Komoly segítség

2023.01.08. 10:19

Januártól emelkedett a gyermekgondozási díj maximális összege is

Januártól emelt maximális összeggel vehetik igénybe a kisgyermekesek a GYED Extrát, amely már kilenc éve segíti a kisgyermekeseket - írja közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alena Ozerova

Januártól emelt maximális összeggel vehetik igénybe a kisgyermekesek a GYED Extrát, amely már kilenc éve segíti a kisgyermekeseket: hozzájárul a vágyott gyermekek megszületéséhez, és ahhoz, hogy a családoknál több pénz maradjon. A GYED Extra mellett ugyanis a szülő dolgozhat, vagy akár egyetemre is járhat. A gyermekgondozási díj (GYED) maximális összege januártól a minimálbér-emeléssel bruttó 324.800 forintra -  2010-hez képest már több mint háromszorosára - emelkedett.

A 2014. január 1-jén életbe lépett GYED Extra intézkedéscsomag több élethelyzetben is segítséget jelent a kisgyermekes családok számára: akkor is, ha újabb gyermek születik a családba, illetve akkor is, ha az anya úgy dönt, hogy a gyermeknevelés mellett munkát vállal. Az intézkedéscsomagnak köszönhetően több – különböző korú – gyermek után egy időben is járhatnak a gyermekgondozási ellátások, vagyis a csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED) és a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES).

Emellett a GYED Extra bevezetésekor a gyermek egyéves korától, majd 2016. január 1-jétől már a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a GYED és a GYES folyósítása mellett.

A csaknem kilenc éve bevezetett intézkedéscsomag részét képezi az úgynevezett diplomás GYED, amely nagy segítség a felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy friss diplomásként szülővé váló, munkatapasztalattal még nem rendelkező fiataloknak. A diplomás GYED időtartama 2018-tól egy évvel meghosszabbodott, így már a gyermek 2 éves koráig jár. Összege pedig ugyancsak a minimálbér emelésnek köszönhetően évről évre növekszik: 2023-ban alapképzés esetén 162.400 Ft-ra (a minimálbér 70%-a), mesterképzés esetén pedig 207.480 Ft-ra (a garantált bérminimum 70%-a) emelkedett. Emellett 2020. január 1-től bővült a diplomás GYED-re jogosultak köre azáltal, hogy ha az érintettnek az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik, e gyermek után is igényelhető az ellátás.

A 2023. január 1-jétől érvényes 30 év alatti, gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentessége a csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED) és az úgynevezett diplomás GYED összegére is vonatkozik, így ezeket az ellátásokat magasabb összegben kaphatják kézhez a fiatal anyák.

 A CSED mértéke 2021. július 1-jétől a korábbi 70 százalékról 100 százalékra emelkedett, ami azt eredményezi, hogy az édesanyák a korábbi nettó keresetüknél magasabb összegű ellátásban részesülhetnek: a CSED összege a korábbi bruttó fizetésükkel megegyező lehet. A 30 év alatti anyák szja-mentességének köszönhetően az érintettek a GYED-et és a diplomás GYED-et is magasabb nettó összegben kaphatják, hiszen az ellátások összegét kizárólag 10 százalékos nyugdíjjárulék-levonás terheli, a 15 százalékos személyi jövedelemadó-előleget nem kell belőle levonni. Abban az esetben, ha az apa igényli a GYED-et, a tavaly életbe lépett 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességének köszönhetően 25 éves koráig ugyancsak magasabb összegű GYED-ben részesülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában