Járvány

2023.01.25. 10:24

Koronavírus: 627 az új fertőzött, a múlt héten elhunyt 29 beteg

Kórházban jelenleg 472 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Egy férfit oltanak be a negyedik, megerősítő oltásként az eredeti vírustörzsre, továbbá az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett új Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. szeptember 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 335, közülük 6 207 880-an a második, 3 904 413-an  a harmadik, 420 687-en pedig már a negyedik oltást is megkapták – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a Koronavírus Sajtóközpont.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: az előző héten 627 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 191 827-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt a múlt héten 29, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 658-ra emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 137 305, az aktív fertőzöttek száma pedig 5864-re csökkent.

Tudatták azt is, hogy jelenleg 472 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A közlemény szerint Magyarországon a járvány jelenleg „mérsékelten zajlik”, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Kiemelték: a vírus továbbra is az oltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket változatlanul az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előzőt – tették hozzá. 

Továbbra is csökken a szennyvízben a koncentráció

Továbbra is csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.

Azt írták, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a 3. héten országos átlagot tekintve csökkenést mutat.

A vizsgált városok közül csökkenő tendencia figyelhető meg Békéscsabán, Budapesten az Észak-pesti és a Központi Szennyvíztisztító Telep mintáiban, a budapesti agglomerációs települések közös mintájában, Debrecenben, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szombathelyen - írták.

Hozzátették: 13 mintavételi helyen stagnáló tendencia látszik, emelkedő tendencia egyedül Kecskeméten mérhető.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 21 vizsgált helyszínen az emelkedett, míg Pécsen a magas tartományba sorolható - közölték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában