Felmérés

2022.12.14. 07:32

Még a demokraták többsége sem támogatja Biden újrázási ambícióit

A válaszadók többsége Joe Bident a kora miatt nem támogatja, ugyanis sokan tartanak attól, hogy az elnök súlyos beteg.

Joe Biden amerikai elnök

Forrás: MTI/AP

Fotó: Patrick Semansky

A demokraták 57 százaléka nem akarja, hogy Joe Biden újra elinduljon az elnöki székért 2024-ben, a függetlenek esetében ez 66 százalék. A republikánusok 86 százaléka nem támogatná az elnök ismételt indulását. Összességében az amerikaiak 70 százaléka nem akar egy második Biden-kampányt, és a megkérdezettek mindössze 19 százaléka támogatja a jelenlegi elnök esetleges újraválasztását – írja cikkében a V4NA.

Joe Biden esetében az életkor tűnt fő negatív tényezőnek, ugyanis az elnök nemrég lett 80 évesen az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke.

A felmérés szerint azok, akik szerint Bidennek nem kellene indulnia, az életkort nevezték meg fő oknak. Sokan megkérdőjelezték Biden kognitív képességeit és azt, hogy egyáltalán ki tudja-e tölteni a mandátumának utolsó két évét az elnöki hivatalban. Mások az Alzheimer-kórral kapcsolatos félelmekre hivatkozva kognitív tesztet követeltek tőle.

A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 58 százaléka úgy véli, hogy legalább egy kognitív tesztet kellene elvégeznie az elnöknek. A választók kevesebb mint negyede van szilárdan meggyőződve arról, hogy Biden szellemileg egészséges és stabil.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában