Vitás kérdések

2022.12.22. 07:40

Ifj. Lomnici Zoltán: a hazánknak járó uniós források nincsenek veszélyben

A Századvég jogi szakértője úgy véli, a hazánknak járó uniós forrásokat reálisan nem veszélyezteti. hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban.

Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Tanács találkozóját előkészítő európai parlamenti ülésen Strasbourgban 2022. december 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

Láthatjuk, hogy az Európai Bizottság egy joguralmi jellegűnek láttatott kérdésben valójában politikai természetű elvárások teljesítését követelte Magyarországtól – fogalmazott a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán arról, hogy kedden beérkezett az Európai Bizottságnak a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos, kötelezettségszegés megállapítása iránti keresete az Európai Unió Bíróságához. A Századvég jogi szakértője hozzátette: a gyermekvédelem területén láthatóan eltér a magyar álláspont Brüsszelétől, és miután ez nem kizárólagos uniós hatáskörbe tartozó terület, Magyarország érvényesíteni igyekszik – és fogja is – az álláspontját.

Ami a korábbi és eredményes tárgyalásokat illeti, a magyar tárgyalófél az elmúlt hónapokban mindent megtett annak érdekében, hogy még jobban előadja a határozott álláspontját a hozzá fűződő érvek meggyőző erejével. A magyar kormány pedig arra törekedett sikerrel, hogy szakmai mederben tartsa a költségvetési kérdéseket. Pontosan ez történt a gyermekvédelmi törvény esetében is. Ennek fényében elmondható, hogy bár a kötelezettségszegési eljárásnak eddig is volt valamennyi hatása az unióval kötendő pénzügyi megállapodásra, itt hivatalosan külön ügyekről, eljárásokról van szó – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában