po vezetőségének, hogy nem kívánja folytatni az intézményben a tevékenységét.

Az intézet állítását azonban többen is cáfolták, Valérie Plazenet egyik volt tanítványa védelmébe is vette a Twitteren. 

Azt írta, hogy az oktatóra nagy hatással volt a Sciences Po által kifejtett nyomás, és azt is hozzátette, hogy a tánctanár soha nem tett sértő megjegyzéseket.

A diák a táncoktatót bepanaszoló tanuló vádjaira is reagált, Twitter-bejegyzése alapján az, amit a tanár diszkriminatív és egyéb sértő megjegyzéseiről írtak, merő rágalmazás. 

Az egykori tanítvány szerint a tanárról sok minden elmondható, de az nem, hogy homofób és szexista lenne. 

Hozzátette, sok tanulót elkeserít, hogy az intézet lemondásra kényszerítette az oktatót.

A történtekkel kapcsolatban az érintett tanár, Valérie Plazenet a CNewsnak adott nyilatkozatában leszögezte, hogy több homoszexuális táncpartnere is van, tehát semmiképp nem lehet homofóbiáról vagy rasszizmusról beszélni az esetében. Az oktató azt is kifejtette, hogy nem ellenzi az úgynevezett „same sex” típusú táncokat, amelyek során azonos nemű partnerek táncolnak, mivel tiszteletben tartja, hogy mindenkinek megvan a saját ízlése. 

A társastáncban viszont ő nem ezt tanítja, mivel ott vannak olyan szerepek, amelyeket a férfi és nő kifejezések határoznak meg, és ehhez tartja magát. 

Hozzátette, ő igenis büszke arra, hogy nő, de a wokizmus elméletével a nő fogalma eltörlődik, holott igenis különbözik a női test a férfitől.

 Az oktató felhozott egy másik példát is a wokizmussal kapcsolatban: egy zongorista azt mondta neki, hogy a zongorát is elérte a mozgalom, és diszkriminatívnak nevezték, mivel a hangszeren több a fehér billentyű, mint a fekete.

A Sciences Po korábbi tánctanárának esetére rendkívül sokan reagáltak a közösségi oldalakon, az emberek többsége kiáll mellette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában