Kit képviselnek?

2022.12.09. 10:16

Habár a legtöbb magyar elutasítja, az ellenzék támogatja a szankciókat

A választókorú magyarok határozott többsége, 57 százaléka nem támogatja az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok által Oroszországgal szemben bevezetett eddigi szankciókat. 58 százalékuk emellett úgy látja, a magyar ellenzék a szankciók pártján áll – derül ki az Alapjogokért Központ legújabb közvélemény-kutatásából.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormányának vezetője beszédet mond a párt XII. kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2022. október 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az orosz ukrán háború lassan tíz hónapja tart, kitörésével új időszámítás kezdődött. Habár az Oroszország ellen Brüsszel által bevezetett szankciók eredeti szándéka a béke elősegítése lett volna, csak elmélyítették a konfliktust és a recesszió szélére sodorták a kontinens gazdaságait, a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok alól hazánk sem vonhatja ki magát – állapítja meg az Alapjogokért Központ szerkesztőségünkhöz eljuttatott kutatása, amely felidézi Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nemrég elhangzott szavait:

„Lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba, nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel. Mi békét akarunk, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat.” 

Az Alapjogokért Központ szerint a kormányfő véleménye összhangban van a hazai szankcióellenes, békepárti közvéleménnyel: a magyarok több mint fele (57 százaléka) nem támogatja a rosszul működő büntetőintézkedéseket. Ezzel szemben a megkérdezetteknek csak kevesebb mint harmada (31 százalék) ért egyet a bevezetett retorziókkal. 

Úgy tűnik tehát, hogy az ellenzéki szimpatizánsok egy része is szankcióellenes álláspontot képvisel, nem úgy, mint a baloldali politikusok.

A kutatásból az is kiderül, hogy a balliberális pártok továbbra sem a többség akarata szerint politizálnak, ez pedig a a szankciók kapcsán sincs másképp. Ezt a választók is érzik, hiszen a megkérdezettek 58 százaléka véli úgy, hogy az ellenzék a szankciók pártján áll. Mindössze egy alig 18 százalékos kisebbség volt azon a véleményen, hogy a baloldali pártok nem támogatják a retorziókat – mutat rá az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása, amely megállapítja:

ha az ellenzék többet akar egy legitimitás nélküli árnyék-kormánynál, akkor fel kell hagynia az amerikai baloldal dollárjai szerinti politizálással és a magyar érdekeket kell a zászlajára tűznie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában