Dollármédia

2022.12.15. 08:48

Függetlennek hazudja magát, valójában amerikai befolyás alatt áll a Szabad Európa portál

Az Origo cikksorozatának harmadik részében a Szabad Európa történetét ismerteti, amely egy a külföldi érdekeket kiszolgáló dollármédiumok közül.

Forrás: Facebook

Hosszú évek SZDSZ-es lobbija ért célt, amikor az Egyesült Államok adófizetői pénzéből újra Szabad Európa néven indítottak el egy médiumot. A portál elfogultságát jól illusztrálja, hogy az egyik alapító tag a posztkommunista MSZP korábbi sajtósa, Botka László tanácsadója az állandó szakértőjük, és több, korábban a Soros-médiában dolgozó újságíró is odaigazolt – idézi fel az Origo.

Bár az ezen a néven a rendszerváltás előtt nagy társadalmi szerepet betöltő magyar nyelvű rádiót 42 éves működés után, 1993-ban végleg bezárták, 2020-ban azonban internetes oldalként mégis újraindították, de immár totális baloldali elfogultsággal.

Az újraélesztés fő szószólója a letűnt SZDSZ egyik kulcsfigurája, Haraszti Miklós volt, aki már 2012-ben, a Washington Postban kérte az Egyesült Államokat, hogy indítsa újra a klasszikus médiumot. Haraszti ráadásul két balliberális nagyágyút, a rendszerváltáskori SZDSZ-szimpatizáns amerikai nagykövetet, Mark Palmert, illetve az Orbán-kormány leváltását polgárháború révén is elképzelhetőnek tartó Charles Gatit is maga mellett tudhatta a kezdeményezéskor. Ahogy bő egy évtizede ők hárman írták:

a nyugati típusú, plurális demokrácia magyarországi bukásával itt az idő, hogy az Egyesült Államok újraindítsa a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adását.

A liberális értelmiség igényeit végül 2020-ra szolgálta ki az USA. Két éve, szeptemberben indult el a Szabad Európa nevet viselő médium, immár online kiadásban. A régi időkre archív hangfelvételek közzétételén túl nem sok minden emlékeztet az oldalon, sőt, a lap egyik alapító tagja az a Kerényi György, aki a posztkommunista párt, az MSZP sajtósa volt néhány évvel korábban. Kerényi Botka László tiszavirág-életű jelöltsége idején dolgozott az MSZP-nek, majd a szegedi városházára ment, mintegy követve főnöke 2017. év végi visszavonulását.

Kerényi azonban nem az egyetlen Botka-közeli szereplő a szabadeuropa.hu-nál.

Rendszeres szakértő ugyanis az egykori SZDSZ-es kabinetfőnök, a szegedi polgármester tanácsadója, Ruff Bálint. Érdekes epizód, hogy a baloldali előválasztást a portálon podcastadásokban kommentáló tanácsadó Márki-Zay Péter tavaly októberi győzelme után sajtóhírek szerint nála is munkára jelentkezett, ám a végül szintén elbukott kormányfőjelölt nem kért a szolgálataiból. Mindemellett az is figyelemre méltó, hogy 

a magát függetlennek hazudó portál több munkatársa korábban Soros György által finanszírozott médiumnál dolgozott.

A Szabad Európa néven működő portált amerikai költségvetési pénzekből tartják fenn. Saját bevallásuk szerint függetlenségük egyik garanciája 

a külföldön működő amerikai médiumokat összefogó ügynökség, a USAGM tevékenységét meghatározó jogszabály,

ez alapján, bár a nevükben az Európa szó szerepel, valójában amerikai médiaként tekintenek magukra. „A működés költségeit az Egyesült Államok kongresszusa biztosítja a USAGM független testületen keresztül” – írják, az USAGM rövidítés feloldása az „Egyesült Államok Globális Médiáért Felelős Ügynöksége”. A weboldal valójában egy „kereskedelmi képviselethez” tartozik, melynek neve: RFE/RL Inc. Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselet. A lap pontos költségvetése nem ismert, 

a finanszírozás azonban teljes egészében amerikai adófizetői pénzből történik, ugyanis a portálon nincsenek hirdetések. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában