Döbbenetes részletek

2023.01.25. 10:09

Jóval több pénz érkezett a dollárbaloldalhoz, mint amiről eddig szó volt

A baloldal finanszírozásával összefüggésben lelepleződött egy svájci szervezet is, amely közel egymilliárd forinttal segítette a magyar ellenzéket.

Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A nemzetbiztonsági bizottság számára készült, ma reggel nyilvánosságra hozott dokumentumokból újabb súlyos részletek derültek ki a baloldal külföldi pénzeléséről. További bizonyítékok alapján a hatóságok megállapították: még annál is nagyobb összegek kerültek a dollárbaloldal kampányszervezeteinek számláira, mint amiről eddig tudni lehetett - tudta meg a Magyar Nemzet.

Még tavaly november 17-én látott napvilágot az a részjelentés, ami bizonyította, hogy nagyságrendileg 3 milliárd forintot kaphatott a baloldal az Egyesült Államokból. Az ügyben kulcsfigura a dollárbaloldal intézője, Korányi Dávid, aki az Action for Democracy nevű amerikai szervezetet alapította, és amely súlyos milliárdokat utalt közvetlenül a 2022-es parlamenti választások előtt Magyarországra. A kedvezményezettek között kiemelt helyen szerepelt a bukott kormányfőjelölt, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma, amely még 2023 elején is az amerikai pénzekből költ kampányokra.

Mindemellett egymilliárd forint feletti összeg jutott az EzaLényeg nevű lejáratóportált működtető Oraculum 2020 Kft.-nek is, melynek vezetője szintén egy régi Bajnai-tanácsadó, a korábbi komlói szocialista polgármester fia, ifjabb Páva Zoltán. Mindemellett Karácsony tanácsadójának amerikai szervezete további közel 150 millió forintot utalt a DatAdat-cégcsoportnak is.

A mai napon azonban világossá vált, hogy még ennél is nagyobb összeg érkezett a máig ismeretlen végső támogatói körtől. Kiderült, hogy a Korányi-féle Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál. Az ezen amerikai szervezettől kapott végösszeg tehát 3 milliárd 174 millió forint, amelynek 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma kapta meg, amely saját bevallása szerint a pénz egy részét 2023 elején is költötte.

Az is kiolvasható a parlamenti bizottság számára készült második részjelentésből, hogy egy másik fontos baloldali kampányszervezet, az Oraculum 2020 Kft., az EzaLényeg nevű lejáratóportál működtetője az Action for Democracy által utalt 1 milliárd 82 millió forint mellett egy másik forrásból hasonló nagyságrendű bevételre tett szert az előválasztási és a választási kampány idején. Ez az öt utalás 2021 szeptembere és 2022 február vége között összesen 887 millió forintot jelentett, amely egy svájci alapítvány kasszájából érkezett a szintén Bajnai köreibe tartozó vállalkozáshoz. 

Arról egyelőre nincs információ, hogy honnan, kiktől szedhetett össze egy svájci alapítvány közel egymilliárd forintot a magyarországi kampányra. További kérdés, hogy miért éppen a botrányos EzaLényeg kiadójának, egy régi baloldali tanácsadó vállalkozásának juttatták ezt a pénzadományt.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) által készített tájékoztatóban, amelyet az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapján publikáltak szerda reggel, arról írnak, hogy a hatályos magyar jogszabályok megsértését jelenti, ha ezek a cégek a pártok számára nyújtott szolgáltatásokat a külföldről érkezett forrásokból finanszírozták, ám a jogszabályok esetleges megsértésének vizsgálata, az utalások mögötti szerződéses kapcsolatok ellenőrzése és értékelése az Állami Számvevőszék, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozik, ezért a NIK átadja ezeknek a szerveknek a rendelkezésre álló pénzforgalmi adatokat.

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában